Raynaud-szindróma - mennyire súlyos betewgség?

Idén februárban fagydaganatot diagnosztizáltak két lábujjamon. A középső lábujjamon azóta is állandóan zsiborgást érzek. Ha kicsit hidegebb van, nagyon fázik, és ha meleg van, akkor égő zsibbadásszerű érzetem van. Küldtek angiológiára. Ott azt mondták, hogy érszűkületem még nincs de vérkeringési zavart mondtak. Ez írták diagnozisnak a papíromon: Raynaud-szindróma. Azt szeretném megkérdezni, hogy ez a betegség a fagyástól alakult-e ki? És hogy ez mennyire súlyos, és gyógyítható-e? Állandóan fáznak a lábaim,. Lehet-e köze, hogy nekem csökkent pajzsmirigy működésem van? Előre is köszönöm a választ.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szántó Antónia válasza Raynaud témában

Tisztelt Kérdező,

a fagyás nem lehet a Raynaud-szindrómától, de a Raynaud-szindrómának lehetnek fagyáshoz hasonló tünetei. A betegségnek több fokozata van, nem tudom, Önnél milyen súlyosságú. A pajzsmirigy alulműködés sajnos ronthatja a panaszokat, de gondolom, hormonkezeléssel a normál tartományban tartják a pajzsmirigy hormonszintet. Akkor gyógyítható, ha pl. dohányzik és ez okozza a panaszokat, akkor a dohányzás abbahagyásával meggyógyulhat. De ha "magától" alakult ki, akkor teljesen nem gyógyítható meg, viszont jól kezelhető. Fontos, hogy kizárjanak szisztémás autoimmun betegséget a háttérben, illetve hogy bizonyos béta-blokkoló gyógyszereket ne szedjen, valamint, hogy óvakodjon a hidegtől, télen dupka kesztyűt és zoknit viseljen.

Üdvözlettel,

Kérdés: 2012. június 11., 20:57; Megválaszolva: 2012. június 12., 15:57
Kérdések és válaszok: Autoimmun betegségek
Cronh beteg vagyok, ajánlja-e...
oltási tanács kérése COVID-dal...
Gyógyító vizualizáció...
Hasi fájdalom gyengeség fejfájás
Autoimmun betegség a koronavírus...