• Prosztatarák: az elhízás növeli a halál esélyét

    Szerző:
    WEBBeteg

    Azok a férfiak, akik prosztatarákban szenvednek és elhízottak, kétszer esélyesebbek az elhalálozásra, mint a normál testsúlyúak- állítja egy új kutatás, mely szerint a magas inzulinszintnek köszönhető túlzott elhízás okolható mindezért.

    A Harvard Egyetem kutatói által végzett felmérés eredményei szerint a prosztatarákban szenvedő elhízott férfiaknál 2.5-ször nagyobb a halálesetek száma, mint a normál testsúlyúak esetében.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az átlagosnál jóval magasabb inzulinszinttel rendelkezők esetében ez az arány még súlyosabb, ők négyszer esélyesebbek a halálra, mint a normális inzulinszinttel élők.

    A kutatást vezető Michael Pollack szerint a megoldás az lenne, ha sikerülne a betegeket meggyőzni az egészséges táplálkozás és a testgyakorlás előnyeiről.

    (WEBBeteg - Cs. K.; Forrás: Globe and Mail)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Tévhitek a prosztatáról

    Az alábbiakban néhány, a prosztatáról gyakran elhangzó tévhitet gyűjtöttünk össze és rövid magyarázatokkal próbáljuk meg eloszlatni azokat.

    Milyen tünetek esetén gondoljunk prosztatarákra?

    A prosztata daganatos megbetegedése sokszor egyáltalán nem okoz panaszokat, vagy nehezen különböztethető meg annak jóindulatú megnagyobbodásától. Vegyen részt a szűrővizsgálatokon, hogy időben felismerjék a bajt, vagy - a legtöbb esetben - hogy megnyugtassa magát!

    A prosztatavédelem titkai

    Amíg jól működik a prosztata, jelenléte teljesen észrevétlen marad a férfiak számára. Dr. Szűcs László, urológus szerint éppen ezért fontos, hogy megóvjuk egészségét tudatos életvitellel, táplálkozással és rendszeres szűréssel.

    A prosztatarák megelőzése

    Egészséges életmóddal csökkenthető a prosztatarák kockázata. Ehhez hozzátartozik az egészséges testsúly, a rendszeres testmozgás, a könnyű, változatos étrend és az alkoholfogyasztás mérséklése.

    A prosztatarák legjellemzőbb tünetei

    A prosztatarák többnyire a prosztata (dülmirigy) külső felszínén fejlődik ki. Ezért korai stádiumban nem okoz panaszokat.

    Bajusznövesztő hónap: szűrővizsgálatokkal a prosztatarák ellen!

    November 2009 óta itthon is a prosztatarák, a megelőzés, a rendszeres szűrővizsgálatokra történő felhívás hónapja. Tavaly ezer férfi ment el a Movember Magyarország Egyesület által szervezett ingyenes PSA-mérésekre. Most szintén ebben a hónapban lesznek programok.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA