• Sutent-hipoglikémia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktorúr! Édesanyámnál (55 éves) 2009 decemberében diagnosztizálták a GIST nevű betegséget. A tumor nagy részét és a bél egy szakaszát (sajnos pontos adatok jelenleg nem állnak rendelkezésemre) műtéti úton eltávolították, a kiújulás ellen (?) valamint az áttétek miatt eleinte a GLIVEC, majd miután ez nem hozta a várt eredményt a SUTENT nevű készítményt alkalmazták, ezt szedi most is. Az áttétek növekedése (májon) a CT-vizsgálatok eredményei szerint csökken, és úgy gondolom, édesanyám kezelése az onkológusa által rendben zajlik, rendszeresen jár kontrollra, vizsgálatokra. Az egyetlen kérdés, amire eddig nem találták a választ, az a gyógyszer szedési szüneteiben fellépő, egyre gyakoribb hipoglikémia. A gyógyszer szedése közben édesanyámnál mellékhatás nem tapasztalható (olyankor erős, normál életet él, és dolgozik) azonban a szünetekben a 2. 3. naptól kezdődően rendszeresen ismétlődő eszméletvesztés következik be, általában a hajnali órákban, vagy reggel. Édesanyám meglepően jó étvágya ellenére is az orvosok eddig a még gyakoribb táplálkozást javasolták (éjszakánként IS 1-2 óránként órára ébred, és éjjelente 4-5 féle ételt szükséges ennie), mindezek ellenére a szünet 5-6. napjára szinte minden alkalommal súlyosbodik a helyzet, és a "szünet" fennmaradó napjait kórházban tölti (ahol szintén, a Glucosum infúzió ellenére is gyakran kómába esik). Mostanra ezek az esetek rohamszerűvé (rángatózással, eszméletvesztéssel jár, nyelve szétharapva) váltak, és nagyon legyengítik a szervezetét. A fent leírtak miatt kérném a segítségét, és szeretném megkérdezni, van-e tudomás hasonló esetről (az onkológus is meglepődött, hogy pont a gyógyszer szedésekor van jobban, és a szünetekben gyengül), illetve javasol-e bármi más megoldást, mint az óránkénti-kétóránkénti evést. (Laikusként azt gondolom, alvásra és pihenésre éppúgy szüksége van a beteg szervezetnek, mint a szénhidrátokra). Kérem, amennyiben bármilyen ötlete, javaslata van, ossza meg velünk, sagítségét és fárodozását előre is nagyon köszönöm.

        Dr. Molnár Katalin válasza a daganat témában

        Kedves aggódó Hozzátartozó, A Sutentet gondolom 4 hétig szedi a beteg,2 hét szünet,nem tudom milyen dózisban szedi a gyógyszert,de a súlyos problémák - paraneopláziás hypoglykémia - mert a beteg nem kap gyógyszert-jelentkeznek,így fel kellene vetni az onkológus irányába a kérdést,hogy a fele dózist szedné folyamatosan hat hétig,amennyiben a mellékhatások nem jelentkeznének,legalább 3 kúrát így,majd szünet és megfigyelni a beteget az onkológiai osztályon. Amennyiben viszont a Sutent gyógyszer mellékhatásáról van szó,mely éppen a lebontás hosszúsága miatt a gyógyszert nem szedő időszakban jelentkezik,akkor tovább kellene vizsgálni a beteget: a sutent a pajzsmirigy működését is befolyásolja,alulműködést idézhet elő,több probléma összessége is jelentkezhet egyidejűleg.Epilepsia és hasnyálmirigy gyulladás mellékhatást is kiválthat e gyógyszer. Ha a felsoroltakat a belgyógyász kizárja,marad a tüneti kezelés -a hiányzó cukor pótlása- ami történik is. Vannak azonban cukorbetegséget -emelkedett cukorszintet előidéző gyógyszerek,pl.a szteroidok-dexamethazon,mivel általános gyulladáscsökkentő hatása van a hasnyálmirigy gyulladását csökkentené és itt kívánatos mellékhatása a gyógyszernek a vércukorszint növelése. Remélem segítettem,várom visszajelzésüket. Üdvözlettel dr.Molnár Katalin


        Dr. Molnár Katalin
        onkoradiológus

        Dr. Molnár Katalin

        Kérdés: 2011. augusztus 16., 23:08; Megválaszolva: 2011. augusztus 19., 14:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben: