• tüdőműtét után

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! /Doktornő!/ Másfél éve műtöttek tüdőrákkal. A bal felső lebenyt kellett eltávolítani adenocarcinoma típusú daganat miatt. Szerencsére még időben észrevették, így a műtét után nem kaptam kemoterápiát és sugárkezelést sem. Időnként járok kontrollra, ahol általában csak tüdő röntgent néznek, illetve az egy éves kontrollnál CT-t. Itt találkoztam egy beteggel, akit ugyanúgy műtöttek öt éve mint engem, és sajnos most újra beteg, már kemot és sugarat is kap, és már teljesen le van robbanva. Több ismerősöm van, aki már átesett valamilyen daganatos betegségen, és mindegyik jár rendszeresen onkológiai vizsgálatokra. Nálam sem vérképet, sem tumormarkert nem néznek, és félek az esetleges kiújulástól, illetve az áttétektől. Nem szeretnék bizalmatlan lenni az orvosommal, de nem kellene valamilyen vizsgálatra elmennem? Esetleg menjek el egy onkológiai szakrendelésre? Úgy láttam az interneten, hogy beutaló nélkül is lehet oda menni. A másik kérdésem az lenne, hogy fizikoterápiás kezelés és gyógyfürdő javasolt-e számomra, mert reumatikus eredetű problémáim miatt szükség lenne rá, de a reumatológus orvosom a műtét miatt ezeket nem javasolja. Kérem, adjon tanácsot. Köszönöm válaszát, tisztelettel: H. Márta

        Dr. Molnár Katalin válasza a tüdőrák témában

        Kedves Kérdező, az onkológiai szakrendelő tényleg felkereshető beutaló nélkül. Amennyiben korai stádiumú betegségről van szó,az utókezelés nem szükségszerű. Fontos viszont a beteg folyamatos gondozása,pl.melkas CT,hasi UH,csontfájdalmak esetén csont kivizsgálások. Fizikoterápia a műtét utáni első két évben nem javasolt. A nem forró fürdő, úszás szóba jöhet,viszont a meleg gygyfürdő nem javasolt. Üdvözlettel dr.Molnár Katalin


        Dr. Molnár Katalin
        onkoradiológus

        Dr. Molnár Katalin

        Kérdés: 2011. november 24., 15:40; Megválaszolva: 2011. november 28., 21:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben: