• Emlőbiopszia eredményének értékelése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Úr/Nő! Két hete az éves emlőszűrésen az uh vizsgálaton a bal mellemben egy echoszegény solid képletet vettek észre, mely 4X6 mm-es, fizikális vizsgálaton pedig egyáltalán nem volt tapintható. A mammográfia pontszerű mészárnyékot látott, BR2 lett az eredmény. Vékonytű aspiratios mintavétel történt, melynek eredménye a következő lett: Érett zsírszövet, kötőszövet, vér alakos elemeit tartalmazó véres savó, melyben értékelhető emlőmirigy eredetű sejt nem látható. Vélemény: Véres, haemoliticus savó, vér alakos elemeivel, zsírszövet, értékelhető emlőmirigy eredetű sejtek nélkül. Amennyiben a zsírszövet a kérdéses laesiot lefedi C2, egyébként C1. 9 éve volt egy teljesen hasonló elváltozás, melyből szintén mintát vettek, és ugyanezen eredmény mellett újra mintát volt szükséges venni, azonban ekkor már nem volt látható az elváltozás, eltűnt. A jelenlegi elváltozásból való mintavételt követő 4 napon elmentem magánalapon uh-ra, ahol a radiológus főorvos haematomát látott ( ezt megállapítottuk, hogy a szúrástól való bevérzés lehetett, ami már nincs ott), és amennyire a bevérzés mellett megítélhette, Fibroadenomae mamme diagnózist adott az eredeti - itt már csak 3 mm-esnek látható - elváltozásra. BU2 43 éves vagyok, mindkét mellemben előrehaladott zsíros involutio figyelhető meg, azt gondolom a változó kor is megjelenhet ezen területen is. Ráadásul menstruáció előtt voltam egy nappal, amikor a vizsgálat történt. Nagyon aggódom, és nem tudom, hogy milyen irányban szükséges továbbmenni? Jobb ha beleegyezem majd egy újabb mintavételbe, vagy MRI vizsgálatot kérünk? Természetesen nagyon fontos az egészségem, azonban lehet, hogy az állandó mintavétellel sem jutunk mindig előre... Köszönettel és Tisztelettel: Zsuzsanna

        Dr. Pétervári László válasza a Egyéb témában

        A leírtak kóros elváltozásra nem utalnak. A fibroadenoma az jóindulatú elváltozás. Jelenleg sürgős teendő nincs.Rendszeres ellenőrzés javasolt.


        Kérdés: 2017. szeptember 22., 18:09; Megválaszolva: 2017. szeptember 25., 22:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben: