• Milliók szívbetegek Indiában egy génhiba miatt

    Szerző:
    WEBBeteg

    Előrejelzések szerint idén a világ összes szívizombetegségének 60 százaléka jut majd Indiára. Mindezért egy olyan, öröklődő gén mutációja a felelős, mely hatására hibás szívizomfehérje képződik. Ezt a fiatal szervezet még le tudja bontani, ám felnőttkorban már problémát okoz.

    Dél-Ázsiában azért olyan gyakori a szívizombántalom, mert van egy elterjedt génhiba, amely szinte garantálja ennek a betegségnek a bekövetkezését, állapították meg indiai és brit kutatók. Prognózisuk szerint az idén a világ összes szívizombetegségének 60 százaléka jut majd Indiára.
    Erről vasárnap jelent meg kutatási beszámoló a Nature Genetics című orvosi szaklapban.

    Hirdetések

    A kutatókat meglepte a felfedezés, mert a génhibák vagy gyakoriak, és akkor nem súlyos a következményük, ha viszont komoly elváltozást okoznak, akkor általában nem nagyon tudnak elterjedni, mert az érintettekkel együtt kihalnak az evolúció során.

    Ez a génhiba azért lehet olyan gyakori, mert csak az idősebb szervezetben okoz problémát, vagyis akkor, amikor az embereknek már vannak gyerekeik. Ha a génhiba hordozói tudnak utódokat nemzeni, akkor a hibás gén fennmarad a populációban.

    Időskori betegségből sok van, de csak nagyon kevés olyan, amelyet egyetlen gén mutációja okoz.

    Hétszeres kockázat

    Az indiai szubkontinensen, vagyis Indiában, Pakisztánban és Bangladesben, Srí Lankán a lakosság 4 százaléka hordozza magában ezt a génhibát. A rossz gén 7-szeresére növeli a szívizombántalom kockázatát. Ez olyan nagy fokú rizikónövekedés, hogy a génhiba gyakorlatilag garantálja a szívizombetegséget.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A probléma a MYBPC3 jelű génnel van. Miatta hibás fehérjék képződnek a szívizomban, ami nem megfelelő izomszerkezetet eredményez. A betegségek azonban csak idősebb korban jelentkeznek, mert a fiatal szervezet még sikeresen lebontja és eltávolítja a hibás szívizomfehérjét. A felnőttkor közepén azonban ez a mechanizmus kezd hatástalanná válni.

    A hibás gént elvileg nagyon könnyen ki lehet mutatni fiatalabb korban. De a mai orvostudomány nem igen tud többet, minthogy egészséges életmódot ajánljon az érintetteknek. Hosszabb távon az lehetne a megoldás, ha sikerülne kitolni a hibás fehérjét elpusztító mechanizmusnak a müködését.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A stressz, düh és depresszió hatásai

    A stressz, idegesség, harag és a negatív érzelmek életünk velejárói. A túlzott mértékű és nem megfelelően kontrollált stressz és idegeskedés azonban már nem csak saját és környezetünk mindennapjait teheti tönkre, de egyben a szívbetegségek rizikófaktora is.

    Szív- és cukorbetegség fogkőtől?

    A tudomány már régóta ismeri a rossz szájhigiénia és a különböző egészségi problémák közti összefüggéseket. Fogaink és ínyünk egészségének, épségének egyik alapköve a fogkövek szakszerű eltávolítása, amelyről dr. Benkő Krisztina, fogszakorvos beszélt.

    A Fallot-tetralógia

    A Fallot-tetralógia egy összetett, veleszületett, többnyire cianózissal (azaz elkékülő ajkakkal, illetve körmökkel) járó szívbetegség. Ritkán fordul elő, a szívfejlődési rendellenességek kevesebb mint 10 százaléka.

    Szívbetegséget is jelezhet a merevedési zavar

    A szív nem csak a szimbolikában kapcsolódik szorosan a szerelemhez, szenvedélyhez, szexuális együttléthez, hanem a valóságban is. A szív- és érrendszeri (kardiovaszkuláris) megbetegedések a boldog együttlét örömét tehetik tönkre. Mindenki számára fontos információ, hogy a korán észlelt esetek 90 százalékában a probléma kezelhető, vagy a tünetek jelentős mértékben csökkenthetők.

    Egyenes út a szívbetegség felé: dohányzás és cukorbetegség

    A dohányzás ártalmairól rengeteg szó esik, ám az kevésbé köztudott, hogy a cukorbetegek számára a dohányzás sokkal károsabb lehet, ugyanis számos szövődmény kialakulásának esélyét növeli meg.

    A szívzörej tünetei, diagnosztizálása és kezelése

    A szívzörej nem szívbetegség, de lehet annak a tünete. A vér áramlása vagy a szívburkok mozgása által keltett hangjelenségre sokan azt hiszik, hogy súlyos szívfejlődési rendellenességről van szó, de szerencsére ez a legtöbb esetben nem így van.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.