• Elülső keresztszalag funkcionális hiánya

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr! A kérdésem a következő jobb térd MR vizsgálattal, majd az azt követő arthroscopiával lenne kapcsolatos. MR vizsgálat: A térdizületben kp mennyiségű folyadék van, mely nagyobbrészt retropatellarisan helyezkedik el. Az elülső keresztszalag gracilis. A medialis meniscus szarva is az átlagosnál keskenyebb, au egyéb meniscusok magassága és a porcborítások - beleértve a patellat is - megtartottak, a csontokban ödéma nincs. A térdhajlatban és a térdízületben egyéb kóros jelmenet nem ábrázolódott. Műtéti leírás: A térdízületet vizes közegben áttekintve a következőket találjuk. A suprapatellaris bursában és a térdben csupán enyhe synovitis. A patella jól vezetett, a porca és a facies patellris csupán csak I. fokú porckárosodást mutat. A recessusok szabadko. A medialis compartemeben a tibia porca II. fokú károsodást mutat, a meniscus ép, jól tart. A lateralis compartement-ben mind a porcfelszínek, mind a porcfelszín ép. A középvonalban igen kifejezett hoffa hyperthropia. Az elülső keresztszalagok csak shaverezés után tudjuk látótérbe hozni. A keresztszalag ránézésre is laza, teszthoroggal vizsgálva tartása gyakorlatilag nincs, a tibia előre húzható. A szalagrostok azonban a synovián belüliek, ezért azokat a helyén hagyjuk. Az előbbi sérülés egy évekkel ezelőtti futballsérülés volt, amivel bejártam több magánrendelést is. Igazából a problémám az volt, hogy voltak olyan mozdulatok focizás közben, amikor éreztem a térd instabilitását, ez végül félelemérzettel párosodott és nem erőltettem ezután. Most szeretnék ismét aktívan sportolni, jelenleg 26 éves vagyok. A kérdésem egészen pontosan az elülső keresztszalag nélküli, amatőr szinten, de versenyszerűen űzött sporttevékenységhez kapcsolatos. A leírás alapján funkcionálisan nincs elülső keresztszalagom és keskenyebb is, viszont nincs elszakadva. Én személy szerint nem szeretnék keresztszalag pótló műtétet ebben a stádiumban, annak nehézkes rehabilitációja, esetleges komplikációi miatt. Ezzel kapcsolatban sokat olvastam a térd körüli izmok, azaz a combizomzat kellő erősítéséről, ami elvileg kiválthatja a keresztszalag funkcióját kontaktsportoknál is. A kérdéseim a következők lennének. A Doktor Úr esetleg találkozott-e már hasonló problémával. Ha igen, milyenek a tapasztalatok, tényleg hatásos lehet-e a combhajlító és feszítő izmok kellő erősítése adott esetben konditermi szinten? (Esetleg arról van-e információja, hogy egy ilyen tudatosan felépített erősítés mennyi időt vehet igénybe körülbelül.) Valamint érdeklődnék, hogy mi a véleménye a térdrögzítő használatáról ilyen állapotban. Tudom, hogy kétélű fegyver lehet, fontos a megfelelő mozgástartományt hagyó eszköz kiválasztása. Ezzel kapcsolatban esetleg ismer-e megfelelőt, amit esetleg tud is ajánlani.

        Dr. Bogdán Aurél válasza a keresztszalag hiány témában

        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. A leírások alapján amellett, hogy van egy funkcióját be nem töltő (laza, ezáltal instabilitást eredményező) keresztszalagja, van egy közepes fokú porckárosodása a sípcsont belső terhelői felszínén. Ami az instabilitás következménye lehet. ha sportolni szeretne aktívan, mindenképpen szükséges vagy a combizom megerősítése, vagy a keresztszalag pótló műtét. Az első lépés természetesen a comberősítés. Erre az egyik legjobb a kerékpározás. Ilyenkor nincs a testsúly a térden és az ízület csak egyenesvonalú mozgást végez, ezáltal a legkisebb az esély a sérülésre. ezzel a módszerrel kb 6-8 hónap alatt meg lehet erősíteni az izomzatot. Egyéb sporttal is lehet, de azoknál a rásérülés kockázata az instabilitás miatt nagyobb. Sok sportoló végez aktív tevékenységet keresztszalag nélkül, tehát Önnek is jó esélye van rá, de a futball az egyik olyan sport, ahol nem biztos, hogy teljes értékű aktivitást tud végezni és a sérülések (akár porcleválás) lehetősége is nagyon magas. A combizom erősítést követően végzett sporttevékenységek során érzi majd, hogy mennyire vált stabillá a térde. ha a választott sporthoz elegendő, akkor megúszta a műtétet. Ha viszont a hirtelen irányváltással járó sportokat részesítené előnyben (foci, kézi, röplabda), akkor a nagyobb és a térd szempontjából tartós károsodást eredményező sérülések elkerülése végett érdemes a szalagpótláson elgondolkodni.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2017. április 23., 19:17; Megválaszolva: 2017. április 25., 22:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Nő! 5 hete kézilabda meccsen egy rossz mozdulat után kificamodott a térdem. Az orvosok porcleválásra gyanakodtak, hiszen a térdem nem volt instabil. Az MR felvételről viszont kiderült, hogy elülső keresztszalag szakadásom van....