• Lehet e Lyme?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr nő/úr! Én egy 20 éves fiatal ember vagyok de egy az utóbbi időszakban egyre rosszabbul érzem magam. Kb. 2 éve kezdődött amikor kiderült hogy egy atípusos tüdőgyulladást elkaptam (Mycoplasma Pneumoniae ) -erre többféle antibiotikumot is kaptam , látszólag nehezen de meggyógyultam.. Rá pár hónapra újabb tünetek ismét szerológia eredmény : ugyanaz , mycoplasma Pneumoniae.. ismét antibiotikum aztán jött a Chlamydia Pneumoniae amit egy éven belül 3x is elkaptam.. egyre gyengébbnek és fárattabbbak érzem magam. Fájnak az izületeim és néha hirtelen szívdobogás jön rám , és iszonyatos fáradtság ami egyre rosszabb! Van hogy 10 órát alszok de tovább aludnák egész nap. Igaz néha nehezen tudok elaludni. A tünetekkel elmentem a háziorvoshoz aki elküldött egy teljesen vérképre. Minimálisan magas CRP és fehérvérsejtek. Nincs vas hiány se. Azt mondta biztos csak egy vírus és sokat stresszelek. Aztán utána olvastam és azt találtam hogy a Mycoplasma és a Chlamydia Pneumoniae “társ fertőzése” is lehet a Lyme-nak. Igaz kullancsot soha nem találtam magamba , vagy nem vettem észre! De a fáradtság az egyre rosszabb.. Kérdésem az lenne hogy a tüneteket okozhatja e Borellia és érdemes lenne e Lyme tesztet csináltatni!? Vagy tényleg okozhatja a stressz? Mert valóban most kicsit stresszes az életem de a tünetek kb 2 éve kezdődtek az első tüdőgyulladással! Vaszát előrre is köszönöm!

        Dr. Pék Tamás válasza a fáradtság témában

        Tisztelt Kérdező! Panaszai hátterében nagy valószínűséggel nem Lyme kór áll, így ellenanyag vizsgálat sem szükséges jelenleg. Az sem biztos, hogy visszatérő tüneteit ismételt Mycoplasma fertőzések okozták. A szerológiai értékelése a Mycoplasma fertőzéseknek nem egyszerű, az ellenanyagok 2-3 hét után jelennek csak meg és sokáig kimutathatóak (akár évekig), így mindig a tünetekkel egybevetve kellene értékelni. Ugyanez igaz a Chlamydia fertőzésre. Pár hetes fáradtság normális lehet egy tüdőgyulladás után, de 2 éve fennálló, alvászavarokkal társuló problémákat ezek a baktériumok nem okoznak. Tisztelettel:


        Kérdés: 2018. január 03., 16:41; Megválaszolva: 2018. január 03., 17:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben: