• Indokolatlannak tűnő GGT

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Korábban keményen ittam, 17 éve egy kortyot (!!!) sem. A "szokásos" panaszokon kívül - vérnyomás, ízületi problémák, köszvény - elfogadható állapotot mondhatok magaménak, ( persze ennek mibenléte is bővebb kifejtést igényelne...tudom) - persze az a fránya metabolikus szindróma engem sem került ki. Ügyvéd vagyok, jelenleg még praktizálok. A viszonylagos rendszerességgel megismételt labor folyamatosan - változó, inkább konstans, de nyilvánvalóan magas GGT-t mutat. Mikor ezeket a sorokat írom, a háziorvosom telefonon tájékoztatott, hogy a jelenlegi érték kb. 600-650. Egyéb, kapcsolódó máj paraméterekről nincs tudomásom. Megjegyzem, úgy fél éve voltam hasi ultrahangon, ahol - ismerve az előzményeket - a leghatározottabban jó, sőt igen jó állapotról tudósított a vizsgálat.. Természetesen tudom, hogy egy kimerítő és körülterkintő vizsgálatra van szükség, de mégi, mi az Tisztelt Grémium véleménye erről :

        Dr. Szanyi Andrea válasza a GGT témában

        Kedves Kérdező! Az emelkedett gamma GT érték májkárosodásra utal. A szedett gyógyszerek között a Miluritról ismert, hogy emelheti a májenzim értékeket. Beszélje meg kezelőorvosával, hogy ennek esetleg átmeneti elhagyása szóba jön-e és utána néhány héttel történjen kontroll laboratóriumi vizsgálat. Az elvégzett hasi ultrahang vizsgálat nem alkalmas a máj finomabb szerkezetének megítélésére. Amennyiben a gamma GT értéke a későbbiekben is változatlan javasolnám a fibroscan vizsgálatot, mely sajnos korlátozottan érhető el és a társadalombiztosítás nem finanszírozza.


        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter

        Dr. Szanyi Andrea

        Kérdés: 2017. szeptember 11., 11:37; Megválaszolva: 2017. szeptember 19., 21:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben: