• Áramütés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tegnap amikor leszereltem a szobában a termosztátot, akkor a falból kiálló elektromos vezetékhez véletlenül hozzáértem(1-2mp-ig) és megrázott. Annyit éreztem, hogy a bal karom és a mellizmom megfeszült, majd bizsergett. Ahol az áram ért (a mutatóujjamnál) ott semmilyen seb vagy égés nem keletkezett, teljesen ép. Az a kérdésem, hogy az ilyen áramütésnek vannak-e maradandó következményei? Egyáltalán mik a következményei. Tegnap ezután kissé gyengének éreztem magam. Köszönöm a választ.

        Dr. Bene Orsolya válasza a áramütés témában

        Kedves kérdező! Ha nincs égésre utaló jel, nem vesztette el az eszméletét (ez utalhat pl. ritmuszavarra), akkor kicsi a valószínűsége, hogy maradandó károsodása legyen (ez inkább a háztartásinál nagyobb feszültségeknél fordul elő). Életveszélyes ritmuszavar is többnyire az áramütést követő 12-24 órában fordulhat elő, ezen az időintervallumon már túl van, de ha legközelebb ilyen előfordulna, legalább egy EKG erejéig érdemes a háziorvost/ügyeletet felkeresni (ha nem volt eszméletvesztés, és negatív az EKG, általában nem is kell számítani ritmuszavarra, EKG-eltérés esetén azonban nem árt pár órás megfigyelés).


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. október 16., 20:09; Megválaszolva: 2011. október 17., 15:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben: