Lézeres szemműtét vagy szemtorna?

22 éves vagyok, 10 éves korom óta kell szemüveget hordanom. Először csak 0, 5-set kellett hordanom, majd a serdülőkorszakban (2003-2005) romlott drasztikusan (kb 1, 5 dioptriát) , azóta 2-3 évente kell 0, 25-öt vagy 0, 5öt rátenni. Jelenleg -2, 75-ös szemüveget hordok (ezen van 0, 5 cilinder) . Szeretném megműtetni a szememet, s voltam is vizsgálaton, ahol alkalmasnak találtak. De kiderült, hogy romlott a szemem. Ez a szemüvegem már 4 éve megvan, s én már tavaly is panaszkodtam az orvosnak, hogy nem látok vele jól, viszont az is igaz, hogy a táblát végig el tudom olvasni. (ami most is sikerült, de azért homályos volt! ) A problémám az, hogy én már nagyon szeretnék szemüveg nélkül élni (s fél év múlva 1 évre elmegyek külföldre! ) , de félek, hogy tovább fog romolni. Az orvos azt mondta, hogy ne aggódjak, úgyis túlkorrigálják, hogy ha romlana, akkor is legyen legalább olyan, mint a mostani a szemüvegem. Nem tudom, hogy várjak-e még, vagy merjem most megcsinálni (most lenne a legjobb időpont a regenerálódásra, nyáron nem kell dolgoznom, nem végzek számítógépes munkát, igaz, sokat ülök előtte, mert egyetemista vagyok, s sok a szabadidőm, de erről hajlandó lennék leszokni! ) . Ön mit gondol? Azt is hallottam, hogy azért romlik a szemüvegeseknek a szeme, mert nem erőltetjük, hanem a szemüvegre, mint egy mankóra támaszkodunk, s nem erőltetjük az izmokat. Ez mennyire igaz? Segítene, ha el kezdenék szemtornát végezni? Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza lézeres szemműtét témában

Tisztelt kérdező! A "drasztikus" romlás szerencsére minimális, hisz 22 évesen a -2, 75D alap nem számít szemészeti berkekben nagy dioptria értéknek (myopia min. grad) . Azzal is tisztában kell lenni, hogy a lézeres beavatkozás az idősebb korban jelentkező "öregszeműségen" (kivétel egyes új eljárások) nem tud segíteni. Tehát újra szemüvegessé fog válni majd "olvasó szemüveg viselővé. A kisfokú rövidlátók ugyanakkor gyakran szemüveg nélkül is élesen látnak közelre.

Nem tért ki a kérdésében, hogy a kontaktlencse viselésével milyen tapasztalatai vannak? Érdemes lenne - bár tudom, hogy már elmúlt 18 és elvileg a dioptria érték stabilizálódik - a kontaktlencse viselését először megpróbálni.

Ha nagyon idegenkedik, vagy nem tudja egyéb okok miatt viselni a kontaktlencsét akkor el lehet gondolkodni a műtét kérdésén. Nagyon változatos tapasztalatokat ismerek én is: van akit a minimális dioptria értékű szemüvege is nagyon zavarta elvégeztette a műtétet és azóta ejtőernyőzik, búvárkodik stb. Ugyanakkor nagyon sok komplikációval is találkozhatunk. Önnél a babavárás kérdésével és a terhesség alatti dioptria változás lehetőségével is számolni kell.

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2012. április 22., 23:23; Megválaszolva: 2012. április 27., 11:52
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Dioptria kérdés
Látásromlás oka így tisztázható?
Áttetsző dudor a szemfehérjén
Látási problémák
Glaukóma és más gyógyszerek