• Hogyan csökkenthető a hályogképződés kockázata?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az emberek egyre tovább élnek, ami egyrészről jó dolog, másrészt viszont kockázatos, hiszen a 70 év felettiek között egyre több a hályogos szembetegségek előfordulása is.

    Éppen ezért az Amerikai Szemészeti Akadémia (AAO) nemrég arra hívta fel a figyelmet: a romló statisztikák tükrében az embereknek néhány fontos dolgot tudniuk kell a hályogos betegségek kialakulásának megelőzésének vagy legalább elodázásának érdekében.

     

    Hirdetések
     A szürkehályog (katarakta)
    A katarakta (szürkehályog, szemlencse-homály) gyógyszerrel nem kezelhető, szemtorna és optikai eszközök sem segítenek, az egyetlen hatásos kezelés a műtét.
    A szürkehályog (katarakta) >>

    Az AAO felhívása fontosnak tartotta, hogy kiemelje, mennyire fontos 40 éves korban mindenképpen megjelenni egy általános szemészeti vizsgálaton, ahol a hályogképződés jeleit már korai stádiumban felfedezhetik a szemész orvosok. Ebben a korban kezdődnek ugyanis az ún. öregszeműség kialakulásához vezető folyamatok, vagyis a szem általános állapotának és a látásélesség romlásának első mozzanatai. 

    A hályogok kialakulásának természetesen vannak kockázati tényezői, vagyis olyan környezeti, genetikai változók, amelyek elősegítik a súlyos szembetegség kialakulását.

    Az egyik ilyen tényező a családi halmozódás, vagyis, amennyiben egyenes ági családtagoknál előfordult már hályog, abban az esetben nagyobb a kockázata annak, hogy a páciensnél is kialakuljon ilyen megbetegedés. De növeli a kockázatokat még a cukorbetegség, a dohányzás, a napfénynek fokozottan kitett életmód, egyéb szemsérülések, illetve szemgyulladások megléte, de a hosszan tartó szteroidos készítmények alkalmazása is.

    Hogyan csökkenthető a hályogképződés kockázata?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A hályogképződés kockázata csökkenthető azonban UV-szűrős napszemüvegek viselésével, illetve széles karimájú vagy sildes napsapkák hordásával, illetve a dohányzás elhagyásával. A cukorbetegek esetében a magasabb kockázat miatt még fontosabb a megfelelő vércukorszint beállítása és fenntartása a hályogos betegségek megelőzése érdekében.

    A szemhályogok közül a veszélyesebb a zöldhályog, amelyre ma nem létezik megoldás, így ez az elváltozás sajnos gyógyíthatatlan, a szintén komoly panaszokat okozó szürkehályog azonban ma már igen jó hatásfokkal gyógyítható. A szürkehályog műtétek sikerrátája meghaladja a 95%-ot is, ugyanakkor a szakemberek szerint a műtéti beavatkozás előtt mindenképpen mérlegelni kell, hogy a hályog miatti látászavarok valóban annyira zavaróak-e, hogy érdemes ilyen beavatkozás mellett dönteni.

    Medipress

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Mit tegyünk nyáron szemünk egészségének megőrzéséért?

    Nemcsak bőrünket kell megfelelő módon védenünk a fokozott UV sugárzás káros hatásaitól, hanem a szemünket is! A megfelelően kiválasztott napszemüveg nagyon sok kellemetlenségtől megóvhat bennünket.

    Milyen az ideális napszemüveg?

    Nem mindegy, milyen napszemüveget hordunk, hiszen az erős UV sugárzás a szemet is veszélyeztetheti. Dr. Tóth Eszter szemész, kontaktológus a szemvédelem jelentőségéről és a napszemüveg-választásról beszélt.

    Van esély a szürkehályog megelőzésére?

    Lassan, fájdalom nélkül, de jelentősen romlik a látás - ki kívánná ezt magának? A szürkehályog kialakulásával a szemlencse bizonyos fokig vagy teljesen elszürkülhet. Mintha a beteg felvett volna egy piszkos szemüveget. A homályos látás mellett nő a fényérzékenysége is. Lehetséges, hogy bizonyos vitaminok hiánya hozzájárul ehhez? Az okokat és megelőzési lehetőségeket Dr. Bezzegh Attila laboratóriumi szakorvossal jártuk körbe.

    A szürkehályog műtét kockázatai

    A szürkehályog műtét nagyon gyakori eljárás, és bár biztonságosnak tartott, nem kockázatmentes. Az általános műtéti kockázatok mellett a szürkehályog műtét egyedi komplikációkkal járhat. A szövődmények kockázata az időseknél magasabb.

    Szépségápolási tanácsok tavaszra

    Odafigyeléssel és gondoskodással tavasszal is mindenkinek szép és egészséges lehet az arcbőre.

    Tavaszi fáradtság - A túl sok alvás kábulttá tesz

    Mindannyiunk ismeri az érzést: tavasz közeledtével szellemünk alig várja a felfrissülést és a természet éledését, testünk mégsem képes a környezettel együtt megújulni, és üdén, frissen belépni a tavasz körforgásába.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA