• Prosztata rák utáni PSA nézése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        tisztelt doktor nő/úr! a kérdésem a következő lenne.apukámnál május körül fedezték fel a prosztata daganatot,szerencsére nem találtak áttétet.édesapám(65éves) október 12-én végzett a sugárterápiával.39-et kapott.mellette 3 havonta kap hormoninjekciót.szerencsére nagyon jó állapotban van.az lenne a kérdésem,hogy azt mondták az orvosok neki,hogy január 4-e körül kel vissza menni psa szűrésre és vérvételre.mi a családban azt gondoltuk,hogy amikor vége a kezelésnek rögtön lesznek vizsgálatok(ct,psa,mri).azt mondták,hogy a mostani psa még nem mutatna reális eredményt.azt kérdezném,hogy tényleg indokolt kivárni ezt a 2 és fél hónapot?tényleg ez a "szokás"? köszönettel:simitska sándor

        WEBBeteg szakértő válasza a prosztatarák témában

        Kedves Sándor! Gondolom édesapjánál is egy magas PSA lelet alapján kezdtek el kutakodni, míg ráleltek a daganatra. A PSA nem daganat hanem prosztata specifikus, azaz az ott lévő sejtek termelik (nem csak a ráksejtek). Mikor az ember átesik egy radikális műtéten (prosztata eltávolítás), vagy sugárkezelésen (hasonló eredmény, csak itt "megmarad" szerv) a PSA valóban el kezd csökkenni (egy prompt emelkedést követően!), de ennek lebomlása hosszú folyamat (azaz a felezési ideje hosszú), bizony várni kell vele. Már csak azért is, mert ha korán veszik a kontrollt (hamis pozitív, magas eredményt kapva), esetleg ismételt kezelést indikálnak, amire nincs is szükség (mert a ráksejtek elpusztultak már, csak a szétesésükkor kiszabadult PSA fehérje "kering" még a szervezetben), annak mellékhatásai viszont nagyon nem kellemesek! Ahhoz, hogy valós eredményt kaphassunk, ki kell várni ezt az időszakot, azaz csak ezután derülhet ki, mennyire volt sikeres a kezelés. Jobbulást kívánok Édesapjának!


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2011. október 14., 17:09; Megválaszolva: 2011. október 17., 14:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben: