Kezdődő leukoaraiosis: nagy a baj? - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Egy baleset kapcsán készült koponya CT készült rólam. Az eredménye: kezdődő leukoaraiosis. Olvastam azóta erről a betegségről, a tüneteiről, de semmit nem észleltem azokból. Egészségesen élek, sportolok. Mi ez a betegség? A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

A leukoaraiosis az agyi kisérbetegség egyik formája. Általában kísérő betegségek pl. magas vérnyomás, cukorbetegség fennállása mellett szokott jelentkezni.

A kor előrehaladtával az emberek nagy százalékánál más okból készített koponya CT vizsgálat során "mellékleletként" írják le. Érdemes lenne részletes belgyógyászati, kardiológiai vizsgálaton átesnie, illetve carotis-doppler vizsgálaton.

Ezekkel kizárhatók azok a társuló betegségek, amiket kezelni kell pl. magas vérnyomás, cukorbetegség, magas koleszterinszint. Ha nincs társuló betegség, akkor is érdemes "kezelni", vagyis a folymat előrehaladtát lassítani. Visszafordítani sajnos már nem lehet.

Gyógyszeres terápiában aspirint és koleszterinszint csökkentőt szoktunk javasolni. Kerressen fel a CT lelettel egy ideggyógyászati rendelést és ott ezekben tudnak Önnek segíteni.

(WEBBeteg - Dr Bessenyei Mónika neurológus)

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.