• Divertikulózis

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! 15 évvel ezelőtt diagnosztizáltak először nálam a vastagbélben divertikulumokat.ezt követően évente fokozatosan egyre többször fordult elő nélam divertikulutisz melyet antibiotikumos kezeléssel gyógyítottak. Ma már évente 6-8 antibiotikumtablettás kezelésre van szükségem. Bélműködésem kiszámíthatatlan/hol hasmenés, hol nehéz székletürítés miatt/.Ez évben fordult elő először, hogy maximális hasprés mellett a laza székletet is csak szakaszosan kisebb adagokban tudtam eltávolítani. A legutóbbi CTC vizsgálat a vastagbél leszálló ágában és a szigmabélben megszámlálhatatlan 6-12 mm nagyságú divertikulumot írt le. Felmerült a jelzett bélszakasz eltávolításának szükségessége. Kérdésem: mekkora kockázattal járna a műtét,mi lenne az előnye és milyen következményekkel kellene számolni./Megjegyzem ,hogy 33 évvel ezelőtt autóbalesetből adódóan már volt egy hasi műtétem/bélfodorgyökszakadás miatti belső vérzés miatt//.Sikeres műtét után milyen fizikai megterhelést bírhatok el. Válaszát előre köszönöm!

        Dr. Plósz János válasza a diverticulosis témában

        A műtét, megfelelő előkészítést követően alacsony kockázatúnak tartható, főleg, ha lehetséges a laparoscopos úton való megoldás. Ez esetben a gyógyulás is igen gyors, tulajdonképpen pár napot vesz igénybe, a hasfal integritása sem sérül. Sikeres műtét után a nem várható csökkenés a terhelhetőségben. Ha gyakran vagy diverticulitises panasza, mindenképp megfontolandó a műtét, mert szövődmény kialakulása esetén lényegesen nagyobb kockázatú és bizonytalan kimenetelű sürgősségi beavatkozást kell végezni.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2017. május 29., 08:47; Megválaszolva: 2017. május 31., 08:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben: