• A szárazszeműség - Ilyen betegség is van

    WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
    Szerző:
    WEBBeteg

    Ég a szeme? Néha elhomályosul a látása, amely pislogásra javul? A szárazszeműség (keratoconjunctivitis sicca) nagyon gyakori betegség, hazánkban - különböző mértékben - a népesség 10-30 százalékát érinti.

    Normális esetben a könny szerepe a szem kötőhártyájának, szaruhártyájának védelme a külső behatásokkal szemben. A szárazszem betegség olyan tünetcsoport, melynek oka a nem megfelelő mennyiségű vagy minőségű könny. A könny mennyisége lehet kevés azért, mert kevesebb termelődik, vagy azért, mert fokozott párolgás miatt sok vész el.

    Milyen panaszokkal jár a szárazszem-betegség?

    A betegségcsoporton belül a tünetek tekintetében nagyon nagy különbségek lehetségesek - különböző súlyosságú változatok léteznek.

    Hirdetések

    Hajlamosító tényezők

    A menopauza utáni nők érintettek a leggyakrabban, gyakran autoimmun folyamat is igazolható a háttérben.
    • Égő érzés, viszketés, szúródás, fájdalom.
    • Idegentest érzés - mintha valami belekerült volna a szemrésbe.
    • Fénykerülés, fényérzékenység.
    • Pirosság.
    • Időnként jelentkező homályos látás, mely pislogásra javul.
    • Jellemző panasz, hogy a betegek úgy érzik, mintha homok lenne a szemükben.
    Szemtorna
    A szemészetben is egyre nagyobb teret hódít a hagyományos orvoslás mellett a természetes, alternatív vagy kiegészítő gyógymód. Utóbbiak közé tartozik a szemerősítő torna, "szemjóga" is.

    Szemgyakorlatok mindenkinek

    Tényezők, melyek fokozhatják a kellemetlen tüneteket, panaszokat:

    • Túl hideg és meleg hőmérséklet.
    • Száraz, poros, füstös levegő.
    • Túlzott tévénézés, számítógép használat - fokozott figyelem, kevés pislogás miatt.
    • Légkondicionálók, ventillátorok túlzott használata - gyorsabb párolgás, szárító hatás miatt.
    • Fűszeres ételek fogyasztása.
    • Bizonyos gyógyszerek csökkentik a könnytermelést: vérnyomáscsökkentők, migrén ellenes szerek, fájdalomcsillapítók, egyes vízhajtók, hormonális készítmények (ösztrogén), egyes zöldhályog ellenes szemcseppek.

    A diagnózis felállítása

    Akkor mondhatjuk ki a diagnózist, ha:

    • Schirmer-próba során 5 perc alatt a szűrőpapírcsík kevesebb, mint 10 mm-re vált nedvessé.
    • A könnyfilm felszakadási ideje (BUT) két pislogás között kevesebb, mint 10 másodperc.
    • Ha a szaruhártya hámjának festődési értéke 4 pontnál több.
    • Ha a könny minősége, stabilitása nem megfelelő, lehet száraz szem betegsége a páciensnek akkor is, ha patakzik a könny a szeméből és állandóan törölgetni kell.

    Szemészeti vizsgálatok a diagnózis felállításához

    A kötőhártya és szaruhártya épségét úgynevezett réslámpás vizsgálattal állapítja meg a szemész szakorvos.

    A hámsérülés kimutatására különböző festési eljárások - fluorescein, lisszamin zöld, bengál vörös stb. - alkalmasak. 

    A könny mennyiségének mérése szűrőpapírcsík segítségével (Schirmer-teszt).

    A szaruhártyát védő "könnyfilm" stabilitásának megítélése fluorescein festéssel - BUT (break up time - könnyfilm felszakadási idő).

    A szárazszem-betegség kezelése: néhány alapelv

    Cél a beteg tüneteinek, panaszainak megszűntetése - a könny pótlása. A kapható műkönny készítmények "pótszerek" és nem gyógyszerek. A terápiának mindig személyre szabottnak kell lennie. A dózis, használati gyakoriság tekintetében nagy egyéni különbségek is előfordulnak. Van, aki csak naponta egyszer használ cseppet, van, aki óránként.

    Első lépés a káros környezeti faktorok lehetőség szerinti megváltoztatása.

    Ezt követi a könny pótlása, a szem nedvesen tartása. Különböző hatóanyagú cseppek, gélek, kenőcsök vannak forgalomban.

    A kiválasztásnál számtalan tényezőt kell egyszerre figyelembe venni. Igazából nincs jó vagy rossz gél, mindenkinél más-más, ami hatásos.

    Érdemes először az egyszerűbb cseppeket kipróbálni, nem mindig a drágább csepp a hatásosabb. Hatástalanság esetén válthatunk gélekre és olyan cseppekre, amelyek a könnyel érintkezve géllé válnak.

    Számítógép - Fejfájás, ízületi panaszok, szemproblémák
    Mára éltünk részévé váltak a számítógépek. Szinte nincs olyan életterület, ahol ne találkoznánk velük. Hogyan előzhetőek meg vagy csökkenthetőek a számítógép okozta egészségügyi panaszok?

    Gyakorlati tanácsok mindenkinek!

    A gyakori és hosszas kezelés miatt a készítményekben található tartósítószer amellett, hogy allergizálhatja a pácienst, a szárító hatás miatt irritálja az egyébként is érzékeny szemet.

    Ilyenkor érdemes tartósítószer nélküli "egy adagos" készítményeket és olyan cseppeket használni, amelyekben a tartósítószer a könny hatására lebomlik.

    Gyulladás, bakteriális fertőzés esetén természetesen gyulladáscsökkentő és antibiotikum tartalmú szemcsepp használata is elengedhetetlen.

    A maximális kezelés mellett is fennálló jelentős panaszok esetén átmenetileg párakamrát, úszószemüveget is használhatunk, esetleg műtéti úton zárjuk átmenetileg vagy véglegesen a könnypontokat. A szaruhártya védelme terápiás kontaktlencsével, vagy legújabb módszerként amnionmembrán fedéssel történik.

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Papp Júlia, szemész

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Túlzott izzadás

    Dr. Bodnár Edina

    Mi okozza a hiperhidrózist, és mik lehetnek a következményei? Mit tehetünk?

    Verejtékmirigy-gyulladás

    Cs. K., fordító

    A betegséggel járó stressz kezelhető, és van rá mód, hogy jobban érezze magát!

    A szaruhártya betegségei: a keratoconus

    A keratoconus a szaruhártya vázának fokozatos elvékonyodása következtében kialakult előredomborodás. Viszonylag gyakori, fokozatosan előrehaladó rendellenesség, melynek végeredményeként a korábbi félgömb alakú szaruhártya szabálytalan kúp alakot vesz fel.

    Könny nélkül - A szárazszeműség okai és kezelése

    A szemszárazság főleg 40 év felett fordul elő, gyakorisága a változókorral járó hormonális hatások következtében nők körében magasabb. Fiatalabb korban a panaszokat elsősorban az életmódból fakadó tényezők okozzák.

    A száraz szem tünetei, okai és kivizsgálása

    Kétrészes sorozatunkkal szeretnénk mindenki számára egy rövid, de átfogó tájékoztatást adni a száraz szem betegségéről és annak kezeléséről, kiemelt figyelmet fordítva a műkönnyekre mint a kezelés alapját jelentő, elterjedt készítményekre.

    A száraz szem kezelése - Műkönnyek és egyéb megoldások

    Kétrészes sorozatunkkal szeretnénk mindenki számára egy rövid, de átfogó tájékoztatást adni a száraz szem betegségéről és annak kezeléséről, kiemelt figyelmet fordítva a műkönnyekre mint a kezelés alapját jelentő, elterjedt készítményekre.

    7 gyógyszer, ami szemszárazságot okozhat

    A szemszárazság olyan állapot, mely során vagy csökkent a könnytermelés, vagy fokozott a könnyvesztés (ne feledjük, hogy a könnyezés oka lehet a könnyelvezető rendszer elzáródása is), ez pedig egyéb tünetek mellet a szem égő, szúró érzetét okozza.

    A szaruhártya-gyulladás

    A keratitis a szaruhártya (cornea) különböző eredetű gyulladásos folyamatát jelenti. A szaruhártyának 5 rétege van. Mivel a gyulladás bármely rétegben kialakulhat, ezért több eltérő típusú szaruhártya-gyulladást is megkülönböztethetünk.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA