• Dr. Kovács György Zoltán: a Teljesség az új kulcsszó!

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat diplomája az ékköve mindegyiknek, ahogyan Dr. Kovács György Zoltán fogalmazza: az összes elismerés betetőzése. A nyugdíjas háziorvos Körösladány Díszpolgára, több helyi és országos kitüntetés birtokosa.

    Igen, nyolcvanegy év. Az interjú során nem utaztunk nagyon vissza az időben, nem lett volna rá mód, idő, hiszen egy reggel óta tartó rendelés végén találkoztunk a nyugdíjas háziorvossal, címzetes főorvossal, aki a kecskeméti piaristáknál végezte középiskoláját, majd három évig a Pázmány Péter Egyetemen hallgatott teológiát. Csak 26 évesen felvételizhetett, miután több évig fizikai munkás, villanyszerelő volt, úgy gondolta, a műszaki egyetemre megy, de szerencsére a sors közbeszólt: a Pécsi Orvostudományi Egyetemen végzett, mint általános orvos, kiváló eredménnyel, majd sorban szerezte meg a különböző szakvizsgákat: háziorvostan, foglalkozás-egészségügy.

    Hirdetések

    1970-ben Püspökladányba került, ott volt körzeti orvos, 1974-től pedig itt, Körösladányban háziorvos. Meséljen a kezdetekről.

    Nagyon sok minden változott azóta: a körülmények, a politika, a feltételek, az emberek hozzáállása, a személyzet, az egészségügyi szemlélet. Ahol most beszélgetünk, az egy új, 10 éves épület. Nem ilyen körülmények között dolgoztunk annak idején. Ez a kor követelményeinek megfelelő, modern orvosi rendelőintézet, ahol ketten vagyunk háziorvosok, van egy gyermek háziorvos és egy fogorvos. Az önkormányzattól béreljük a rendelőket.

    Amikor én kezdtem itt, Körösladányban, ketten voltunk háziorvosok, több mint hatezren éltek itt, vegyes praxist működtettünk, elláttuk a gyermekeket és a felnőtteket is. Amennyiben szükséges volt, fogat húztunk, kisebb sebészeti beavatkozásokat végeztünk. Nem működött még annyi szakrendelés Szeghalmon, messze volt a gyulai kórház, nem hívhattunk minden egyes esethez mentőt.

    Nagyon sok történetet mesélhetnék el önnek, milyen is volt az élet, a gyógyítás annak idején. Miután nem volt központi ügyelet, mi álltunk készenlétben éjszaka is. Egyik hajnalban egy beteg kisbabát hoztak hozzám, nem nyelt le semmit, de kínzó, nem múló köhögés jelentkezett nála, és a kétségbeesett szülők nem tudtak mit tenni. Autóba ültünk az ápolónővel és gyorsan a gyulai kórházba vittük a kicsi gyermeket, ahol lélegeztetőgépre tették, de ez sem ment gördülékenyen, mert nem működött mindegyik gép.

    Az országban elsőként jött létre a helyi hipertónia klub. Honnan merítkezett, hol hallott a lehetőségről?

    Egy amerikai kutatás, egy átfogó egészségügyi felmérés indított el bennem mindent. 1948-ban, majd folyamatosan az azt követő évtizedekben Amerikában, Fremingenben 5000 felnőtt egészségi állapotát mérték fel, vetették össze az előző adatokkal. A Fremingen Health Study eredményeit én is elolvastam, akkor találkoztam a hipertónia, a magas vérnyomás kezelési lehetőségeivel. Eldöntöttem, hogy a közel 6000 lakosságszámú Körösladányban is foglalkozom a témával, így létrehoztuk a Hipertónia klubot, amelynek később 500 tagja lett. Nem volt olyan egyszerű elindítani a kezdeményezést, ugyanis a Kádár-korszakban a Kommunista Ifjúsági Szövetség, a KISZ-en kívül nem jöhettek létre kis közösségek, civil összefogások.

    Szociális háló az időseknek, egyedülállóknak
    Kovács doktor az interjúban említette, hogy az új egészségügyi szemlélet alapján a test és a mentális jólét mellett számolni kell a szociális oldallal is, Körösladányban több segítő szolgáltatás is segíti az időseket.
    A házi segítségnyújtás keretében a rászorulók számára nyújtanak szolgáltatást a legszükségesebb elemi életfeltételek biztosítása érdekében, ilyen a házi gondozás. A nappali ellátás keretében biztosítanak napközbeni tartózkodást, társas kapcsolatokat, valamint az alapvető higiéniai szükségleteik kielégítését, továbbá igény szerint megszervezik az ellátottak napközbeni étkeztetését. Az idősek otthonában elsősorban azoknak a nyugdíjkorhatárt betöltött személyeknek az ápolása, gondozása folyik, akiknek egészségi állapota rendszeres gyógyintézeti kezelést nem igényel.

    Kiszűrtük a magas vérnyomásos betegeket, elindítottuk a kezelésüket. Akkoriban a lakosság 30 százalékánál volt jelen a hipertónia, ma ez az arány 20 százalék körüli, de időközben csökkent a lakosok száma. Oktatásokat, előadásokat tartottunk, megtanítottuk a betegeket vérnyomást mérni, ami azért volt nagy szó, mert még higanyos vérnyomásmérő sem létezett, kezdetben fonendoszkóppal dolgoztunk. Bár a szakma ellenezte, én mégis a résztvevők kezébe adtam az eszközöket. Megtanítottunk őket, miként működik a higanyos vérnyomásmérő, mi ez elve, mi a teendő magas érték esetén, mikor kell szedni a gyógyszert.

    Miként szereztek tudomást a körösladányi klub működéséről, sikereiről a szakmában, az egész országban?

    A hipertónia hazai történetében jelentős lépés volt a Magyar Hypertonia Társaság megalakulása, amely jóval későbbre, 1993-ra tehető.

    Igen, a hetvenes-nyolcvanas években még nem működött a szakmai társaság, egyedüli volt a hipertóniával foglalkozó klub nem csupán a megyében, hanem úgy tudom, az országban is. Meghívtak a Röntgen című televíziós műsorba, ahol országos hírnevet kapott a kezdeményezésünk, az eredmények. Több orvosi konferencia vendége voltam, előadásokat tartottam a témában. Több kiadványom is napvilágot látott, a Sztár az egészség című kötetem 40 ezer példányban fogyott el, ahogy a Vérnyomásmérő a családban című könyvem is nagyon sok családhoz eljutott.

    Számos szakmai elismeréssel és közönségdíjjal büszkélkedhet. A legfrissebb Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat oklevele.

    Már nem férnek az oklevelek a rendelőm falán, de mindegyik fontos. Hazai kiváló helyezett lettem, amely tekinthető különdíjnak is. Úgy gondolom, ez az elismerés az összes „betetőzése”.

    Ismerjük az országos állapotokat, a szakorvoshiányt, hogy kevés a háziorvos, vidéken pláne. Mi tartja itt?

    Újra elindult Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat!
    Ajánlásait 2018. május 10-ig küldheti be háziorvosáról, valamint a vele dolgozó nővérről!

    Írjon Ön is kedvenc orvosáról!

    81 éves vagyok, már régen nyugdíjas. A szakma szeretete, a betegek ragaszkodása tart itt. Azt vallom, hogy nem a betegséget kell gyógyítani, hanem a beteget, az embert, akinek gondolatai, érzései vannak, akarata, vagy éppen „nem akarata”. Arra törekszem, hogy a beteg partner legyen a kezelésben: kommunikálunk, a tudományos kifejezéseket mellőzve elmagyarázom nekik a betegségüket, a kezelés menetét. Én is sokat tanultam tőlük, ugyanis másképpen, más szóhasználattal fejezik ki a panaszukat.

    Nagyon sok idős betegem van, olyan is él itt, aki hozzám járt fiatalemberként, részt vett a hipertónia klub működésében. Az új szemlélet alapján most rájuk, az idős, egyedülálló emberekre kell fókuszálni, a Teljességre kell törekedni, hogy megkapjanak minden segítséget, legyen az testi (betegség), lelki vagy szociális probléma.

    Bejött hozzám a múltkor egy idős néni, és vele beszélgettem arról, hogy ez az időszak a második gyermekkor, és ahogyan annak idején, most is nagyon fontos a játékosság. Célokat, elfoglaltságot kell találni, hogy ne a betegség körül forogjon minden gondolatunk.

    WEBBetegForrás: WEBBeteg
    T. A., újságíró

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fájdalmak sportolás után?

    WEBBeteg

    A masszázsfej segítségével a gélt közvetlenül a fájdalmas területre lehet felvinni. (x)

    Miért fáj a hátam?

    WEBBeteg

    A hátfájás az egyik legfőbb közegészségügyi probléma a világon. (x)

    Az év praxisa a Kárpát-medencében - Szavazzon Ön is!

    Indul Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat második szakasza! Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyi Államtitkársága által meghirdetett pályázat első szakaszában a páciensek május 10-ig történeteikkel díjazhatták háziorvosukat és munkatársát határon innen és határon túl.

    Hajrájához érkezett Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat!

    Még nem késő beszállni, május 10-ig bárki beküldheti történetét háziorvosáról!

    Dr. Fodor Zsuzsanna: eddig nem tapasztalt összefogás jellemezte a falut

    Pusztaföldvár egyetlen háziorvosa négy éve dolgozik az 1600 fős településen, de már eddig is több fejlesztést, változtatást valósított meg, mint több tíz éve praktizáló pályatársai: betegirányító rendszer, modern betegvizsgáló készülék, barátságos váróterem.

    Dr. Mangó Gabriella: egészként tekintem és így is kezelem a betegeimet

    A betegre egészként kell tekintenünk, fizikai-szellemi-lelki összességében, és ezektől függ a kezelés, a gyógyszerszedés és a gyógyulás is – véli dr. Mangó Gabriella gyöngyösi háziorvos.

    Döntse el Ön, hogy ki legyen az év legjobb háziorvosa!

    Május 10-ig tart Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat a magyarországi és a határon túli magyar háziorvosok, illetve az őket ajánló pácienseik számára. A pályázat meghirdetője az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyi Államtitkársága.

    Dr. Kormány Zsolt: az elismerés az összes háziorvosi praxisnak szól

    A Gubacsi lakótelep egy külön kis világ, alig 8oo fő lakja. A családok háziorvosa, dr. Kormány Zsolt 37 éve dolgozik itt. Közel 15oo betege van, nem csak innen, hanem a környező területekről, sőt vidékről is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA