• Cytológiai eredmény kiértékelése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor Úr!Évente nőgyógyászati vizsgálatra jelentkezem, ezt tettem 2016.11.14. is, most amikor február 22 megkaptam az eredményt a következő lett :Cyt.atypia/ASCUS/-St.p.sect.caes.No.II, valamint Diagnózis: N8790-Cervicalis dysplasia, k.m.n., N72H0 a méhnyak gyulladásos betegsége, Z9880-Műtét utáni egyébb meghatátozott állapotok.A doktor Úr kenetet vett a HPV tipizálására, felírta az ajánlott Klion tbl. 2X1, de az eredményeket nem beszélte meg velem, csak közölte velem, hogy egy hónap múlva jelentkezzem az eredményért. Nekem 1978, valamint 1982 volt császármetszésem, de ezeken kívűl nem történt más beavatkozás, csak a menopauza ideje alatt szedtem norculut nevű gyógyszert 10 hónapon keresztűl, természetesen kontroll mellett. Mivel az egy hónap nagyon sok, kérem Önt írja meg nekem,ha ezekből az adatokból egyáltalán kiderűl, mire számíthatok? Nem tudok higgadtan várni, kétségek gyötörnek...Válaszát előre is megköszönöm, maradok tisztelettel Borbélyné Ida.

        Dr. Szalóczy Péter válasza a cytológia dyplasia témában

        Kedves Kérdező! Nincs ok az aggodalomra. Lehet, hogy van egy HPV vírus fertőzés, mint sok más hölgynek, keneteink közel egyharmadában megtalálható jelenléte. A ma ismert 128 típus tizedrésze úgy nevezett magas kockázatú fajta, ennek jelenlérét a negyedéven te levett cytológiai lelet romlása jelezné. Ekkor egyszerű méhszáj plasztika szerű műtéttel, (konizáció) az érintett terület eltávolításával oldható meg az ezt követő ellenőrző kenet negativitása. De az egyéb HPV törzsek a tipizálás után csak szorosabb félévenkénti ellenőrzést kívánnak, idővel fele esetben spontán is eltűnnek. Várja meg a tipizálás eredményét szorongás nélkül.


        Kérdés: 2017. február 25., 09:40; Megválaszolva: 2017. február 26., 10:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben: