• Nagy a baj?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Az alábbi CT-vizsgálati eredményt kaptam: Az intra-és extracerebrális liquorterek a szokásosnál szűkebbek. Bal oldalon centro-temporálisan egy 3 mm-es hypodens góc van, Mit jelent ez? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Laki András válasza a koponya CT témában

        Tisztelt Kérdező! A képek nélkü, továbbá a panaszok, tünetek, egyéb eredmények ismeretének hiányában egy lelet értelmezése mindig sokkal nehezebb. A leírás szerint az agyvizet (liquort) tartalmazó terek az agyvelőn belül és kívül szűkebbek a szokásosnál. Előbbiek az agykamráknak, az utóbbiak a koponyacsont és az agyvelő közötti területnek felelnek meg. Önmagában ennek a ténynek nem biztos, hogy van egyáltalán jelentősége, az agyvíz tereinek tágassága egyéni variációkat mutat, az életkorral általában fokozatosan tágulnak, fiataloknál relatíve szűkebbek. Lehet, hogy Önnél ez egyszerűen csak alkati adottság, az agyvelő jobban kitölti a rendelkezésre álló koponyaűrt, mint másoknál. Másfelől azonban egy ilyen lelet alapján nem zárható ki, hogy az agy enyhe duzzadása áll fenn valamilyen okból - ennek megítélésére szemészeti vizsgálat is javasolható. A 3 mm-es hypodens (vagyis CT-képen sötétebb) góc látatlanban egy helyi, régi keringési zavar következményét jelentheti, de lehet szintén csak egy variáció, egy ér körüli agyvíz-tér helyi tágulata, aminek ilyen méret mellett nincs jelentősége. A vizsgálatot kérő orvossal mindenképpen beszélje meg a leletet.


        Kérdés: 2013. május 17., 20:24; Megválaszolva: 2013. május 22., 18:54

        Kövess minket a facebookon!
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Hölgyem/Uram! Fejfàjàs miatt agykoponya natív +angiora MRI re jelentkeztem, a következő megàllapítàst tették: Az oldalkamràk között 7mm széles cavum septi pellucidi àbràzolódott. A periventricularis fehéràllomànyban mindkét...
        Tisztelt Doktornő! Kb. 3 hete elestem az úttesten, és lett egy kis seb a tenyeremen, ahol ráestem. Kitisztítottam a sebet, de másnap észrevettem, hogy egy kis fekete pontszerű valami van beleragadva, és egy nagyon vékony szál is a sebbe volt...
        Tisztelt Doktornő! Hasi MR vizsgálaton vettem részt, a képeket megkaptam, de a leletre várni kell max 3 hetet. A képeken felfedeztem egy nagy fehér foltot, a kérdésem az lenne hogy látnak-e Önök valami kórosat a felvételen? Tünetek: bal...
        Üdvözlöm! Volt kettő MRI vizsgálatom négy év különbségel, a lelet értelmezésében kérném a segítségét. 2013 lelet:Enyhe balra convex scoliosis. Csökkent ágyéki lordosis.Az L.IV./V. résnek megfelelően a porckorong jelentősen lelapult.Az...
        Tisztelt Doktor Úr, Az elmúlt időszakban több röntgen felvétel is keszült, összesen hét alkalommal nem számolva a korabbi tudoszűreseket ill fogaszati röntgent. Pontosabban: 2017 januar vese és has 2016 december nyaki gerinc 2 ir 2016...
        Üdvözlöm! Epeko mesztartalmanak kivizsgalasa céljából végeztek rajtam hasi rontgent, a képet készítő asszisztens viszont nem jól állította be az asztalt illetve a "lemezeket" alattam és azt hiszem, jó esetben negyedik, rosszabb esetben otodik...
        Tisztelt Doktornő! Bal bordaívem alatt gyakran fájdalmat érzek mely kisugárzik a szív fele is. Gyakran vannak hasi fájdalmaim és székelési gondjaim. Egyszer székeléskori erőlködéskor szakadásérzés is volt, de utánna nem volt tünet. A bal...
        Tisztelt Cím! Lábszár es csípő rontgent készítettek rólam, a lábszárNal volt rajtam vedokopeny, de a csípő vizsgálata közben elvettèk. Kérdésem, hogy ez mennyire karos a himivarsejtekre es kell e várni vmilyen biztonsági időt ha gyermeket...
        Kedves Doktorúr! Kisfiam 2 éves. Az elmúlt egy évben sajnálatos módon különböző okokból háromszor is végeztek nála kétoldaloli koponya röntgen feltételt. Olvasva a kockázati tényezőkről, a véleményére lennék kiváncsi, hogy ez...
        Ultrahang vizsgálat eredmènyem, lien nagyobb vastagsága 52 mm. Azt szeretnèm kèrdezni, hogy mennyire számit ez komolynak