Spermium elleni antitest - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

"Párommal hamarosan szeretnénk gyermeket vállalni, de már sajnos 2 alkalommal elvetéltem. Jelenleg kivizsgálásokra járok." - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Doktornő!

Párommal hamarosan szeretnénk gyermeket vállalni, de már sajnos 2 alkalommal elvetéltem. Jelenleg kivizsgálásokra járok. Az immunológiai eredményem most érkezett meg. A sperma elleni antitest pozitív lett nálam.
Ez azt jelenti, hogy a szervezetem ellenanyagot termel? Akkor, hogy lehetséges, hogy 2 alkalommal is első próbálkozásra teherbe estem? Azt írták, hogy szteroidokat kell szednem.
A kérdésem az lenne, hogy ezeknek milyen mellékhatásuk van és mivel nálam hormonális gondok is vannak lehet-e terhességmegtartó thesztoszteron tablettával együtt szedni ezeket a steroidokat? Valóban ez lenne a megoldás?

Tisztelt Kérdező!

A spermium elleni antitest jelenléte miatt csökkenhet a spermiumok száma, illetve mozgékonysága, így nehezebben jutnak át a méhnyakon keresztül, ezáltal csökken az esélye a megtermékenyülésnek.

A vetélések oka valószínűleg nem ez volt, hanem egyéb. A sztreoid szedés segíthet, de nem az az egyetlen megoldás. Sajnos hosszabb távon, illetve nagyobb adagban mellékhatásuk is van, elsősorban az anyai szervezetre nézve.

Cukorbetegségre hajlamosít, a szervezet több vizet köt meg, elsősorban az arc duzzad meg. A másik lehetőség az intrauterin inszemináció, amikor a megfelelő hormonális előkészítést követően a nehezen mozgó spermiumokat bejuttatják a méhűrbe, megkönnyítve az útjukat. Erre van lehetőség meddőségi centrumban.

Sok olyan párról tudok, akiknél spontán sikerült a terhesség 2-3 év után is, tehát nem szabad feladni!

(WEBBeteg/ Dr. Szamosi Szilvia)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.