• Nanorészecskék: károsítják a tüdőt

    Szerző:
    WEBBeteg

    Kínai kutatók leírták azt a mechanizmust, amellyel az orvoslásban, főként a diagnosztikában és rákterápiában használt nanorészecskék károsítják a tüdőt.

    A nanorészecskéket - amelyek nagysága a milliméter egymilliomod része - egyre szélesebb körben alkalmazzák arra, hogy megfelelő hatóanyagokat juttassanak célba velük az emberi szervezetben.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A nanomedicina kedvelt vegyületei a dendrimerek, a viszonylag könnyen előállítható polimerek. Ezek a poliamidoaminok (PAMAM-ok) gömb formájú, elágazó falombozat alakját veszik fel, amikor létrejönnek. Pár nanométeres molekuláris üregeikben szállítják a célsejtekhez például a rákgyógyászatban használt hatóanyagokat.

    Az utóbbi években azonban növekvő aggodalmat jelentett, hogy a vegyületnek toxikus hatása lehet, amely főként a tüdőt károsítja. Kínai tudósok most közzétett tanulmányukban feltárták, hogyan fejti ki ártalmas hatását a PAMAM. A Journal of Molecular Cell Biology (http://jmcb.oxfordjournals.org) című szaklapban közölt cikkük szerint a vegyület a tüdősejtek autofágiáját, "önfelfalását" váltja ki.

    Csengju Csiang, a kínai akadémia Pekingben működő Orvostudományi Intézetének munkatársa vezetésével emberi tüdősejtekhez adtak laboratóriumi körülmények között PAMAM vegyületeket, és azt tapasztalták, hogy azok a sejtek pusztulását okozták. Ezt követően egérkísérletekben az autofágiát gátló szert fecskendeztek az állatokba, mielőtt nanorészecskéknek tették ki őket. Megállapították, hogy ettől jelentősen csökkent a tüdőkárosodás, és javult a rágcsálók túlélési aránya.

    A tudósok remélik, hogy olyan hatékony szereket állíthatnak majd elő, amelyek a rákgyógyszereket szállító molekulák káros hatását csökkentik, így a nanorészecskéket alkalmazó módszer a jövőben is az orvoslás eszköztárában maradhat.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A hörgőtükrözés menete, kockázata, szövődményei

    A hörgőtükrözés, idegen néven bronchoscopia egy igen elterjedt tüdőgyógyászati vizsgálat, illetve terápiás eljárás is lehet egyben. A hörgőrendszer betegségeinek vizsgálatához, elkülönítéséhez, igazolásához szükséges.

    Tüdőnk egészsége: a tbc már ritka, de van több olyan betegség, amit komolyan kell venni

    Nem véletlen, hogy az Európai Tüdőgyógyász Társaság 2010-et a tüdő évének nyilvánította, felhívva ezzel is a figyelmet a világszerte több százmillió embert érintő krónikus tüdőbetegségek jelentőségére, és arra, hogy bár a legtöbb tüdőbetegség gyógyítható, a megelőzés a leghatékonyabb módszer ezek kivédésére.

    Dohányzás és asztma - Mi az összefüggés?

    Az asztma a légutak gyulladásos betegsége. Nem asztmás dohányosokban is gyakran alakulnak ki légúti gyulladásos folyamatok, így érthető, hogy az asztmás betegek esetében a füstölgés káros hatásai hatványozottan érvényesülnek.

    Mellkas-csapolás: mikor szükséges, és hogyan történik?

    A mellkas-csapolás olyan, kizárólag orvos (pl. tüdőgyógyász, belgyógyász vagy sebész-traumatológus) által végezhető beavatkozás, amelynek során a tüdőt kívülről borító, illetve a mellkasfalat belülről borító (egészséges esetben egymáshoz tapadó) mellhártyák közé valamilyen okból folyadék kerül, amelyet egy tűn keresztül eltávolítanak.

    Két súlyos betegség, aminek fő oka a dohányzás

    A tüdőrák és a COPD a két legsúlyosabb légzésszervi betegség, tüdődaganatban évente nyolcezren halnak meg. A betegségek fő oka a dohányzás.

    Kivizsgálási módszerek a tüdőgyógyászatban III. – Tüdőrák

    A tüdőrák az esetek többségében tünetszegény, a korai stádiumban a betegek többségének nincsenek markáns tünetei. A kórtörténet alapos felvétele során utólagosan azonban kideríthető, hogy a szűréssel kiemelt betegek felében voltak olyan tünetek, amelyek alapján, ha a beteg orvoshoz fordult volna, a diagnózis korábban felállítható lett volna. A tüneteket a daganat helyi hatása, az áttétek, valamint a paraneoplasiás jelenségek váltják ki.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.