Miért nem vezethet teherautót, ha valaki színtévesztő? Az orvos válaszol

Dr. Szabó Zsuzsanna
szerző: Dr. Szabó Zsuzsanna és Dr. Papp Júlia, szemész - WEBBeteg összeállítás
megjelent:

"Zöld színtévesztő vagyok és emiatt nem vezethetek teherautót. Az orvos szerint, ha a nap mögöttem van, akkor én a piros helyett már piros-sárgát látok és már indulok is. Személyautóval nem ugyanez lenne a helyzet?" - A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdései közül válogattunk.

Dr. Szabó Zsuzsanna válasza:

Tisztelt Kérdező!

Erre a kérdésre pontos törvényi szabályozás van, és aszerint kell eljárni. Ez a 13/1992. (VI. 26.) NM rendelet, mely a közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról szól. A rendelet 1. mellékletének 1.2.4.-es pontja részletezi, hogy a színlátás zavara esetén az egészségi alkalmasság szemész szakorvos véleménye figyelembevételével állapítható meg. A központi látás vizsgálatát a két szemen külön-külön, szabványos látásvizsgáló táblával kell végezni. A színlátás vizsgálata Ishihara-, vagy más színlátásvizsgáló táblákkal történik.

Tehát szemészeti szakvélemény szükséges a hivatásos jogosítványhoz, de az I. csoport számára a kiadott úrvezetői jogosítvány (úrvezetői jogosítvány=nem hivatásos jogosítvány) megújításához ismételten már ez nem szükséges, I. csoportú jogosítványt tehát kaphat. II. csoportút – tehát hivatásos jogosítványt szemész szakorvosi szakvélemény jóváhagyásával, annak birtokában kaphat, szükség esetén pl. előírhatják, hogy színlátást javító polarizációs szemüveggel vezethet csak.

A színtévesztés típusától és súlyosságától függően már a szemüveg felvétele pillanatában azonnal jelentős javulás mutatható ki. Ezért szükséges tehát a szemészeti vizsgálat és szakvélemény, mivel többféle színtévesztés is létezik, illetve ezeknek is különböző súlyossági foka ismert.

Azoknál a személyeknél, akik csak kicsit vagy közepesen színtévesztők, a színmegkülönböztetés polarizációs szemüveggel például gyorsan javul, míg azoknál, akik súlyosabb mértékben színtévesztők, csak később várhatunk eredményt, bizonyos színtanulási gyakorlat után. A rendszeres szemüvegviselés a korrekció eredményességét tovább fokozza, ezért célszerű a szemüveget minél többet viselni és közben figyelni a színeket, gyakorlással segíteni a színek megkülönböztetését és felismerését. A szemüveg viselése a tv-nézéstől a számítógépes munkáig előnyös mindenütt, ahol a színes látás fontos.

Rossz megvilágítású helyiségekben, vagy éjszakai vezetésnél viszont nem ajánlják a polarizációs szemüveg viselését, mivel a beeső fényt a színszűrő némileg csökkenti. Hivatásos jogosítvány esetén pl. a munkakör előírhatja az éjszakai vagy csökkent fényviszonyok melletti vezetést is, ami egy súlyos színtévesztő esetében, ha a szemész úgy ítéli meg, balesetveszélyes is lehet.

A korrekciós szemüveg javító hatása már a vizsgálatok folyamán, a lencsék próbájánál beigazolódik.

Az esetek 95%-ánál (főleg a deuteranomália eseteknél) a színmegkülönböztető képesség a korrekciós szemüveg hatására javul. Míg a javítószemüveg nélküli színtévesztők már az első (a legkönnyebben felismerhető) képeknél is bizonytalanok lesznek, a szemüveggel korrigált színtévesztők az egészséges színlátásúakkal azonosan, csaknem az utolsó (legnehezebben azonosítható) képig felismerik a tesztképeket.

Az Ishihara-tesztnél a vizsgált személyeknek átlag 20 számjegyet mutatnak be. A korrigálás nélküli színtévesztők ezekből általában csak 4-5 számot ismernek föl, míg azok, akik viselik a színtévesztést korrigáló szemüveget, általában 20, de legalább 19 számot képesek felismerni.

A színazonosítás-képesség javulása általában nem következik be látványos gyorsasággal. Először meg kell tanulni az új színárnyalatokat – amelyeket eddig a színtévesztő még sohasem látott – a javítószemüveggel nézni és felismerni.

A színtévesztőknek mindössze kb. 4%-át kitevő gyenge színlátók (főleg protanópok) állapota nehezen javul, de a megfelelő korrekciós szemüveg alkalmazásával még ezeknél a pácienseknél is jelentős javulás érhető el.

Mindezekből látható, hogy a törvényi szabályozás szükséges. Az ön esetében, amennyiben szemész nem engedélyezte a hivatásos jogosítványt, esetleg a hivatásos jogosítványt elbíráló bizottsághoz lehet fellebbezni, újra benyújtani a kérelmet. Feltételekkel, bizonyos megkötésekkel – mint például a fentebb említett szemüveg viselésével – esetleg engedélyezhetik a hivatásos jogosítványt is. Ha azonban a bizottság elutasítja a kérelmet, akkor fellebbezésnek helye már nincs.

Dr. Szabó Zsuzsanna válaszát Dr. Papp Júlia az alábbiakkal egészíti ki:

Tisztelt Kérdező!

A hivatásos katonai vagy pilóta engedélyt természetes, hogy nem engedélyezik a színtvesztőknek. De a teherautósofőrök esetén, Dr. Papp Júlia, a WEBBeteg szemésze szerint, már nem ennyire egyértelmű a helyzet, hiszen a közlekedési szituációk ugyanúgy érvényesek, ha személygépkocsit vagy kisteherautót vezet. Természetesen sok függ az adott egészségi állapottól és a betölteni kívánt munkakörtől is, attól, hogy Magyarországon vagy külföldön vezetne mint hivatásos teherautósofőr, stb.

Hazánkban a közlekedési lámpa esetén, ha a felső kör világít, akár színtévesztők vagyunk, akár nem, tudjuk, hogy meg kell állni. Függetlenül attól, hogy a színtévesztő más árnyalatnak érzékeli a piros lámpa színét. Az alsó lámpa világítása esetén pedig tudjuk, hogy mehetünk tovább.

Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvosDr. Papp Júlia, szemészForrás: WEBBeteg
Orvos szakértőink: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos és Dr. Papp Júlia, szemész

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Dr. Nagy Gabriella, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.