Válságban a házassága?

szerző: Pergel-Száraz Cintia, klinikai szakpszichológus - Vanderlich Egészségcentrum
frissítve:

Fejlődés, megtorpanás, krízis nemcsak az egyén, de a pár, a család szintjén is történik, történhet.

Minden család fejlődési szakaszokon megy keresztül, melyek önmagukban is krízishelyzeteket szülnek. Ezek úgynevezett normatív krízisek. Ilyen helyzet pl. maga a házasságkötés, gyermek születése, házaspár kisgyermekkel, gyermek „kirepülése a fészekből”, mikor a pár újra kettesben marad és sokszor újra meg kell ismerniük egymást.

Számos egyéb váratlan helyzettel is szembesülhet egy pár vagy család, amely krízishelyzetet teremt. Ilyenkor megromlik, megszakad a kommunikáció a felek között, illetve szinte csak veszekedésekre korlátozódik. Ilyenkor történhetnek olyan megoldások, melyek rontanak a helyzeten, pl. egy harmadik fél kerül a házasságba, illetve olyannyira megromlik a kapcsolat, hogy váláshoz vezet.

Mikor ajánlott a párterápia?

A család- vagy párterápia nem feltétlen a házasság megtartását tűzi ki célul. Erre akkor van esély, ha mindkét fél ezzel a céllal érkezik a szakemberhez: azaz akárhogy próbálkoznak, nem sikerül javítani a kapcsolaton, de szeretnék, ha javulna. Ilyenkor szaksegítséggel van remény rá, hogy kapcsolatuk megjavuljon, megújuljon.

Más esetekben a közös beszélgetések abban segítik a párt, hogy megértsék, mi történt közöttük, és ez fogja segíteni őket, hogy eldöntsék együtt akarnak-e maradni, vagy a válás jelent-e számukra jobb megoldást.

Egy magyar, országos szintű felmérés szerint a gyermek számára a válás rövidtávon traumát jelenthet, de hosszú távon előnyösebb számára szüleik válása abban az esetben, ha olyan családban nőnének fel, ahol napi szinten magas a feszültségszint és veszekedések, verekedések tanúja. Utóbbi eset személyiségfejlődésére kártékonyabb, mintha szüleik elváltak volna. Mindez nem jelenti azt, hogy válásra biztatnék bárkit. Csupán azt, hogy érdemes megfontolni, hogy adott helyzetben mi a legjobb a gyermeknek is és a párnak is.

Amennyiben a házasság megmentésére a pár megadja magának az esélyt, ezen érdemes dolgozni.

Azt, hogy együtt vagy külön folytatják életüket sosem a szakember, csakis a pár döntheti el. A szakember annak felismerésében segíti őket, hogy nekik mi a legmegfelelőbb, és ha ezt megtalálták, segíti céljuk megvalósítását.

Tovább Milyen problémákra jó a pszichoterápia?

(Pergel-Száraz Cintia, klinikai szakpszichológus, Vanderlich Egészségcentrum)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.