• Mit takar a lumbális gerinc eredményem?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Érdeklődni szeretnék mit jelent ez a vizsgálati eredmény? Valamint szeretném, ha leírná, mit takar a kép formában mellékelt MR vizsgálati eredmény? Lumbális gerinc natív MR vizsgálata A conus cauda átmenet a LI csigolytatest alsó zárólemeze környékén van, területében jelzavar nem mutatható ki. Csontvelő ödéma nem látható, az SI izületekben sem. Caudál felé fokozódó kisizületi artrózis. Szintén caudál felé fokozottabb a foramenek szűkülete. A zárólemezeken helyenként, kisebb Schmorl benyomatok vannak. Az LV csigolyatest minimális retropozicióban látható. A porckorongok víztartalma csökkentebb, az L4 discus dehydrált. Caudál felé fokozódóan protrusiók figyelhetők meg, melyek a durazsákon diszkrét impressziót okoznak, az L3, L4 discusnál a bal leszálló gyököt megközelítik. Vélemény Mérsékelt csontos és porcos degeneratív eltérések.

        Dr. Bogdán Aurél válasza a nyaki és ágyéki gerinc panasz témában

        A nyaki gerincen életkornak megfelelő kopásos elváltozások látszanak, nagy eltérés nincs. Az ágyéki gerinc elváltozásai már előre haladottabbak. Valószínűleg életmód, vagy korábbi sérülés is szerepet játszhatott abban, hogy ezen gerincszakaszon jóval kopottabbak a csigolyák, a porckorongok víztartalma is csökkent, illetve kezdődő porckorong sérvek is ábrázolódnak. Mindenképpen célszerű lenne idegsebész, ortopédiai szakrendelés felkeresése a további kezelések mérlegelése céljából. Látatlanban izomlazító és nem szteroid gyulladáscsökkentő szedése, úszás, gerinctorna végzése javasolt.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2017. január 28., 15:37; Megválaszolva: 2017. február 03., 23:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Nő! 5 hete kézilabda meccsen egy rossz mozdulat után kificamodott a térdem. Az orvosok porcleválásra gyanakodtak, hiszen a térdem nem volt instabil. Az MR felvételről viszont kiderült, hogy elülső keresztszalag szakadásom van....