• Nagy a baj?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Az alábbi CT-vizsgálati eredményt kaptam: Az intra-és extracerebrális liquorterek a szokásosnál szűkebbek. Bal oldalon centro-temporálisan egy 3 mm-es hypodens góc van, Mit jelent ez? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Laki András válasza a koponya CT témában

        Tisztelt Kérdező! A képek nélkü, továbbá a panaszok, tünetek, egyéb eredmények ismeretének hiányában egy lelet értelmezése mindig sokkal nehezebb. A leírás szerint az agyvizet (liquort) tartalmazó terek az agyvelőn belül és kívül szűkebbek a szokásosnál. Előbbiek az agykamráknak, az utóbbiak a koponyacsont és az agyvelő közötti területnek felelnek meg. Önmagában ennek a ténynek nem biztos, hogy van egyáltalán jelentősége, az agyvíz tereinek tágassága egyéni variációkat mutat, az életkorral általában fokozatosan tágulnak, fiataloknál relatíve szűkebbek. Lehet, hogy Önnél ez egyszerűen csak alkati adottság, az agyvelő jobban kitölti a rendelkezésre álló koponyaűrt, mint másoknál. Másfelől azonban egy ilyen lelet alapján nem zárható ki, hogy az agy enyhe duzzadása áll fenn valamilyen okból - ennek megítélésére szemészeti vizsgálat is javasolható. A 3 mm-es hypodens (vagyis CT-képen sötétebb) góc látatlanban egy helyi, régi keringési zavar következményét jelentheti, de lehet szintén csak egy variáció, egy ér körüli agyvíz-tér helyi tágulata, aminek ilyen méret mellett nincs jelentősége. A vizsgálatot kérő orvossal mindenképpen beszélje meg a leletet.


        Dr. Laki András
        radiológus

        Dr. Laki András

        Kérdés: 2013. május 17., 20:24; Megválaszolva: 2013. május 22., 18:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Dr.! Szeretném megkérni,hogy értelmezze az Mr leletemet.Szükségesnek találja a további kivizsgálás okát és ha igen mi okból kifolyólag? Lelet:Teljes test Mr vizsgálat,coronalis T1,STIR,axiális 3D DWIBB,rekonstrukciós képek...
        Tisztelt Dr.Laki András! Szeretném megkérni,hogy értelmezze az Mr leletemet.Szükségesnek találja a további kivizsgálás okát és ha igen mi okból kifolyólag? Lelet:Teljes test Mr vizsgálat,coronalis T1,STIR,axiális 3D DWIBB,rekonstrukciós...
        Tisztelt Doktornő! 1.MR-2015 Az anamnézisben MR vizsgálattal demyelinasios gócok kerültek leírásra,SM gyanú 2. 2016-Agyvízlevétel, negatív eredmény 3.MR-2017 Beküldő diagnózis:Szédülés Az agyállományban mindkét oldalon frontálisan...
        Úgy gondolom, hogy nagyjából a koromnak megfelelő az egészségügyi állapotom, kissé túlsúlyos vagyok, de nem kell gyógyszert szednem. Az utóbbi pár hónapban bal oldalon fájdogál a fejem, ill. úgy érzem, mintha állandóan elfeküdtem volna a...
        Tisztelt Doktor Úr, 1 hete MR MRA vizsgálaton empty stella-t mutatott ki a doktornő. Engem elsősorban a fehér pontok aggasztanak, melyről feltételezem, hogy galandféregből alakult borsóka. Egyéb tünetek: krónikus fejfájás, fáradékonyság és...
        Tisztelt Doktor úr! Szeretném megtudni, hogy pontosan mit jelent az MR leletem. Sagittalis síkú T1, T2,coronalis T2 és a résekre döntött axiális síkú T2 súlyozott méréseket készítettünk. A vizsgálatot discus hernia irányában...
        Tisztelt Doktor Úr! Nyaki röntgen értelmezésében kérem segítségét. Előzmény:nyakból jobb vállba,karba, ujjakba kisugárzó fájdalom Heteken át elhúzódott, gyógyszerre némileg javult. Váratlan megoldásként kineziológiai tapaszra...
        Tisztelt Doktorúr! Hasi ultrahangon a rekeszsérv, hasüregi sérv, bélszűkület esetlegesen látszódhat? Válaszát előre is köszönöm!
        Doktor Úr! A napokban kaptam meg CT leletemet, kérem segítsen annak értelmezésében. Két és fél éve kezelnek tüdőszarkoidózissal (ezt MSC is igazolta), és egy éve kétoldali tüdőembóliám lett sajnos. 37 éves vagyok, és tanácstalan. A...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        A Normaflore Extra teljessé teszi a bakteriális vagy vírusos fertőzés okozta akut hasmenés kezelését!
        A hajhullás kellemetlen, akár lelkileg is megterhelő lehet. Van megoldás!
        Tudjon meg többet a gyulladásos bélbetegségről! Hasznos információk az IBD-ről.
      • Hirdetések
      • Infografika és videó