• Beszédterápia stroke után - Mire számíthat?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A stroke-betegségek okozta agyi károsodás következtében a betegek mintegy 30 százalékánál alakul ki beszédzavar. Bár a stroke gyakori velejárója, fontos hangsúlyozni, hogy más idegrendszeri betegségek következményeként is kialakulhat.

    Kiket érint a stroke utáni beszédzavar?

    A beszédzavarok egy része artikulációs zavar (dysarthria), mely megtartott beszédkészség mellett a hangformálás és hangképzés nehezítettségét jelenti. Ilyen esetben a beszéd tartalma változatlan, de nehezen érthető, “galuskás”, ami akár az érthetetlenségig is fokozódhat. A másik nagy csoportba tartozik az úgynevezett afázia, azaz a beszéd képzésének, értésének változatos megnyilvánulási formájú és szintű zavara, ami nem feltétlenül jár együtt artikulációs nehezítettséggel.

    A beszéd szervezésében résztvevő összetett agyi területek és hálózatok sérülése során sokszor megtartott intelligencia mellett károsodik a beszédértés és -kivitelezés, továbbá az olvasás- és írástudás. A beszédmezők összetettsége miatt azonban a fogalmi rendszerek felhasználásának zavara következtében a korábbi értelmi képességek csökkenése is kialakulhat.

    Olvasson tovább! A leggyakoribb fizikai funkciózavarok szélütés után

    Hirdetések

    Mi az az afázia?

    Bár a beszédszervezésben fontos szerepet játszó agyi területek (a kezességtől függően) többnyire a bal agyféltekében helyezkednek el, ennél pontosabb kifejezés a domináns félteke, ami az oldaliságtól függetlenül azt az agyfelet jelöli, ahol a beszédmezők találhatók. Az afázia jellegzetesen a domináns félteke károsodásának tünete. Jellege a domináns féltekén elhelyezkedő beszédmezők és az ezeket összekapcsoló idegpályák sérülésének mértékétől, a sérülés elhelyezkedésétől függ.

    A beszédzavar lehet enyhe (szótalálási nehezítettség), legsúlyosabb esetben teljes beszédképtelenség is kialakulhat. A beszédképzés nehezítettsége (a szavak, fogalmak kiválasztásának nehézsége) a beszédet akadozóvá, vagy akár érthetetlenné teszi, elvész a folyamatossága, a szavak keresése mellett ismétlések jelennek meg nehezen követhető tartalommal. A beszédzavar természetesen károsítja az írási és olvasási készséget is. A beszédértés zavara során elsősorban a megértés károsodik. Ez zavartság benyomását keltheti és egy szakembernek is nehézséget okozhat a helyes diagnózis felállítása.

    Több nyelvet beszélő embereknél előfordulhat egy (akár az anyanyelv) teljes kiesése is.

    Olvasson tovább! Afázia - Amikor újra meg kell tanulni beszélni

    Kísérő tünetek lehetnek
    • jobb oldali testfélgyengeség (arc, kéz, láb)
    • látótér kiesés
    • memória- és koncentrációs zavar
    • testséma zavar
    • fáradékonyság
    • depresszió: a személyiség és az érzelmi reakciók kóros megváltozása

    Mik a rehabilitációs lehetőségek?

    Az afázia kezelése multidiszciplináris megközelítést igényel, azaz több szakmát érintő feladatról van szó, a gyógyításban és rehabilitációban is összetett szaktudására van szükség. Az elveszett nyelvi készségek visszatérésének mértéke jelentősen függ az alkalmazott rehabilitációs programtól.

    A neuropszichológia

    A klinikai szakképesítésű és klinikai munkát végző pszichológus feladata a beszédzavar felmérésénél kezdődik. Már ennél a lépésnél nagyon fontos a megfelelő körülmények kialakítása, hiszen kellő időre, nyugodt vizsgálati helyzetre és türelemre van szükség a nehezen kommunikáló betegek vizsgálatához, megfelelő diagnosztikus kapcsolat kialakításához. A munkát segédeszközök - például tesztek - segítik, melyek később a beszédfejlesztésben is fontos szerepet kapnak. Külön nehézséget jelentenek azok a beszédzavarok, melyek a beteg számára nem érzékelhető, de a környezetét terhelő tünetként nyilvánulnak meg.

    Mit érdemes megkérdezni a terapeutától?

    • Mit mutattak az állapotfelmérő tesztek?
    • Le tudná írni a terápiában fontos fő pontokat, hogy később utánanézhessek?
    • Miből fog állni a terápia?
    • Vannak másféle terápiák is amik működhetnek?
    • Hogyan tudom bevonni a családomat a terápiába?
    • Milyen sokáig fog tartani a terápia?
    • Hogyan fogjuk tudni, hogy elértük a terápia végét?
    • Van valami, amit a terápia befejezése után még csinálhatok?

    A zeneterápia

    A zeneterápiás beszédrekonstrukció vagy zeneterápia olyan eljárás, amely a zenét, mint eszközt alkalmazza a gyógyításban és a rehabilitációban. A hallgatott dallamok előhozhatják a gyermekkorban mélyen bevésődött beszédelemeket, melyek megelőzik a gyermekkori beszédtanulás folyamatát. A zene emellett pozitív pszichés energiákat szabadít fel, segítve a gyógyító folyamatot.

    A csoportterápia

    A csoportterápiás megközelítés javítja a funkcionális kommunikációt. A csoport erős motivációs tényezőt jelent a további egyéni kezelés vonatkozásában is, illetve a beszédzavar okozta szociális izoláción is segíthet. Az épek és a beszédzavarral élők közötti kommunikációs zavar, meg nem értettség (érthetőség) miatt gyakori, hogy a beteg környezete nincs tisztában a kommunikációs területével, lehetőségeivel. A hasonló nehézségekkel küzdők közös élményei jelentős segítséget adnak ezen akadályok leküzdésében.

    A logopédus

    Szükség esetén logopédushoz is lehet fordulni, ez többnyire az otthonápolási szolgálat keretein belül is elérhető.

    Mitől függhet a gyógyulás?

    Az afázia javulása a beteg életkorától, nemétől, az agyi sérülés helyétől, a beteg együttműködési szándékától, motivációjától és az alkalmazott afáziaterápia formájától, intenzitásától függ.

    Fontos az agyi sérülés utáni korai kezdés. A nők rehabilitációja általában gyorsabb, továbbá a betegség előtti nyelvhasználat is fontos tényező. A beszédterápia során a betegek 1/3-a jelentősen, 1/3-a csak közepes mértékben javul, a fennmaradó 1/3 érdemben nem változik. A beszédzavar kialakulása utáni első évben a spontán javulás is jelentős tényező, ami jellemzően az első 3 hónapban a legkifejezettebb. Az első fél év során végzett beszédterápia a legeredményesebb, de a terápiának később is nagy jelentősége van. Fontos hangsúlyozni, hogy a rehabilitáció évekig eltarthat.

    Hogyan segíthet a család?

    Az otthoni környezetben végezhető feladatok fontos részét képezik a beszédterápiának. Ezek a betegek és hozzátartozóik közös munkáját igénylik. A beszédterápia nem korlátozódhat csak a szakember által végzett terápiás alkalmakra, az önálló munka alapvető kulcsa a javulásnak. Segítséget jelenthet, ha egy családtag is részt vesz ezeken az alkalmakon, a gyakorlatok helyes végrehajtását elsajátítva,

    Fontos, hogy a családtagok kellő időben és mértékben segítsenek a beszédzavarral élőnek. Az eltúlzott segítség ugyanúgy akadálya a fejlődésnek, mint a terápia hiánya. A fokozatosság során pl. a kezdeti eldöntendő (igen-nem) kérdésekről lépcsőzetesen térhetnek át a komplexebb párbeszédre. 

    A beszédterápia komoly feladat, az afáziás betegek számára a kommunikáció fárasztó. Ezt figyelembe kell venni a rehabilitáció során, pihenést szolgáló közös programok beiktatásával.

    Cikkválogatás További hasznos információk a stroke-ról 
    Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete

    Orosz Emma SE ÁOK
    Lektorálta: Dr. Kis Balázs, neurológus

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A lepkehimlő

    B. M. szakfordító

    A betegség cseppfertőzéssel terjed, kézfogással, érintéssel is el lehet kapni.

    Veszélyes a szolárium?

    B. M. szakfordító

    Minden egyes szoláriumozással nő a bőrrák kialakulásának kockázata.

    Stroke - A leggyakoribb kérdések

    Milyen kérdések merülnek fel a hozzátartozókban szerettük stroke-ja után? Mit érdemes tudni az agyvérzés utáni terápiáról és a...

    A stroke idegrendszeri következményei

    A stroke (régebbi nevén gutaütés vagy agylágyulás) az agyállomány agyi erek betegsége következtében kialakult pusztulását jelenti. Ez a...

    Stroke - Gyógyulás és rehabilitáció

    Azok a stroke-on átesett betegek, akik egészséges társhoz mennek haza, nagyobb valószínűséggel lesznek újra képesek az önálló...

    Télen nehezebb szabályozni a vérnyomást!

    Egy amerikai tanulmány szerint, melyet 443 632 magas vérnyomással kezelt veterán adatai alapján végeztek, a magas vérnyomást sokkal nehezebb...

    Hogyan veszélyeztetik a szívet a...

    A szájüregben számtalan baktérium hemzseg. Ezek némelyike folyamatosan zsírmolekulákat választ ki, amelyek az ereket és a szívet is...

    Stroke, agyérgörcs, agyvérzés - Mi a...

    Szeretném megkérdezni, hogy pontosan mi a különbség az agyérgörcs, a stroke és az agyvérzés között? - Válogatás a WEBBeteg Orvos...

    Mindenkinek fontos az inzulinszint...

    A hagyományos vegetáriánus étrend, vagy a halevés jelentősen csökkenti a test inzulinszintjét, és így megelőzhető a szívinfarktus, az...

    Stroke gyanúja esetén azonnal a mentőket...

    Stroke, szélütés gyanúja esetén azonnal a mentőket kell hívni, mert minden elvesztegetett percben idegsejtek milliói pusztulnak el -...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.