• Szemárpa, jégárpa és kezelésük

    Szerző:
    WEBBeteg

    Szemárpa valószínűsíthető, ha a következő tüneteket tapasztalja: a szemhéj duzzadttá, pirossá válik, előre hajolva nyomódik, lüktet. A kötőhártya bepirosodhat, a szemrés váladékozhat, a szemhéjakon göb észlelhető.

    Szemárpa legkönnyebben akkor alakulhat ki, lecsökken a szervezet védekezőképessége (cukorbetegség, legyengült immunrendszer, egyes vírusfertőzések), nem megfelelőek a higiénés körülmények (huzatos, poros, szennyezett, olajos környezet), illetve egyes rossz szokások - szemhéjak intenzív dörzsölése koszos, olajos kézzel, túlzott sminkhasználat - és fertőző betegségek is a szemárpa kialakulását eredményezhetik.

    Árpa a szemen

    A szemhéjak szélén sorban számtalan, különböző típusú mirigy van, ezek felelősek a könnyben lévő lipidek termeléséért. A szemhéj belső felületén vannak a Meibom-mirigyek, ezek gyulladása a gyakori belső árpa (hordeolum). Viszonylag ritkább a szemhéj külső felületén elhelyezkedő Zeiss- és Moll-mirigyek gyulladása, a külső árpa.

    Hirdetések

    A szemárpa kezelése

    Szemárpa: Ne ijedjünk meg!
    Párakötést alkalmazva az árpa "kifakadásakor" nagyobb mennyiségű genny jelenik meg a szemrésben. Ez a gyógyulás és nem a rosszabbodás jele.

    "Friss" szemárpa esetén első lépésben kenőccsel, szemcseppel lokalizálni kell a gyulladást. Antibiotikum kenőcsös párakötést kell alkalmazni addig, amíg a beszűrődés be nem olvad, a kísérő gyulladásos tünetek mérséklődnek. Melegvizes vattával enyhe masszírozás, a szemhéjak áttörlése javasolt. Túl korán - a genny beolvadása előtt - végzett megnyitás során nincs minek kiürülni. Néha a beolvadt terület magától is kifakadhat, a genny kiürülhet.

    Ha a beolvadást követően az árpa nem nyílik meg magától, műtétre van szükség. A műtét során Lidocain injekcióval érzéstelenítik a szemhéj adott részét, majd 2-3 mm-es kis metszést ejtenek a göb felett.

    Belső árpánál a szemhéj belső felületén a szélre merőleges, míg a külső árpánál a külső felületén a szemhéjszéllel párhuzamos metszést ejtenek, a gennyet így ki tud ürülni. Ezt követően párakötést helyeznek fel, otthonra pedig antibiotikumos szemkenőcs használatát ajánlhatja orvosa. A kis seb varratok nélkül is begyógyul.

    Lehetséges szövődmények

     A szemárpa hátterének kivizsgálása


    Vissza-vissza térő vagy többszörös árpa esetén feltétlenül ki kell vizsgálni a hátteret - cukorbetegség, immunhiányos állapot stb. Kifejezetten makacs esetekben szájon át szedett antibiotikumokra is szükség lehet.

    Az érzéstelenítő injekciót követően a szemhéjak bevérezhetnek. Ez a bevérzés ártalmatlan, inkább csak kozmetikai problémát okoz, mely néhány hét alatt nyom nélkül felszívódik.

    Ha a hajlamosító tényezők továbbra is fennállnak, a szemárpa kiújulhat, ismételten visszatérhet és a műtét megismétlése válhat szükségessé. Amennyiben árpa keletkezik a szemén, később is figyelnie kell a megelőzésre.

    Csökkent védekezőképesség esetén szemhéjtályog is kialakulhat, valamint a gyulladás tovább terjedhet a szemgödör mélyebb részébe és betörhet az érhálózatba is.

    A jégárpa (chalasion)

    A jégárpa a Meibom-mirigyek hosszú ideje fennálló gyulladása, amely a kivezető csatorna elzáródásával jár. Az elzáródás mögött a váladék felhalmozódik, nem tud kiürülni.

     A szem betegségei
    Kontaktlencse, kötőhártyagyulladás, lézeres látáskorrekció, öregszeműség, rövidlátás, szemtengelyferdülés, szürkehályog, távollátás, zöldhályog. Minden a szem betegségeiről a WEBBetegen.

    Mivel általában hónapok óta fennálló elváltozásról van szó, nincsenek friss gyulladásos tünetek, az apró göb fájdalmatlan. Leggyakrabban a felső szemhéj középső részén jelenik meg. A szemhéjon békés környezetben tapintható, panaszokat általában nem okoz. A kivezető cső ritkán magától is megnyílhat, így a felgyülemlett váladék kiürül. Időnként fellángolhat a gyulladás, amikor a környezete meleggé, pirossá, duzzadttá válik.

    Magától ritkán nyílik meg, így a műtét nem kerülhető el. A szemárpa esetén leírt módon megnyitják, és a váladékot eltávolítják. Ezt követően a rostos, heges tokot feltétlenül ki kell metszeni, különben újra megtelik és visszatér az árpa.

    Visszatérő jégárpa esetén szövettani vizsgálat is elengedhetetlen, mivel a Meibom-mirigy rosszindulatú daganata is hasonló megjelenésű. Ez a daganat lassan növekszik, de beszövi a környezetét, és 10-15 százalékban áttétet is adhat.

    (WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész szakorvos)

    Legutóbb frissült:
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Kiemelt hírek

    Táplálkozási tippek vegetáriánusoknak

    Ügyeljen a kellő vas és B12 vitamin bevitelére, tartózkodjon sokat a szabadban. Olvassa el további tanácsainkat.

    Toxikus sokk szindróma

    A tévhittel ellentétben nem csak a tampont használó nőknél, és nem is csak kifejezetten nőknél fordul elő. Igen ritka, de akár halálos betegség is lehet.

    Győzze le a stresszt!

    Mindenki tisztában van vele, hogy a mozgás jót tesz a testnek, de az kevéssé köztudott, hogy a léleknek és az elmének is valóságos csodaszer.

    Évek teltek el, mire fény derült a hallásveszteségre

    Az objektív hallásvizsgálatok hozták meg a döbbenetes eredményt. Olvassa el Boróka igaz történetének IV. részét.

   •  

    Hozzászólások (1)
    Írta: Vendég
    2009-07-11 08:37
    Mit jelent a párakötés? A kenöcsöt csöpögtetjük a steril valamire és ugy teszük a szemre, vagy a bekenjük antibiotikus kenöccsel és nedves steril valamit teszünk a szemre vagy nem tudom?