• Emésztés és pánikreakció?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Gépészmérnök-hallgató vagyok, a problémáim március végén kezdődtek (jelenleg pánikzavart feltételeznek, de erre később térnék rá). Március végén a problémák mellkasi szúrásokkal, majd refluxszal, valamint időnként előforduló, gerincen és törzsön végigfutó impulzussal kezdődtek. Ezután a panaszok savcsökkentés, diétásabb étkezés, több pihenés hatására mérséklődtek (előtte sem volt túlzott stressz, viszont az idegrendszer eléggé ki volt merülve), egészen június végéig kb. állandó volt az állapot, a következő jellemzőkkel (tehát ezek a panaszok nem szűntek meg): lefekvés után illetve elalvás előtt: "kemény" mellkas, "feszes" nyelőcső érzése, szív-palpitáció. Nappal: gyakori volt az étkezések utáni hirtelen elálmosodás (normál mértékű, nem megterhelő érkezéseknél is), fejfájás, valamint emelkedett pulzus, szív-palpitáció. Június végén egy étkezés után volt egy hosszabb séta, melynek végén leültem, ezután hirtelen égető érzés futott át a mellkasomon, így mentőt hívtunk a barátnőmmel. A kardiológiai osztályra vittek (hozzátéve hogy valószinűleg pánikreakcióról van szó), ahol viszont nagyon rámijesztettek: a negatív EKG után örültem és már a hazamenetelre készültem és nyugodt voltam (nem voltak mellkasi szúrások vagy bármi ami megijesztett volna), de a szív-palpitációt éreztem, magas volt a pulzusom, és az ügyeletes orvos szerint reszkettem belül (én nem éreztem kezdetben). Adott Quamatel injekciót, valamint Frontin tablettát ami nem tett semmit, így úgy döntött "monitorra" tesz (ez ösztönösen megijesztett eléggé, tekintve az idegállapotomat és hogy előtte nem voltam még kórházban sem), ahol hanyatt fekve továbbra sem szűnt meg az erős szívdobogás. Béta blokkolót adott, a pulzusom nem csökkent, majd egy újabb égető impulzus volt a mellkasomban ami persze megijesztett (felszisszentem), a szívverésem még erősebb lett. Erre az orvos és a nővérek odaálltak az ágyhoz majd elképedve néztek rám és a monitorra (ettől ösztönösen nagyon megijedtem, mert azt hittem veszélyben vagyok és a szívvel van probléma), adott egy negyedik tablettát amit nem is írt rá az ambuláns lapra (valószínűleg vérnyomásra volt egy másik ottani orvos szerint), végül lassan helyreállt a palpitáció és pulzus, a barátnőm fogta a kezemet és nyugtatott. Bent akartak tartani éjjelre, de egy EKG után elengedtek mert menni akartam. A fent említett szörnyű élmény után 2-3 nappal már gondok kezdődtek. Már két óra alvás után remegésre és szívverésre ébredtem (akkor még nem tudtam hogy valószínűleg pánikzavarról van szó, így nagyon megijesztett a remegés-szívdobogás).A legutolsó ilyen reakció egészen mellkasi izomgörcsökig fajult, így a párommal mentőt hívtunk akik adtak Apaurint izomba és érbe. Másnap a pszichiáter előírt napi 1 mg Xanaxot és 7 csepp Rivotrilt elalvás előtt, és napi 3 Coaxilt (továbbá 3 csepp Rivotrilt igény szerint, pánikreakció esetére). 3 hétig egyetlen rohamom sem volt (3 hét után is csak enyhébb -- a korábbi izomgörcsös roham azóta sem ismétlődött meg), viszont (nem túl meglepően) lelassultnak és gyakran "szédültnek" éreztem magam és a különféle szúrások, időnként enyhe mellkas-begörcsölések nem szűntek meg, majd szorongás, tachycardia is gyakori volt. Közben kirándultunk a párommal tengerparton, közben az állapotom javult, jelenleg minden gyógyszer amit szedek: 0.5mg Xanax-SR elalvás előtt (már több mint két hete vagyok így, és kb. egy hete -- augusztus utolsó hetében -- érzem magam sokkal jobban, szinte teljesen jól). Tehát nagyon jól érzem magam már és szinte minden panasz eltűnt, de