A személyiséget is fejleszti a dohányzásról való leszokás

DRportal
megjelent:

Az eddig ismert pozitív hatásain kívül a tudósok azt állítják, hogy a dohányzásról való leszokás még a személyiség fejlődésében is segíthet.

A Missouri Egyetem kutatói szerint a dohányzás kapcsolatban áll az impulzív (meggondolatlanul cselekvő) viselkedéssel és a neuroticizmussal (érzelmi labilitás), tehát a 35 év alatti dohányosok gyakran lehangoltak, feszültek és sokszor meggondolatlanul cselekednek.

A kutatás kimutatta, hogy azok a 18 és 35 év közötti fiatal felnőttek, akik dohányoznak, sokkal impulzívabbak és hajlamosabbak a neuroticizmusra, mint azok, akik leszoktak a dohányzásról. A kutatók arra jutottak, hogy ezeket a hátrányokat hangsúlyozva hatékonyabb dohányzás elleni kampányokat folytathatnak.

Andrew Littlefield, pszichológus hallgató szerint az is mutatja, hogy mennyire impulzívak a dohányosok, hogy bár tudják, hogy ártalmas a szervezetükre nézve a dohányzás, de nem törődnek a következményekkel. A Nicotine and Tobacco Research-ben megjelenő tanulmány szerint azok, akik leszoktak a cigarettáról kevésbé hajlamosak ezekre a személyiséghibákra.

(DRportal)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.