Biztonságos és legális abortuszt követelnek

Független Hírügynökség
megjelent:

Az Európa Tanács (ET) szerdán azt követelte, hogy a 47 tagállam mindegyike biztosítsa a nők számára a legális és biztonságos abortuszhoz való jogot. Lengyelország és még néhány tagország azonban hevesen tiltakozott.

Az ET Parlamenti Közgyűlése (amely a tagországok parlamentjeink delegációiból áll), maratoni vita után hozott határozatot. Ez az abortusz legalizálására szólítja fel azokat az ET-tagállamokat, amelyekben a terhességmegszakítást tiltja a törvény. A közgyűlés 102:69 arányban szavazta meg a határozatot.

Andorrában, Írországban, Máltán, Monacóban és Lengyelországban az abortusz vagy tilos vagy szigorúan korlátozzák. Az ET Parlamenti Közgyűlésének határozata azonban leszögezi, hogy az abortuszt semmilyen esetben sem szabad családtervezési módszernek tekinteni. De felhívja a figyelmet, hogy a teljes tilalom veszélyes illegális beavatkozásokhoz és abortuszturizmushoz vezet.

A határozat szerint ott, ahol a beavatkozásért magas térítést követelnek a nőktől, és a műtétet túlzsúfolt, nem higiénikus körülmények között végzik, ott gyakorlatilag elérhetetlenné teszik az abortuszt. A dokumentum megfelelő anyagi támogatást, orvosi és pszichológusi gondozást követel az abortuszt kérő nők számára.

Az ET Parlamenti Közgyűlésének dokumentuma egyúttal sürgeti, hogy az iskolások kapjanak koruknak megfelelő, nemek szerinti kötelező szexuális oktatást. A világon a terhességek 20 százalékát szakítják meg. Az abortuszok több mint felét a fejlődő országokban hajtják végre, általában nem biztonságos körülmények között.

Az Európai Unióban a legtöbb abortuszt Franciaországban, Svédországban és Nagy-Britanniában hajtják végre.

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.