• Ciszta és CA 125

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Kb. 4 éve van egy cisztám,minden panasz nélkül, folyamatos ellenőrzés mellett. 2016. augusztusában az én kérésemre ellenőríztettem vérből tumor markereket. Az akkori eredmények:CA125: 21, HE4: 41, Roma index 4,8 Béta HCG 0.100, CA 72-4: 1.4, CEA 0.4, AFP 2.9, CA 19-9: 17.05, CA15-3 6.3, alacsony kocázatú besorolással. 2017. júniusában egy évre rá újra lekértem ezeket az adatokat. A jelenlegi értékek a következők: CA 125: 60, HE4: 64, CEA meghat. 0.6, ROMA index: 13.7, AFP 3.4, CA 19-9: 29.98, CA 15-3 8.2, magas kockázatú beteg minősítéssel. Nőgyógyász által ultrahangos vizsgálat alapján történt megállapítások: norm. méretű és szerkezetű uterus, endometrium 6mm. B adnexumok területén kóros nem látható, j. o. 50X48mm-es simplex cysta Douglasban szabad hasüregi folyadék nem látható. Szép méhszáj, szabályos szerkezetű minden, eltérés nem látható. 2017. januári rákszűrés eredménye negatív, egyé HPV hr vírus jelen van kiegészítéssel. Az orvos szerint a ciszta most is vékony falu stb. igazán nem indokolt ahhoz hozzányúlni. Kérdésem, hogy a jelenlévő ciszta miatt lehet -e a megemelkedett érték? Ön milyen további vizsgálatokat tartana szükségszerűnek vagy javasoltnak? Indokoltnak javasoltnak tartaná -e a ciszta laparoszkopiával történő eltávolítását? Mitől lehet, hogy egy év múlásával minden tumor marker értékem emelkedett? Szüskéges-e alhasi MR vizsgálat, és az mit tudna kiszűrni (petefészek kapcsán pl)? Semmilyen fájdalmam nincs. A menstruációs rendszeres, nem jár nagy vérzéssel. A vizsgálatot végző orvos szerint, ez az emelkedett érték nem jelez kóros dolgot, én mégis aggódom, nem lenne -e szükség petefészekből szövettani vizsgálatra pl? 10 éve pajzsmirigy alulműködés miatt Euthyrox 100 tablettát szedek, emellett normális értékeim vannak TSH, T4, T3 tekintetében (a friss eredmények: TSH: 2.174, T3 3.69, T4:17.77) Az egyéb általános laborból vizelet rendben van, a húgysav picit magasabb (390), Cholesterin 6.0. Fogamzásgátlót nem szedek, sőt kb. fél éve próbálkozunk , gyermeket szeretnénk. Ennek kapcsán is érdekelne, hogy a meglévő ciszta nem hátráltatja -e a teherbeesést? Már van két gyermekem, 12 évesek. Kérem szíves véleményét esetem kapcsán! Kérdéseimet már megküldtem korábban, de a mellékelt szűk választ kaptam, ami nem terjedt ki minden kérdésemre. Kiegészítésként új információ, hogy MR kismedencei vizsgálat során mindent rendben találtak. Javasolt -e tehát a ciszta laparoszkópiás eltávolítása és szövettan vizsgálat és ha igen, miért? köszönettel

        Dr. Kiss György válasza a Ciszta és Ca125 témában

        Tisztelt Hölgyem ! A 4 éve meglevő cysta / amennyiben lehetséges/- laparoscópos uton való eltávolitása indokolt a közeljövőben és az eltávolitott képlet és bennéke szövettani és laboratóriumi vizsgálata. Közel 5 cm-s petefészek képlet nem tartozik a mindennapokhoz és valószinü, hogy a markerek emelkedő szintjére is választ adhat az eltávolitott képlet feldolgozása. Őszintén kivánom Önnek, hogy semmi alapja ne legyen,de röviden: minden nőgyógyász ezt javasolná. Üdvözlettel:dr.Kiss.


        Kérdés: 2017. június 23., 09:48; Megválaszolva: 2017. június 24., 19:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben: