• Ismét édesanyámról!

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Brugós László!!!

        Megfogadtam tanácsát és édesanyámat vissza vittük az orvoshoz. Idézni szeretnék az ambuláns lapból és szeretném kérni Öntől ,hogy fordítsa le  nekem ,hogy halandó ember is megértse.

        Status:Emphysemas mellkas. Pulmok felett érdes légzés,a basisok felett sípolás-búgás,nedves szörtyzörejek mko.   Cor ritm., ékelt freq:90/min. Mrtg: A tüdőparenchimaban kóros beszűrődés nincs.Légzésfunctio: kp obstructio FEV1:52% Asthma teszt: negatív FEV1:56% (+9)  Diagnosis: Bronchitis chr.obstr.

        Megállapított Diagnosis: J4490 Idült obstructiv tüdőbetegség, k.m.n.

        Felírt vények: SYMBICORT TURBUHALER belégzőpor, EGIFILIN 200MG , BERODUÁL N INHALÁCIOS AEROSOL

        Talán ennyi lenne, próbáltam helyesen írni.  Tehát legyenszives átnézni és megmondani,hogy jók e a gyógyszerek és hogy ÖN mit javasol mit tanácsol!! Hogyan tovább??? Nagy e a baj??? Édesanyám azt mondja , bizos rákos és készüljek fel hogy nemsokára megfog halni.  Meg lehet ebből gyógyulni egy 63 éves embernek?? Kérem valamivel biztasson!!      Köszönettel: Horváthné 

         

        WEBBeteg szakértő válasza a hörghurut témában

        Tisztelt Horváthné!


        Édesanyjának nincs rákja, a mellkas röntgen felvételén nem látható. A fizikális vizsgálat és légzésfunkciós vizsgálat szerint idült hörghurutja van, amit a kilégzés nehezítettsége kísér. A beszívott levegő mennyiségének csak 52%-át képes kifújni 1 másodperc alatt, pedig ez 80% körül kéne legyen.

        A hörgőtágító teszt (asztma teszt) ezt a kifújást csak +9%-al képes növelni, ami azt jelenti, hogy nincs asztmája, vagyis ez a szűkület a kilégzése alatt, nem reagál nagyon jól a hörgőtágítókra. ( ha reagálna akkor 15-20% javulást kellett volna észlelni).Ez nagyjából azt jelenti, hogy Édesanyjának a terhelésre erős fulladása van, gyakrabban megfázik, sokat köhög és köpete is van, főleg a reggeli órákban. A kezelés, amit kapott nagyon jó, de még ki kéne egészíteni Spirivával, napi 1x1 kapszulával belélegezni, az Egifillin helyett, az én véleményem szerint.

        Meg kell értetni Anyukával, hogy ez egy idült betegség, amit az eddigi élete során elszenvedett káros belégzett anyagok okozták. Főleg a dohányzás, akár passzív formában, ha ő nem is, de a környezet dohányzott. Ezt innentől fogva kerülje. A gyógyszereit szedje, járjon kontrollra. Évente ősszel kapjon influenza elleni oltást és a tüdőgyulladás ellen is oltassa be magát, mert az ő ellensége a megfázás. Ez nem múlik el sajnos, mert idült, tehát kigyógyulni nem fog belőle, de nem fog előrehaladni, megállítható, ha követi az orvos utasításait. Olvasson minél többet erről a betegségről, amit manapság magyarúl is COPD-nek hívnak (chronic obstructive pulmonary disease) vagyis idült légúti szükületet okozó tüdőbetegség. Nem kell félni, bízni kell és kezelni. Fontos, hogy ne hagyják abba a gyógyszerszedést és folyamatos legyen, és a fizikai tevékenységet sem, mégha közben fullad is. Annyit mozogjon, amennyi nem okoz nagyon nagy kellemetlenséget és idővel a fulladása majd csökken.


        Tisztelettel.

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-27 22:32:41; Megválaszolva: 2011. augusztus 29., 06:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő. 28 eves no vagyok, tavalx oktoberben derult ki hogy kezdodo COPD m van, vagyis meg nem alakult ki, stadium illetve lathato rongen kep nelkuli. Kaptam ra horgotagitot(neha fulladtam es kohogtem terheleskor, igy mentem el tudogyogyaszhoz)...
        Üdvözletem! Édesanyám Copd-s beteg kb 8-9 éve.Minimálisan de még dohányzik, sajnos nem sikerült leszoknia. Berodual-N és Symbicort Turbuhaler-t használ.Úgy hallottuk már léteznek ennél hatékonyabb gyógyszerek még tabletta formájában is....
        Férjemet több mint 10éve kezelik copdvel. Ritkán fordult elő hogy erösseben begyuladtak a hörgök.Ez év juniusa ota 3szor volt korházba copd acut exacer batioja miatt. 2hét után gyogyultan jött haza.Hörgötágitó,antibiutikum,és szteroid...
        Kedves Doktornő! Súlyos COPD-s vagyok. Két kérdést szeretnék feltenni. Járok tüdőgondozóba, voltam ezzel már kórházban, itthonra állandó oxigénellátást kapok, de még lejárok az utcára, autót vezetek, csak hogy az állapotomat röviden...
        Tisztelt Dr.nő, Sajnos az alábbi kérdésekre nem kaptam választ jó lenne képben lenni. Szeretném megtudni, hol lehet légzésterápiára jelentkezni. Ön javasolja-e a sófal vagy sószekrény elhelyezését a szobában ? Egyedül élek és...
        Tisztelt Doktornő! Köszönöm gyors válaszát, amit január 19-én megkaptam. Sajnos elfelejtettem megkérdezni még valamit. Édesanyámnak a köhögés mellett van egy újabban kialakult problémája: megpróbálom leírni, remélem meg lehet érteni....
        Két éve állapítottak meg COPD betegséget.Az utolsó vizsgálat eredménye. Mrtg.Emphysemás tüdőkép.Jobb oldalon perihilárisan a rajzolatfokozott,jobb basison látottinfiltratum felszívodott mind két lat lat...
        Üdvözlöm, egy éve diagnosztizálták a betegséget nálam, ez alatt közel 10%-kal romlottak az értékeim három féle befúvó és egy féle gyógyszer mellett. Mindenhol azt olvasom (hosszan) hogy abba kell hagyni a dohányzást és be kell tartani az...
        4-5 éve vagyok IV stádiumu COPD-s beteg. A téli hideg, ködös időben erősebb a fulladás, nehéz a mozgás. Megtanultam együttélni a betegséggel. Oxigént használok otthon is, napi 8-10 órát, van szaturációmérőm, és légzőgyakorlatokkal is...
        Tisztelt Doktor Nő! Édesapám 60 éves 10 éve diagnosztizáltak nála COPD betegséget. Gyógyszereit szedi, O2-t illetve inhalációs készüléket használ otthonában. 1 éve került fekvőbeteg gondozásba súlyos fulladással, tüdőgyulladást...