• Az agyi stimuláció befolyásolja a kezességet

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az agysérülést, illetve stroke-ot (szélütés) túlélők tanulmányozása vezette arra a kísérletes vizsgálatra a Kaliforniai Egyetem (Berkeley) kutatóit, mely során arra az álláspontra jutottak, hogy az agy képes eldönteni, melyik kezet helyezi előtérbe az egyszerű tevékenységek végrehajtásához.

    Mielőtt felemelünk egy csésze kávét, vagy megnyomjuk a liftben a gombot, az agyunk jobb és bal oldala eldönti, melyik oldali testrész hajtja végre a tevékenységet. Az anatómia régen leírta, hogy az agy féltekéi az ellenoldali testrészeket irányítják (és megjelent a féltekei dominancia fogalma is), most azonban úgy tűnik, a helyzet nem ilyen egyszerű.

    Hirdetések

     Mit kell tudni a Parkinson-kórról?

    A Parkinson-kór közel 200 évvel ezelőtt történt első leírása óta a kutatók mára felderítették a hátterében álló rendellenességek legtöbbjét. A betegség genetikai és környezeti tényezők kombinációjának eredménye, jelenleg utóbbiak szerepe tűnik nagyobbnak. 
    Bővebben a Parkinson-kór tüneteiről és kialakulásának okairól>>

    Jelen vizsgálatot vezető Richard Ivry belga, amerikai és brit munkatársakkal együttműködve az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia összefoglalójában közölt vizsgálatában 33, tisztán jobbkezes egyént vizsgált. Bár az embereknek csupán a 80 százaléka jobbkezes, legtöbbjük egyszerű tevékenységeket mégis képes mindkét kézzel kivitelezni. Vizsgálatukban a kutatók speciális mágneses stimulációval (TMS) ingerelték a fali lebeny hátsó részén lévő szürkeállományt. Ez a régió felel mozgástervezés folyamatáért, tehát a stimuláció beavatkozik ebbe az idegi funkcióba.

    Az ingerlés során háromdimenziós eszközzel követték az agyi aktivitást, valamint az ujjpercek mozgását, és megállapították, hogy a baloldali ingerlés (amely elvileg a jobb kéz feletti irányításért felelős) a résztvevőknél inkább a bal kéz használatát eredményezte. A gátlás hátterét nem sikerült maradéktalanul tisztázni, azonban a szakértők úgy vélik, szervezetünk ezáltal megtanítható arra, hogy miként helyezze előtérbe az ellenoldali végtagot. A módszer így a jövőben alkalmazható lesz olyan betegek (példáukl Parkinson-kórosok vagy szélütöttek) kezelésénél, akiknél a mozgás irányítása zavart szenvedett.

    Medipress

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Újdonságok a neurológiában

    A sclerosis multiplex és a Parkinson-kór diagnosztikájában, terápiájában alkalmazott legújabb eljárásokról tanácskoztak hazai és külföldi neurológusok Debrecenben. A konferencián szó volt a Debreceni Egyetem Neurológiai Klinikáján folyó világszínvonalú stroke-ellátásról is.

    Először végeztek Magyarországon agyműtétet robot segítségével

    A Parkinson-kór tüneteit enyhítő elektródákat ültettek be egy beteg agyába a ROSA nevű csúcskategóriás idegsebészeti robot segítségével az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben. Korábban Magyarországon, de az egész kelet-közép-európai régióban sem került sor ehhez hasonló beavatkozásra, amely a Nemzeti Agykutatási Program újabb jelentős eredménye.

    Parkinson-kóros demencia és Lewy-testes demencia - Miben különböznek?

    A Parkinson-kóros demencia és a Lewy-testes betegség okozta demencia tünetei meglepően hasonlóak, melynek oka, hogy mindkét betegség a primer degeneratív demenciákhoz sorolható.

    Mi a Parkinson-kór?

    A Parkinson-kór közel 200 évvel ezelőtti első leírása óta a kutatók mára felderítették a hátterében álló rendellenességek legtöbbjét. A betegség genetikai és környezeti tényezők kombinációjának eredménye, jelenleg utóbbiak szerepe tűnik nagyobbnak.

    A Parkinson-kór tünetei és rizikófaktorai

    A Parkinson-kór egy progresszív neurológiai betegség, mely a motoros és nem motoros funkciókat egyaránt érinti, ám a vegetatív idegrendszer eltérései és pszichés problémák is jellemzőek lehetnek rá. Elsődleges jelei a különböző mozgásproblémák, ám a fájdalom, az alvászavar és a depresszió is jellemzőek rá.

    Alzheimer-kór: új kezelés a láthatáron

    Míg az Alzheimer-kór kezelésében a legtöbb gyógymód a memória javítását célozza meg, az Ohiói Állami Egyetem Wexner Orvostudományi Központjának kutatói mély agyi stimulációs eljárással próbálkoznak a betegek problémamegoldó és döntéshozó képessége csökkenésének lelassítására.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.