Mire utalhat, ha magasak a májenzimértékek? - Az orvos válaszol

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

Vérvizsgálat során magas lett a GGT (gamma-glutamil-transzferáz) értékem: 51,0 U/l. Sajnos a referenciaértékeket nem tudom, de az orvosom azt mondta, hogy ez magas. Aztán viszont nem említette, hogy kellene tenni vele valamit. - Válogatás a WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

A GGT referenciatartományának felső értéke laboronként eltérő lehet, egyes laborokban az Ön értéke akár normális is lehet, viszont létezik egyes laborokban 40 U/l-es refenciatartomány, ahol ez az érték kis mértékben emelkedettnek számítana, de ez esetben sincs ok aggodalomra. A pontos válaszhoz azonban ismerni kellene az adott labor referencia tartományát.

Látatlanban csak annyit tudok javasolni, hogy zsírszegény, fűszerszegény, májkímélő diétát folytasson, az alkoholfogyasztást kerülje, 2-3 hónap múlva javasolt a vérvételt ismételni, akkor mindenképp kérdezzen rá a referenciatartományra.

Ha ez az érték nő vagy egyéb májenzimek is emelkednének, mindenképp javasolt hasi ultrahang elvégzése.

Bővebben A Gamma-GT értékkel összefüggő betegségek

Májproblémák - A legfontosabb kérdések

Májkímélő diéta - Részletes szabályok: A májkímélő diéta összetett, mivel több olyan elváltozás fordulhat elő együttesen, ami diéta bevezetését teszi szükségessé. Elsősorban a fehérjebevitelre, az alkoholfogyasztásra, a zsíros és fűszeres ételek fogyasztásának korlátozására kell figyelni.

Májkímélő diéta - Részletes szabályok

A májmegnagyobbodás okai és tünetei: A máj az emberi szervezet legnagyobb mirigye, felnőttekben 1500-1700 gramm súlyú. A máj nagysága kopogtatással is jól megítélhető, de a hasi ultrahangos vizsgálat is nagyon pontosan tud róla nyilatkozni. Amennyiben a bordaív alatt tapintható a szerv, az önmagában nem feltétlenül jelent májmegnagyobbodást. A mélyebben álló rekeszizom, esetleges tüdőtágulat miatt a máj elmozdulhat, így normál májméret mellett is tapinthatóvá válik. A máj méretének növekedésére hívhatja fel a figyelmet e a jobb bordaív alatti fájdalom, emellett általános tünetként gyengeség, felhasi teltségérzés, hányinger is jelentkezhet.

A májmegnagyobbodás okai és tünetei

GGT- gamma-glutamil-transzferáz: A gamma-glutamil transzferáz, rövidített nevén GGT, a máj, a hasnyálmirigy és a vesék által termelt enzim. Megtalálható még a prosztatában és a lépben is. Legnagyobb koncentrációban a vesékben található, azonban a vérben mérhető koncentráció túlnyomó része a májból származó GGT. Normál körülmények között a vérben mért szintje alacsony. Az enzim, a máj működés zavarát és az epeutak károsodását a legmegbízhatóbban jelző paraméter.

Ezen szervek működési zavara esetén a GGT enzimszint emelkedésének nagysága, arányos a károsodás mértékével. Az alkoholfogyasztás májra gyakorolt toxikus (káros) hatásának a legérzékenyebb mutatója, aminek következtében a csökkenő vagy megszűnő alkohol mennyiség fogyasztását is hitelesen mutatja a csökkenő GGT érték. Az enzim vizsgálata nem alkalmas a különböző eredetű megbetegedések elkülönítésére!

Mikor emelkedhet meg a GGT koncentrációja?

Dr. Csuth Ágnes, családorvos


Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.