• Agylágyulás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Édesapám kapta most ezt a betegséget.Az lenne a kérdésem,hogy miért alszik szinte egész nap ő 72 éves.Az orvosa azt mondja,hogy egyedül a beszéd központját nem érte.Ennek ellenére jobb karja és jobb lábát úgyanúgy mozgatja mint a betegsége előtt.Azt mondják ez nem rehabilitálható.A béna oldalát is érzi ha kaparom vagy nyomogatom .Két napja már megmozditotta a lábát ,és emelte is felfelé oldal fekekvésben .Az lenne a kérésem még tényleg nem fog tudni járni?A másik kérdésem az lenne ,hogy miért etetik a szondával amikor tud nyelni. Nekünk azt mondták amikor megkérdeztük hogy azért mert ha szájonát etetnék akkor megfullad vagy pedig tüdőgyulladást kap.Most nem tudom azért mondják mert lusták etetni vagy pedig ez az igazság.Az alvással kapcsolatba még annyit hogy nem lehet hogy így védekezik a szervezete a betegséggel szemben.Válaszát előre is köszönöm.Tisztelettel egy aggódó család.

         

        WEBBeteg szakértő válasza a stroke témában

        Kedves Kérdező!

         

        A beteg vizsgálata nélkül csak általánosságban lehet besézlni az agylágyulás várható kimeneteléről. A végtaggyengeség súlyossága jelentősen befolyásolja a mozgásteljesítmény javulását. A korán megkezdett gyógytorna mindenképpen fontos, még ha passzív is, mert a beteg önállóan nem tudja mozgatni az adott végtagot. A javulás hosszú hónapokat vehet igénybe, változó gyorsaságú. Van, hogy hetek múlva indul be a mozgás lassan, ezért fontos a folymatos gyógytorna a kezdetektől fogva. Az elején soha nem lehet megmondani, hoyg milyen fokú javulás várható. Az agylágyulás féloldali végtaggyengeséget okoz, emiatt tudja a jobb oldali végtagjait mozgatni. Elképzelhető, hoyg nyelési nehezítettsége van, ez idős korban gyakran társul és ilyenkor biztonságosabb a szondatáplálás. Az alvással töltött órák száma természetesen nő meg ilyen betegség kapcsán, hiszen a tudatállapot, az alvás-ébrenlét ciklus bonyulult szabályozásáért is az agy a felelős. A kezelőorvos biztosan bővebb felvilágosítást tud Önöknek adni, hiszen a beteg pontos állapotát ismeri.

         

         

        Üdvözlettel: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus


        Dr. Csuth Ágnes
        családorvos

        Dr. Csuth Ágnes
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2009-09-03 21:59:19; Megválaszolva: 2009. szeptember 03., 21:59

        Tudjon meg többet: stroke
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő!Nagymamám miatt kerestem meg Önt.30 éve műtötték syringomyelia miatt,annak az egyetemnek a klinikáján, ahol Doktornő is tanult.Emellett szívelégtelensége is...
        Férjem könnyebb végkifejletű agyvérzést kapott mult év szeptemberében.(tehát nehezebb látványos károsodás nincs) Mivel szivritmuszavara volt az orvosok feltételezése szerint az játszhatott közre 2 vérrög keletkezésében. Azóta...
        Tisztelt Doktornő! Apósom 4 nappal ezelőtt rosszul lett, stroke-ot kapott.Jobb oldala lebénult és a beszéde is elment. Korábban már 5 éve volt egy de az enyhe volt nem voltak ilyen súlyos problémák. Beszállították a mentők a kórházba nagyon...