• Szaruhártya homály

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Úr/Hölgy! Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a kisfiam (5éves) szaruhártya homállyal született. Mivel őt örökbe fogadtuk így igazán a vérszerinti szülőkről semmit sem tudunk. Viszont semmi infónk nincs e-betegség kialakúlásának okáról és gyógyithatóságáról. Most szeműveget visel a kisfiam j12,5-b:14,5 dioptriásat. Most voltunk szemészeten, és megrémített a szemész főorvos, mikor azt mondta, hogy ez egy genetikai betegség és, hogy nincs-e más tünete a kisfiamnak? pl: mozgásszervi elváltozás, vagy a fogai állapota milyen? Teljesen egészséges a gyerek. Gyönyörű fogai vannak, nincs semmi nemű látható, vagy láthatatlan elváltozás a gyereken a szaruhártya homály kivételével. Gondolom, hogy az egyéb orvosi vizsgálatokon mát kiderült volna, ha komoly szellemi, vagy testi fogyatékossága lenne. Igazán azt szeretném tudni, hogy valójában mi ez a betegség? Hogy alakúlhat ki? Hogyan gyógyítható? Köszönöm előre is a válaszukat! Tisztelettel:

        Dr. Papp Júlia válasza a szaruhártya témában

        Tisztelt kérdező! Bár nagyon részletes az eltérés leírása még több részletre lenne szükségem. A veleszületett szaruhártya homály kialakulhat degeneratív elváltozás részeként vagy ami gyakori, hogy a méhen belüli korai időszakban lezajlott fertőzés (pl. vírus) következtében. Valószínűleg erre gondolhattak, amikor a kísérő esetleges eltéréseket kérdezték. Érdemes lenne tovább vizsgálódni - szükség esetén vérvétel, vagy a szaruhártya nagyon alapos vizsgálata. Amint írta viszonylag nagy a szemüveg dioptria értéke, ezzel a korrekcióval mennyit lát a nagyfiú? A szem mélyebb részeinek (pl. szemlencse szemfenék, üvegtest stb.) állapota milyen? A megoldás a betegség pontos okától, a homály kiterjedésétől és a szem egészének állapotától függ. Érdemes lenne "Szaruhártya szakrendelésen" is megmutatni a fiát, ahol megbeszélhető lenne az esetleges műtéti megoldás is.


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia

        Kérdés: 2011. október 03., 17:26; Megválaszolva: 2011. október 04., 12:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben: