• Raynaud betegség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő!

        24 éves nő vagyok, néhány hete érzékelem a Raynaud betegségre utaló tüneteket. Hideg hatására az ujjbegyeim elfehérednek, fájnak, zsibbadnak, "idegen" érzésűek, majd elkékülnek, feketednek, végül pedig vörössé válnak. Nemrég a lábujjaimon is tapasztaltam. Lábam mindig is fázós volt, egy ideje csak zokniban tudok aludni. Sokszor fájnak a térdeim és könyökeim,néha kissebb duzzadást is érzek rajtuk, valamint mostanában gyakran fáj a fejem,a mellkasomon kétoldalt bőrviszketés jellemző, főleg a meleg fürdés után. Pár napja a kézfejemen rövid ideig élénk narancssárga(jódhoz hasonló színű) foltok jelentek meg, nem sokkal az elfehéredés után, de nem tudom, hogy ez kapcsolatban áll-e vele. Korábban egyszer tapasztaltam ilyet, szintén a kézfejemen. Külföldön dolgozom, sajnos csak 1 hétre tudok hazautazni. Érdeklődni szeretnék, hogy elsődlegesen milyen orvosokat keressek fel? Ön szerint elég bármi megállapítására ez az idő? Legközelebb nyáron megyek hosszabb időre, addig várhatok-e, vagy ennyi idő alatt sokat romolhat az állapotom?

        Munkámból kifolyólag nagyon sokat ülök, párommal nemzetközi fuvarozást végzünk, szinte semmit nem mozgok, rendszertelenül étkezem, alszom. Egyébként születésem óta kamrai sövényhiányom van, ebből kifolyólag pedig szívzörejem. Kezelés alatt nem állok, évenkénti kontroll van előírva, ami 2 éve sajnos elmaradt, de most terveim között szerepel, hogy felkeresek egy kardiológust!

        Várom szíves válaszát!

        Köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a Raynaud témában

        Tisztelt Kérdező,

        ezek valóban a Raynaud-szindróma tünetei lehetnek. Remélem, nem dohányzik. Ha igen, azt sürgősen hagyja abba, mert az sokat ront a tüneteken. Nem tudom, hogy hova jön haza, de ez az egy hét tényleg nem sokmindenre elég. Egy olyan autoimmun szakrendelést kellene felkeresnie (ehhez természetesen háziorvosi beutaló kell), ahol van lehetőség kapillármikroszkópos vizsgálatra. Ilyen általában az egyetemi Klinikákon szokott lenni. Ha erre a bizonyos hétre kap időpontot, akkor érdemes elmenni, mert az immunszerológiai vizsgálatok elvégzése fontos, és ez csak egy vérvételt jelent. Az eredményt meg majd megtudja nyáron, amikor ismét hazajön. De már a kapillármikroszkópos vizsgálatból fontos következtetések vonhatóak le.

         


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2010-04-07 10:08:07; Megválaszolva: 2011. szeptember 08., 20:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt DR-nő! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy idén májusban volt egy terhesség megszakításom ( 23 hetes magzat) súlyos szívfejlődési rendellensége volt a babának. Küldtek vizsgálatokra és kiderült hogy az anti SSa >100 , ANA...