a következő panaszok lényegében a kezdetektől fennálltak és mostanra sem szűntek meg: 1. Elalvás előtt illetve fekvéskor palpitáció érzés, illetve a szívdobogás néha mintha "löködné" a mellkasom, vagy a karomba is rezgést küld néha. Alvás UTÁN ébredéskor nyugodt a szívverés, viszont ekkor is érzem a szívemet dobogni a "helyében" (tehát anélkül hogy a kezemet a mellkasomra tenném), ami zavaró, főleg az ébredezés, felkelés során 2. Gyakori, hogy 15-30 perccel evés után palpitációt érzem és megemelkedik a pulzusom, annak ellenére hogy napi többször-keveset eszem, egészségesen, stresszmentesen. Ez az érzés csak fél óra után mérséklődik, és néha csak órak múlva szűnik meg teljesen. Néha ilyenkor (evés utáni szív-palpitáció során/után) a mellkasom és a fejem is "érzékenyebbé" válik, enyhe külső rezgésekre, remegésekre is érzékeny vagyok, illetve apró szúrások jönnek elő néha. Éhgyomorra illetve órák elteltével (evés után) sohasem jönnek elő ezek a panaszok. Egyértelműen korrelálnak az emésztéssel úgy tűnik (további tény, hogy nem figyelem "túl" magam, azaz a fenti tünetek olyan mértékű mellkasi rossz érzéssel járnak, hogy nem lehet egyszerűen ignorálni őket). Lelkileg és testileg is jól érzem magam (nem szorongok a fenti tünetek miatt, és nem ezekkel foglalkozom egész nap), eltekintve a fenti tünetek okozta kellemetlen érzésektől, érzetektől. Mielőtt a kérdéseimre rátérnék: március végétől mostanáig a következő vizsgálati eredmények születtek: véreredmények rendben; EKG, ekg-holter, szívultrahang rendben; hasi ultrahang rendben; immunológiai vizsgálat rendben; pajzsmirigy rendben (igaz, TSH 3.8 volt, azaz szubklinikus alulműködés); porfíria kizárva; EEG, CT rendben; EMG rendben a neurológus szerint (a jelentés zárószövege: "neuromuszkuláris ingerlékenység egyértelmű jelei a hiperventilláció során"). A kérdéseim a következőek (amellett, hogy bármilyen tanácsot, segítséget nagyon megköszönnék): 1. Mi okozhatja az evés után fellépő szívdobogásérzetet, emelkedett pulzust, érzékeny idegrendszert? Az emésztés ekkora mértékben leterhelné az idegrendszert (annak ellenére, hogy nem nehéz ételekről vagy nagy adagokról van szó), mi lehet az oka hogy az evéssel ennyire korrelál? (miközben minden más panaszom gyakorlatilag több mint egy hete megszűnt) 2. A fekvéskor illetve alvás előtt érzékelhető palpitáció illetve "rezonancia" érzés a szív körül (valamint a tovaterjedő rezgések és hogy reggel érzem a szívet a "helyében" dobogni) mitől vannak, (relatíve) soká várható a megszűnésük? 3. Előfordul, hogy evés után (a korábbinél erősebb, a legtöbb embernél normálisan is előforduló) elálmosodás vagy farádtság jön rám, illetve ugyanez előfordul (nem megerőltető) sport, testmozgás, hosszabb séta után is (olyankor is, amikor még csak 5-6 órája vagyok fent). Ez a gyengébb, „túlérzékeny” idegrendszer számlájára írható, mi az oka, várható javulás? Előre is nagyon köszönöm a választ

        Dr. Diószegi Judit válasza a pánikbetegség témában

        Kedves Levélíró! Az evés utáni elálmosodás, fáradtság normális jelenség, nem csak túlzott mennyiségű étel elfogyasztása után jelentkezhet. A további mellkasi problémák, ha semmilyen testi eltérés nem igazolódott, akkor lehetnek pánikbetegség tünetei, a furcsa testérzések utalhatnak ún. testi hallucinációkra. Szükség lenne ismételt pszichiátriai vizsgálatra, lehetséges, hogy terápia módosításra van szükség.


        Dr. Diószegi Judit
        pszichiáter

        Dr. Diószegi Judit

        Kérdés: 2010. szeptember 01., 03:37; Megválaszolva: 2010. szeptember 01., 18:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben: