• Raynaud syndroma

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Úr/Hölgy! 21 éves vagyok. Nekem 2007. januárjában diagnosztizálták a raynaud szindrómát. Első alkalmakkor még csak a kezemen volt, és körülbelül 2 hónap alatt lement az egész folyamat. Aztán 1 éven belül, pontosabban egy télen belül 2-szer is előjött. Megdagadnak az ujjaim, valamilyen "púpok, búbok" nőnek rajta, iszonyatosan fájdalmas. Arról nem is beszélve, hogy olyan hideg a kezem és a lábam, mint a jég (mindig). Sokat zsibbadnak a kezeim is. Szokott görcsölni a vádlim, és sokszor nagyon dobog a szívem, valamint időnként szorít és szúr a mellkasom. Azt mondták, hogy mivel ez a betegség egy érgörcs, nagyon kell figyelni, mert az egész szervezetben görcsölhet, így a szív körül is. Lehet, hogy ezért dobog ennyire a szívem? Amikor előjön a betegség, akkor olyannyira fáj, hogy nem tudok megfogni semmit, mindent úgy csinálnak meg helyettem. Egy ceruzát sem tudok megfogni, úgy kell megfésülni, kinyitják nekem az üveget, amiből inni szeretnék. Jártam már orvosnál vele: immunológia, érsebészet, bőrgyógyászat, neurológia, labor, kapillármikrószkópiás vizsgálat, röntgen, reumatológia, stb. Kaptam gyógyszert (Trentál), amit nem tudtam szedni a mellékhatások miatt (fejfájás, erős szívdobogás, szédülés). Amikor a "tetőfokára hág", akkor lüktetnek az ujjaim, teljesen elvörösödnek, még a kesztyű felhúzása is fájdalmas. Egyébként lilák az ujjaim. Azt mondták az orvosok, hogy ez nem gyógyítható. Próbáltam már teákat, kenőcsöket, gyógyszereket, de semmi javulás. Hallottam valami infúziós kezelésről. Ez használ? És a műtét, amikor elvágják azt az idegszálat, ami összehúzza az ereket, erről mi a véleménye, hol vágnak: a háton, a hason vagy a mellkason? Kell valamit változtatni? Étrend, életmód, stb. Tornáztam is, C-vitamit is szedek 2x500 mg. Van valami bevált trükk? A legutóbb már annyira súlyos volt, hogy a lábamon is megjelent, a kezeim már sebesek voltak, és arról nem is beszélve, hogy szeptembertől márciusig tartott, 7 hónapon keresztül. Hogy lehet e betegség mellett dolgozni, ha még egy papírlapot sem tudok megfogni? Hogy fogok elhelyezkedni, és hol, mert olyan munkahely nincs, ahol fél évig dolgoznak, fél évig pedig táppénzen vannak? És ugye megfogni nem fognak meg semmit. Az embernek mindenhez kell a keze. Nagyon el vagyok keseredve. Egyszer kaptam egy injekciót (Contramal) fájdalomcsillapításként, de azon kívül, hogy egész nap aludtam és szédültem, nem használt a nagy fájdalmaimra. Ha tud valami javaslatot, kérem, írjon nekem. És még egy kérdés: a fülemen is vannak hólyagok, viszketnek, égnek és nagyon fáj. Ez is betegséghez tartozik? Hol jöhet még ki? Üdvözlettel: Melinda

        Dr. Szántó Antónia válasza a raynaud témában

        Kedves Melinda, elég intenzívnek írja le a panaszait. Arról sajnos nem ír semmit, hogy a részletes kivizsgálás során találtak-e valami más problémát is a Raynaud-szindrómán kívül. Ha az immunológiai vizsgálat után jelentkeztek az új és súlyosabb tünetek, akkor mindenképpen menjen vissza kontrollvizsgálatra. Az infúziós kezelés szintén a Trental hatóanyagát tartalmazza, emellett még izomlazítót és magnéziumot szoktak beletenni. A műtét, amit leír, a sympathectomia, manapság már egyre ritkábban végzik, ezt csak a tényleg elviselhetetlen panaszok esetén szabad fontolóra venni. A fülön lévő hólyagok nem típusosak Raynaud-szindrómára, de lehet pl. az ún. pernio is, ezt bőrgyógyásznak kellene megmutatni.


        Dr. Szántó Antónia
        belgyógyász-immunológus

        Dr. Szántó Antónia

        Kérdés: 2010. október 19., 20:44; Megválaszolva: 2010. október 25., 10:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben: