Mi a teendő áramütés esetén?

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
lektorálta: Marsi Zoltán, elsősegélynyújtás szakoktató frissítve:

Áramütés esetén az elektromos égés a bőrön minimális tünetek formájában, illetve gyakorlatilag bőrtünetek nélkül is megjelenhet, de emellett mély szöveti károsodás is előfordulhat.

Ha egy erős elektromos impulzus halad keresztül a testen, olyan mély szöveti károsodások fordulhatnak elő, melyek például ritmuszavarok, szívmegállás kialakulását idézhetik elő. Az áramütés okozta mechanikai ütődés, rázkódás akár olyan mértékű is lehet, hogy traumás csonttöréseket, zúzódásokat, egyéb szervi károsodásokat okozhat.

Áramütés során felléphet energiahatás, hőhatás, elektrolitikus hatás, illetve olyan specifikus bioelektromos hatások, mint például az elektromos impulzusok révén működő izom- vagy idegszövetben bekövetkezett károsodások.

Mire figyeljen oda, ha áramütést, elektromos égést szenved valaki?

1. Elsőként a szemtanú kiáltson segítségért, hívasson mentőt (104, vagy az általános segélyhívó száma: 112)!

2. Ne érintse meg a sérültet! Előfordulhat, hogy az elektromos feszültségforrással még érintkezik a sérült, így az érintkezés során ön is megsérülhet.

3. Kapcsolja ki az áramforrást! Ha nem lehetséges, akkor egy száraz, nem vezető anyagú (pl.: papír, műanyag, fa) tárggyal próbálja meg az áramforrást eltávolítani a sérülttől. (Vegyük figyelembe, hogy a több kilovoltos vezetékeket még megközelíteni is veszélyes.)

4. Ellenőrizze a légzés jeleit, ha nem észlelhető, kezdje meg az újraélesztést!

5. Az érintett területet fertőtlenítést követően steril kötszerrel fedje, ha nincs, akkor egy tiszta ruhával, de ne pokróccal vagy törölközővel, mivel a kilógó szálak beleragadhatnak a sebbe.

6. Amennyiben nem jelentkeznek tünetek, abban az esetben is legalább 24 órán át intenzív osztályon szükséges a sérültet megfigyelni, az esetlegesen kialakuló szívritmuszavarok azonnali ellátása céljából.

Fontos kiemelni, hogy ha a test 2 egymáshoz közeli pontján van az áram be- és kimenetei jegye, az még nem zárja ki azt, hogy az áram a test egyéb részén áthaladt és ebben az esetben is előfordulhatnak ritmuszavarok.

Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk:
Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Lektorálta: Marsi Zoltán, elsősegélynyújtás szakoktató

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész és Berkiné Dr. Bősze Györgyi, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Antalffy Katalin Anita
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.