• Pánikbetegség - mire számíthatok?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr! Körül-belül 16 éves koromban volt először pánikrohamom, és azóta többször vissza-visszatérő problémám ez. Akkor még nem voltam tisztában azzal, hogy az éjszakai rosszullétek akár pánikrohamok is lehetnek, mivel legtöbbször hascsikarás, hasi görcsök és hasmenés miatt riadtam fel (aztán utána jött minden egyéb, izzadás, mellkasi fájdalom, erős szívdobogás, szédülés-eleinte gyakran el is ájultam-, gyengének és zsibbadtnak éreztem a végtagjaimat, alig bírtam beszélni, aztán a roham enyhülésével és a hasi fájdalom enyhülése után rázott a hideg), de ahogy gyakrabban jelentkeztek a rohamok (általában éjszaka), szorongani kezdtem, már rettegtem az elalvástól is. A középiskola befejezése után kicsit javult az állapotom, alig volt ilyen rosszullétem, de aztán körül-belül 3 évvel ezelőtt újra visszatértek a rohamok, ám meglepő módon a hasmenés napközben is jelentkezett. Végül másfél éve Crohn-betegséget állapítottak meg nálam, amit azóta kezelnek, viszont az utóbbi fél évben egyre többször jelentkezik a pánikroham, néha hasi diszkomfort érzés vagy hasmenés nélkül is, és gyakran szorongok, mert félek, hogy újabb rohamom lesz (félek a félelemtől effektus). Pszichológusnál, illetve pszichiáternél még nem jártam, a neurológia kivizsgálás után, ami semmi rendellenességet nem mutatott ki, a neurológus a pszichoterápiát javasolta, amit szeretnék is megkezdeni, egyelőre viszont alprazolam hatóanyagú gyógyszerrel próbálom kezelni magam (napi 1-2 mg, attól függően, hogyan érzem magam), a neurológus ajánlotta, bár már korábban is szedtem ezt a gyógyszert (nem Xanax, hanem Neurol; azt hiszem, Magyarországon ezt Frontin-ként forgalmazzák), de nem kúraszerűen. Az egyetemen, ahol tanulok, van lehetőségem ingyenes pszichológiai tanácsadásra, jól képzett szakemberekkel, először azt szeretném kipróbálni, bár nem tudom, érdemes-e ezzel kezdeni, vagy inkább egyből a tényleges pszichoterápiát megkezdeni. Azt szeretném tudni, hogy mire számíthatok a pszichoterápiával kapcsolatban. Hogyan zajlik maga a terápia, milyen fázisai vannak, körül-belül mennyi ideig tart, stb? Sejtem, hogy nyilván páciens-függő minden terápia, de úgy nagyvonalakban lennék kíváncsi arra, hogy hogyan is zajlik egy efféle terápia? Köszönöm!

        Dr. Varga Tamás válasza a pánikbetegség témában

        Tisztelt KÉrdezŐ! Először is első körben nem javaslom a fenti gyógyszer tartós szedését, max, alkalomszerűen vannak egyéb készítmények, ahol hozzászokás nem probléma. Általában a pszichoth.: Első interjún minden tisztáznak, mi a panasz, mit szeretne elérni, mennyire motívált stb. Ennek tükrében "szerződést" kötnek a célra,meddig, milyen gyakorisággal történnek a "beszélgetős" foglalkozások stb. . Szerintem semmitől nem kell tartani:)


        Dr. Varga Tamás
        pszichiáter

        Dr. Varga Tamás

        Kérdés: 2011. március 28., 00:06; Megválaszolva: 2011. március 29., 16:13

      • Kérdések és válaszok a témakörben: