• Daganat a gerincen, van primer- mi a teendő?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor úr! Édesapám (48 éves, villamosmérnök, egészséges, jó fizikumú, litéri lakos, Veszprémben dolgozoik) fél éve kezdett el fájdalmat érezni a derekán, a hátán- később kiderült, hogy daganat van a gerincén, és a bordáin is- CT és MR vizsgálaton is volt májusban. A CT alapján az MR-en primer tumort kerestek- sikertelenül, az MR eredményei: a th 11es csigolya secunder folyamat igazolódott, baloldalon a 3,as és 5-ös bordán- (az utóbbin 23 mmes) lágyrész kiszélesedés található. Th 11es csigolya feltöredezett,Bal oldalon a csigolyacorpus mellett 16 mm vastagságú, kiszélesedett lágyrészlátbatő, mely a canalis spinalisba is betör (MR vizsgálat őta ismert elváltozás). Th3 csigolya corpusában is megfigyelhetó egy kb. 15 mm-es lyticus elváltozás. A többi szervén az MR nem mutatott ki elváltozást, de amáján felmerült a metastasis, ugyanis azt írták, hogy Máj nem nagyobb, denzitása natívan normális, szerkezete natívan homogén, vénás flízisban a 6-os segmentumban egy 9 mm-es, rosszul határolt, hypodens terület figyelhető meg. Késői fázisban az elváltozás nem azonositható. Apát június 10-én megműtötték a Th 11es csigolya miatt- már járni is nagyon fájdalmas volt neki. A Th 11es corpectomia, th. decompressio, legacy fixatio műtétet tehát a Gerincgyógyászati Központban megtörtént, a daganatot nem tudták eltávolítani, hanem vettek belőle mintát szövettanra, illetve fémből pótolták a csigolyát, amit a daganat már teljesen elpusztított, és az idegpályát is felszabadította az orvos. A csigolyán gerincvelő kompresszió maradt. Apa állapota nem romlott azóta, járni csak 2 bottal tud, jobb lábát gyengének érzi. Jelenleg Kaposváron kezelik sugárkezelést kap, 3 hétig- ez az utolsó hét. A szövettan eredménye múlt héten érkezett- telefonon értesítették a pesti kezelőorvost, hogy rákot nem mutattak ki a mintán. Szeretném megkérdezni, hogy ,most ez azt jelenti-e, hogy nem volt rákos a minta, vagy az lehetett, de nem tudtak rajta kimutatni rákot? Apa szeretett volna PET CT-re is elmenni, de ma értesítették, hogy 2 hónapig ez nem lehetséges, mivel a sugárkezelés befolyásolhatja az eredményeket. Így most tanácstalanok vagyunk. A veszprémi onkológusunk a PET CT eredményéig nem igazán tud mit tenni- a májon fognak majd biposziát elvégezni, mert a metastasis kérdőjelesen fenállhat a májon, de eddig ez nem bizonyított. A vese eredetű daganatogk szoktak állítólag nagy vérzéssel járni- és apa a műtét során rengeteg vért veszett, mivel nagyon vérzett a daganat- viszont a májusi MR nem mutatott ki daganatot a vesén. Vagyis primer tumor eddig sehol sincsen, a kaposvári orvos szerint lehet, hogy nem is rák, ami apának van. Kérem, adjon tanácsot, -ha voltak már ilyen betegei, őnáluk mindez milyen eredményeket hozott-mik az esélyek, mit tehetnénk még a gyógyulása érdekében? A dereka apának továbbra is fáj, de az állítólag porckorongsérv miatt. A járása pedig nem romlik, de nem is érez javulást- tud majd ismét bot nélkül menni? Mit tehetnénk a PET CT elvégzéséig- ami ugye 2 hónap még? Nem romolhat addig is az állapota? Előre is köszönöm a választ! Üdvözlettel: Szalay Dóra

        Dr. Nagykálnai Tamás válasza a daganat témában

        Szalay Dóra részére! Papánál megtörtént egy csigolya-műtét a Th 11-esen. Levele szerint szövettanilag "nem mutattak ki rákot". Ennyit tudunk konkrétan. Ennyit tudok én is. Nem többet. Az érzések viszont mást mutatnak: az eredeti MR leírás alapján "szekunder folyamatról" (valamilyen daganat áttétjéről) van szó, és hasonló látható néhány más helyen is: Th3 csigolya, bal 3. és 5. borda. Valahol primér daganatnak kell lenni, bár néha egyszerűen nem található meg. Rintkán magából a csontvelőből kiinduló daganatról van szó (pl. myeloma multiplex - de ennek a vérképben is jelentős tünetei lennének, és a Rtg és MR is másképp nézne ki, a leletező orvos is másképp fogalmazna, nem "másodlagos folyamatról" beszélne). Ha bármilyen "rák" (carcinoma) áttétjeiről van szó, amint az eredeti leírás fogalmaz, akkor sajnos végleges gyógyulás nem lehetséges. Ha viszont a csontvelő rendszerbetegsége (pl. az említett myeloma multiplex), akkor sem túl jó a prognózis, de más típusú kezelésekre lenne szükség. Tehát: nagyon fontos lenne az egész betegség alaptermészetét ismerni, amihez viszont szövettani igazolás kell. Az 5. bordából is lehetne szövettant próbálni. PET/CT is jelentősen segítene az előbbrejutásban. Kézcsókkal


        Kérdés: 2010. július 20., 13:24; Megválaszolva: 2010. augusztus 04., 10:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben: