• Örökölhető a bipoláris zavar? Az orvos válaszol

    Szerző:
    WEBBeteg

    21 éves nő vagyok, a párom kilenc évvel idősebb, körülbelül öt éve állapítottak meg nálam az orvosok bipoláris zavart, mániás epizódot. Gyógyszerszedés mellett tünetmentes. Nagyon szeretnénk kisbabát. Befolyásolják-e a gyógyszerek a teherbe esést? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

      Bipoláris zavar öröklése


    25 éves nő vagyok, néhány éve állapítottak meg nálam bipoláris zavart. Gyógyszerekkel tünetmentes vagyok. A párommal nagyon szeretnénk kisbabát. Befolyásolják-e a gyógyszerek a teherbeesést? Ha igen, milyen káros hatásai lehetnek a kicsire? Mennyi esély van arra, hogy örökli a betegséget?
    Hirdetések

    A pszichiáter válaszol

     Bipoláris zavar: az érzelmi hullámvasút


    A köznyelvben ez a betegség a "mániás depresszió", és rengeteg tévhit, félreértés kapcsolódik hozzá. Egyesek bűnözőkkel azonosítják a betegséget, mások az őrület szinonimájának tartják, ám ezek általánosítások, téves hiedelmek. Tünetek, kezelés - minden a bipoláris zavarról a WEBBetegen.

    A terhesgondozás részeként a genetikai rendelés foglalkozik betegségek, gyógyszerek terhességre gyakorolt kockázatával. Sajnos a kérdéses szerek külön-külön is komoly hatású gyógyszerek, a terhesség szempontjából nem kockázatmentese (májkárosító hatás, a dopamin-háztartás befolyásolása érintheti a tejelválasztást is, de akár a vércukorháztartásra is lehet hatása). Gyakori mellékhatás továbbá például a testsúlygyarapodás - hogy ez terhesség során hogyan alakul, előre megjósolhatatlan. Hangsúlyozom, ezek csak kockázatok, amit írok, messze ne úgy olvassa, hogy ennek pontról-pontra be is kell következnie!

    Mivel etikai okokból terhes nőkön gyógyszerkísérleteket nem lehet végezni, így nincsenek pontos adatok, nem mondható meg, hogy mekkora a valós kockázat egy-egy konkrét esetben. Sajnos alapelv, hogy gyógyszermentes terhességre kell törekedni, és még úgy sem garantált az egészséges magzat.

    A hajlam öröklődhet

    Az Ön betegsége direktben nem öröklődik, de a hajlam valamilyen szinten igen. A genetikai háttér szerepét bonyolítja, hogy a géneken túl a gyereket a szülői házban érő látott-hallott hatások is sokat számítanak. Tehát beteg szülő(k) mellett nőhet fel labilissá gyerek csak amiatt is, mert nem volt meg a családban a nyugalom és a szerető gondoskodás. Az egypetéjű, de külön nevelkedett ikrek sorsának a követése adhatna biztosabb választ a gének szerepére, de ilyet etikai okból megintcsak nem lehet mesterségesen előidézni, maradnak az elszórt, véletlenül kiderülő családtörténetek gyűjtése és elemzése.

    A genetikai háttér szerepéhez egyre több segítséget ad az emberi génállomány megismerése és értelmezése, de félek, ezen eredmények gyakorlati felhasználása inkább már egy következő generációra marad.

    Jó időben vállalják a babát!

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Mit javaslok? Ön még fiatal, ne kapkodjanak, fontos a megfelelő időzítés. A pszichiáterével is egyeztetve olyan időpontot válasszanak a teherbeesésre, amikor stabil pszichés állapotban van már hónapok óta, és a szedett gyógyszereket igyekezzenek a minimumra csökkenteni. Terhesség során is sűrűn járjon kontrollokra, mert a csökkentett gyógyszerdózis az Ön betegsége szempontjából jelenthet kockázatot.

    Mindazonáltal egyáltalán nem akarom lebeszélni Önt a baba vállalásáról, csak azt szeretném jelezni, hogy az Ön esetében kicsivel több óvatosság és több odafigyelés kellhet, azt pedig el kell fogadni, hogy az élet sosem tud kockázatoktól mentes lenni! Soraiból érződik, hogy Ön tényleg várja már a babát, biztos vagyok benne, hogy betegsége ellenére is jó édesanyja lesz a kicsinek!

    Jó egészséget kívánva: 
    Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter

    (WEBBeteg)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Gyermekvállalás vastagbélrák után

    A vastagbélrák a legtöbb esetben az 50 év feletti korosztályt érinti, azonban a fiatalabb életkor sem jelent biztosítékot, különösképpen akkor, ha a családban volt már hasonló tumoros betegség. Felvetődik emiatt a kérdés: amennyiben nemző- illetve fogamzóképes életkorban lévő az érintett beteg, vajon milyen hatással lehet a vastagbélrák a termékenységre és a családtervezésre.

    Leukémia és gyermekvállalás

    Leukémiás betegség esetén mind a férfiak, mind a nők részéről számos tényező befolyásolja a termékenységet és a biztonságos gyermekvállalás lehetőségét. Az életkortól és a társbetegségektől is függ a nemzőképesség, de leukémia esetén feltétlenül számolni kell a kemoterápiás kezelés vagy esetleges sugárterápia okozta késői hatásokkal.

    A bipoláris zavar kezelési lehetőségei

    Ma már korszerű gyógyszeres és pszichoterápiás lehetőségek állnak rendelkezésre, melyek akár teljes értékű életvezetést is lehetővé tehetnek, nélkülözhetetlen azonban a beteg együttműködésének megnyerése, valamint fontos szerep jut a hozzátartozóknak is.

    Nem vagyok feleségnek és anyának való? - Orvos válaszol

    Tényleg nem vagyok jó anya vagy csak túl stresszelem? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Mennyi időm van még?

    Az orvosok, szociológusok, közgazdászok, pszichológusok mind gyakrabban hívják fel figyelmünket arra, hogy a fejlett országokban az utóbbi egy-két évtizedben egyre jobban kitolódik a gyermekvállalás kora. Ezért az egyik legfontosabb információ a női szervezet állapotáról az a termékenységet tükröző eredmény, amely személyre szabottan megmutatja, mennyi idő állhat még rendelkezésre a gondtalan teherbeeséshez.

    Bipoláris zavar: az érzelmi hullámvasút

    A bipoláris zavart a köznyelv mániás depressziónak nevezi, és rengeteg tévhit, félreértés kapcsolódik hozzá. Egyesek bűnözőkkel azonosítják a betegséget, mások az őrület szinonimájának tartják, ám ezek általános tévhitek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.