• KOPONYA MR

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Kérem szíveskedjen kiértékelni az alábbi leletben leírtakat, mivel sajnos a beküldő orvosom jelenleg külföldön tartózkodik és csak egy hónap múlva tudunk konzultálni. Addig is szeretnék tájékozódni, hogy mit állapítottak meg az MR vizsgálat során. A vizsgálatkérés oka közel 2 éve egyensúlyzavar áll fenn, amely valamikor elmúlik, valamikor ismét visszatér. A koponyát axiális síkban diffúziós, T2 túlsúlyú felvételeken, koponyabasis felvételeken ábrázoltul. Coronalis síkban FLAIR seyuentiát alkalmaztuk. 3d-ban készültek T1 túlsúlyú felvételek az agyállományról. Kissé deformált koponya, asszimetrikus nagyagyi hamisphaeriumok. A hemisphaeriumok jelintenzitása, szerkezete megtartott. Focalis eltérés, tészűkítés nem található. Bal oldalon a parietalis lebenyben minkét oldalon kettő darab, subcorticalis elhelyezkedésű, borsnyi, magas jelintenzitású focalis eltérés ábrázolódik. A kamrarendszer elhelyezkedése rendes. Középvonal nem diszlokált. A haramdik kamra nem tágult. A bal oldalkamra az ellenoldalinál valamivel tágabb. A koponyabasisról készül felvételeken a meatus acusticus internusok és az idegképletek MR képe rendes. A vertebro-basilaris rendszer elongált. Vélemény: Vascularis típusú, kicsiny demyelinisalt gócok. Ér variáció A lelet alapján kizárható az SM? Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a MRI lelet témában

        Kedves Kérdező! Az MRI vizsgálattal észlelt koponya aszimmetria feltehetően perinatális, (születés körüli) eredetű, ugyanúgy, mint az oldalkamra aszimmetria is. Ennek nincs jelentősége.A leírt parietális, subcorticális gócok, és az Ön panaszai közt nem látható összefüggés.A leírt gócok nem jellemzőek SM-re. Panaszait nagyobb valószínűséggel agyi keringészavar okozhatja. Továbbiakban sürgős teendője nincs, nyugodtan várja meg, míg kezelőorvosa hazatér. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: dr.Szappanos Zsuzsanna


        Kérdés: 2017. január 23., 21:58; Megválaszolva: 2017. január 24., 10:40

      • Kérdések és válaszok a témakörben: