• Veszélyben a szívbetegek családtagjai?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Egy súlyosan szívbeteg családtag ellátása és ápolása növelheti a kardiológiai betegségek kialakulásának esélyét - közölték az Amerikai Kardiológiai Társaság szóvivői az intézmény 48. éves konferenciáján.

    A szívbetegek családtagjainak egészségügyi adatait megvizsgálva kiderült, hogy a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának esélye magasabb azoknál a családtagoknál, akik hosszabb ideig (fél évig, vagy annál tovább) gondozzák és ápolják a beteget. Ezeknél a családtagoknál a kutatók sokszor találtak depresszióra utaló tüneteket. A mostani kutatás segíthet rámutatni a depresszió, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása közti kapcsolatra.

    Hirdetések

    "Úgy tűnik a szívbeteg családtag ápolása közben a többi családtagnál is emelkedik a szívbetegségek kialakulásának esélye - nyilatkozta Dr. Lori Mosca a kutatás vezetője, a New Yorki Presbiteriánus Kórház és a Columbiai Egészségügyi Központ kardiológusa - Ezért különösen fontos, hogy a szívbeteg családjának a figyelmét is fel kell hívnunk az egészséges és egészségtudatos életmód és étkezés fontosságára."

    Dr. Mosca és kollegái a mostani kutatásuk során összesen 501 olyan résztvevőt vizsgáltak meg, akiknek családjában van súlyosan szívbeteg páciens. A doktornő szerint ezeknél az embereknél gyakran mutatkoztak depressziós tünetek, valószínűleg a hosszan tartó ápolásból adódó stressz miatt.

      Kapcsolódó cikkek
     - Perifériás artériás betegség
     - Szívritmuszavarok
     - Szívelégtelenség
     - Szívinfarktus

    "Adataink szerint a jövőben a kardiológusoknak már nem csak a primer páciensre kell majd figyelmet fordítaniuk, hanem annak családtagjaira is, hiszen a betegség a páciens egész környezetére kihat, és a többi családtagot is veszélyezteti, mégha csak közvetetten is" - foglalta össze Dr. Mosca.

    (Medipress)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Depresszió kvíz

    Kezeletlen esetben a depresszió lefelé menő spirált eredményezhet, amely végén a rokkantság, az önellátási képtelenség, sőt akár az öngyilkosság is állhat. Ön ismeri a figyelmeztető jeleket, amiből arra következtethet, hogy Ön vagy ismerőse depresszióban szenved? Töltse ki tudástesztünket!

    Cukorbetegeknél a szívinfarktust nem mindig jelzik tünetek

    A cukorbeteg férfiak körében az egészséges emberekhez képest 2-4-szer nagyobb a szívinfarktus kockázata. A cukorbeteg nőknél pedig hatszorosa, és ez a rizikó a menopauza után még tovább nő. Az állandóan magas vércukorszint ugyanis idővel károsítja az ereket. Azonban a cukorbetegek a szívinfarktusra utaló figyelmeztető jeleket gyakran nem észlelik.

    A depresszió egyik legmostohább tünete

    A mindennapi szóhasználatban a depresszió kifejezést leginkább akkor használjuk, ha valaki lehangolt vagy rosszkedvű. Fontos tudni azonban, hogy a klinikai depresszió nemcsak tartós kedvetlenséget jelent, hanem ennél jóval többet.

    2-es típusú cukorbeteg? Figyel a vércukrára? Vigyázzon a szívére is!

    A cukorbetegség egy olyan krónikus betegség, mely a föld lakosságának jelentős részét érinti. A Nemzetközi Cukorbetegség Szövetség (IDF) szerint a világon több mint 415 millió ember szenved cukorbetegségben, melyből 193 millió beteg nincs is diagnosztizálva. Becsléseik szerint 2040-re a cukorbetegek száma 642 millióra nő majd világszerte1.

    A magyarok 95 százaléka D-vitamin hiányos a tél végére

    A tél végére a magyarok 95 százalékának nem megfelelő a D-vitamin szintje, mégis csupán 15 százalékuk szed valamilyen D-vitamint pótló készítményt - derül ki egy friss orvosi felmérésből.

    Új szívultrahang diagnosztikai készüléket kapott a Honvédkórház

    A korai diagnózisok felállítását segítő, több mint 50 millió forint értékű szívultrahang készüléket kapott a Honvédkórház kardiológiai osztálya.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.