• Melanoma,többszörös áttét

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Nagykálnai Tamás!Édesanyám problémájával fordulnék önhöz,és várom őszinte válaszát,még akkor is ha fájdalmas lesz számomra.Anyukámat 2008 aug.-ban műtötték.anyajegyet távolítottak el.Kiderült,hogy ez rosszindulatú.Kemoterápiát kapott 6 hónapig.Egy évre rá kiújult,megint műteni kellett.Ekkor sugárkezelést kapott.4 hónap múlva a koponya-mellkas ct eredménye:Multiplex agyi áttét.Az elváltozások körül helyenként perifocalis oedema látható.A csontok leírt körülírt két lyticus gócok áttéteknek megfelelnek.A jobb 5-ös borda áttéte a mellkasfalat infiltrálja.A szövettanilag igazolt emalnoma malignumos betegnél képalkotó multiplex agyi valamint csontmeteket igazolt. Diagnózisként van megemlítve:A felső végtag rosszindulatú melanómája,az agy és agyburkok másodlagos rosszindulatú daganata,a csontok és a csontvelő másodlagos rosszindulatú daganata.Jelenleg kemoterápiát kap,havonta 3 napra kell kórházba mennie.Felkelni nem nagyon tud,mert azt mondja,hogy minden csontja fáj,alig bír lábra állni,csak mankóval tud közlekedni.Egész nap jóformán csak alszik.Mire számíthatunk?Nagyon szeretném tisztán látni a helyzetet.Valóban csak hónapokról beszélhetünk?Várom válaszát.Köszönettel:Anita

        Dr. Nagykálnai Tamás válasza a melanoma témában

        30 éves Anitának a Mamájáról A leírás alapján egyértelmű, hogy a bőr rosszindulatú "anyajegy"-szerű daganatából, a melanoma malignumból indult a betegség. Évekkel a bőr melanomájának eltávolítása után áttétek jelentkeztek testszerte, a csontokban, agyban, agyburkokon. A beteg már aluszékony. Sajnos a legrosszabbat tudom mondani: Ilyen formában a melanoma malignum szétszóródott, áttétes esete teljesen befolyásolhatatlan, gyógyíthatatlan. Nagyon hamar meg fog a Mama halni. Minden jót tessék megadni neki, ápolni, babusgatni, hiszen az utolsó napjait, heteit éli! Kézcsókkal


        Kérdés: 2010. október 05., 21:52; Megválaszolva: 2010. október 14., 09:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben: