• Lézeres szemműtéthez kapcsolódó kérdések

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! 38 éves nő vagyok és lézeres szemműtéten gondolkozom, mert sajnos elég nagy dipotriáim vannak, jobb szemem -5.75 a bal pedig -4,25 mindkettő cilinderrel. A lézeres szemműtét témába ezért eléggé beleástam magam és ezzel kapcsolatban szeretném kérdezni Önt, mint független szemészorvost. A második generációs Femto-Intralasik és a harmadik generációs ReLEx Smile eljárások között hezitálok. (az első generációs PRK-n nem, hiszen ettől a másik kettő már modernebb, de kérem erősítsen meg benne) A szemem műthető mint kiderült, két lézeres szemműtétekkel foglalkozó klinikán is jártam, bár az egyik klinika a PRK-t javasolta a másik pedig a Femto-t, a harmadik generációs (RElex Smile )pedig sajnos Magyarországon még nem elérhető, ami nagy kár. Ez utóbbi mégsem tart vissza attól, hogy mondjuk Bécsben, Münchenben vagy Prágában megműtessem ezzel az eljárással a szememet, mert ott lenne erre lehetőség. Arról szeretnék érdeklődni Öntől, hogy mi a véleménye a két eljárásról? Valóban a Relex Smile a legmodernebb és legjobb eljárás a lézeres szemműtéteknél, vagy "csak" az újdonságát kell megfizetni.(Jóval drágább mint a Femto) Mennyire viselik meg ezek a beavatkozások a szem illetve szaruhártya szerkezetét, és mi a beavatkozásnak a következménye mondjuk 20-25 év múlva?Ha úgy döntök, hogy a legmodernebb eljárással mégis megműttetem a szemem, a későbbiekben a szaruhártya szerkezete teljesen visszagyógyul vagy csak nem teljesen?Lehet-e ezért ettől a későbbiekben majd kontaktlencsét is viselni, ha szükségessé válna? Illetve javasolná e a beavatkozást, hogyha apai ágon retinaleválás, szürkehályog, tompaltátás és egyéb szembetegségek vannak, amik később esetlegesen nálam is jelentkezhetnek? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: F. Hédi

        Dr. Cserháti Zoltán válasza a lézeres szemműtét, femto, relex smile, látásélesség témában

        Kedves Hölgyem! Az Ön által említett dioptriák esetén valóban szóba jön a lézeres szemműtét lehetősége. A Femto lézerkezelések során egy védőlebeny kerül kialakításra a szaruhártyán, amely alatt, egy másik lézer elvégzi a szaruhártya átalakítását, a "felület kezelését". A RElex Smile technológia során nem alakítanak ki védőlebenyt, hanem - kevésbé invazív eljárással - a szaruhártyán belül lézerrel létrehoznak egy vékony, lencse alakú szövetdarabot, melyet eltávolítanak a kezelés során. Előbbi technológiát sok páciensen alkalmazták már, nagyobb vele a tapasztalat, míg utóbbi egy teljesen új technológián alapul. Sajnos, nem tudok Önnek egyértelmű választ adni, hogy melyik eljárást válassza. A lézeres szemsebészet alapvetően egy egészséges szemen végrehajtott invazív eljárás. A lehetséges mellékhatások és komplikációk közé tartozik a szemszárazság, a nem tökéletes (100%-os) látásélesség, vagy éppen a fertőzésekre való nagyobb hajlam. Mivel ezen eljárások mindegyike a szaruhártya felületén "dolgozik", ezért a szaruhártya szerkezet meg fog "változni". A szaruhártya a széli részeken kb. 0,8-0,9 mm, míg a középső részen kb. 0,5-0,6 mm vastagságú, ám a kezelés hatására vékonyabb lesz, de a regenerálódása/hámosodása továbbra is megmarad. Említette, hogy jobb szeme "80%-os tompalátás miatt", valamint a családban előfordultak már súlyosabb szembetegségek. Tisztában kell, hogy legyen azzal, hogy vannak olyan egyéb szemfenéki állapotok, melyek miatt a lézeres kezelést követően sem érhető el 100%-os látás. Tudnia kell, hogy a szemlencséje - idősebb korára - elszürkülhet, vagyis lehetséges, hogy szürkehályogra kerül majd sor a jövőben. Remélem segítettem, Üdvözlettel,


        Kérdés: 2017. április 02., 17:05; Megválaszolva: 2017. április 11., 02:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben: