• Limfóma

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tavaly kezeltek B sejtes non hodgkin limfómával.Teljesen eltünt a szervezetemből, bár nagy kiterjedésű volt, az egész bal tüdőmön ( 8 kemót és 15 sugarat kaptam). Júliusban szédüléses, hányingerrel társuló rosszullétem volt, MR nem mutatott elváltozást. Most néha bizonytalan, főleg fizikai megterhelésre csontfájdalmat érzek. Nem végeztek sternumpunkciót a betegségem ideje alatt, sem utána, sem liqvort nem vizsgáltak. 1 hónapja a vérképem jó volt. Ön szerint kell e aggódnom? Kiújjulhatott e a csontomban vagy az agyamban? Menjek e orvoshoz? Meddig várjak a tüneteimmel? Szédülés nincs azóta ( Betasercet szedek) csak bizonytalan járás.

        Dr. Váróczy László PhD válasza a limfoma témában

        Tisztelt Érdeklődő! Az Ön által észlelt tünetek nem jellegzetesek a limfóma relapszusára, inkább a kemo- és sugárterápia késői mellékhatásai lehetnek. Sternumpunkciót általában nem szoktunk limfóma esetén végezni, az esetleges csontvelői érintettséget inkább a csípőcsont (crista iliaca) biopsziájával szoktuk vizsgálni (arról nem írt, hogy ezt végzeték-e Önnél). A limfóma kezelésének befejezése után előbb 3, majd 6 havonta kell ellenőrző vizsgálatokat végezni (laborok, ultrahang, röntgem CT, esetleg PET-CT). Feltételezem, hogy a kezelőorvosa ezeket tervszerűen elvégzi Önnél, ha az eredmények rendben vannak, akkor nincs ok az aggodalomra.


        Dr. Váróczy László PhD
        belgyógyász-hematológus

        Dr. Váróczy László PhD

        Kérdés: 2010. november 05., 13:46; Megválaszolva: 2010. november 07., 18:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben: