• A menstruációs zavar helyreállítása leptinnel

    Szerző:
    WEBBeteg

    A túl sovány - vagyis az alacsony testzsírral bíró - hölgyeknél a leptin nevű hormon hiánya is hozzájárul a menstruációk elmaradásához. A hormon mesterséges formája visszaállíthatja a menstruációs ciklust és a termékenységet is.

    Az extrém módon alacsony testzsír fizikálisan aktív hölgyekben (futóknál, táncosoknál), illetve étkezési zavarokkal küzdőknél fordul elő a leggakrabban. Náluk gyakori a menstuáció kimaradása is (orvosilag ezt hipotalamikus amenorrheának, HA-nak nevezzük), ami terméketlenséghez és csontrittkuláshoz is vezethet. Korábbi kutatások szerint a HA-val küzdő hölgyeknél krónikusan alacsony a leptinszint.

    Hirdetések

    A Proceedings of the National Academy of Sciences-ben megjelent közlemény először bizonyítja a leptin hiánya és a HA közötti kapcsolatot. A randomizált, kettős vak módszer során 20 HA-val küszködő nőt választottak ki, akik 18 és 35 év közöttiek voltak. A vizsgálatba bevontak többsége futott.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    36 héten keresztül napont kaptak injekciókat- vagy a leptin mesterséges formáját: a metroleptint vagy placebot. Sem a résztvevők, sem a kutatók nem ismerték, hogy kik kapnak valós és kik álkezelést.

    Egy hónapon belül a metroleptin hatására jelentősen megemelkedett a leptinszintje azoknak, akik hatóanyagot is kaptak.

    A 10 nőből 7 menstruálni kezdett, négynél peteérés is kimutatható volt. A placebót kapókkal összevetve javult a hormonnűködésük, csökkent a csontrittkulásuk - értékeli az eredményeket Dr. Christos Mantzoros, a cikk első szerzője, aki a Beth Israel Deaconess Egészségügyi Központ dietetikai részlegének igazgatója, valamint a Harvard Egyetem orvosprofesszora.

    A meddő nőknek sem kell lemondani a babáról


    A meddőség bizonyos okait nem lehet korrigálni, azonban egy nő még ennek ellenére is teherbe eshet különböző mesterséges megtermékenyítési technikák, vagy más, a fogamzóképességet helyreállító eljárások segítségével.

    Medipress

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Menopauza kvíz

    A menopauza természetes biológiai állapot, amely a termékenység korának végét jelenti. Ettől függetlenül a menopauza kellemetlen testi tüneteket és érzelmi labilitást, veszteségérzést okozhat. Mikor alakul ki? Milyen tünetek kísérik? Tesztelje tudását!

    Petefészekciszták - Jó- és rosszindulatú elváltozások

    A legtöbb fiatal vagy termékeny korban lévő nő esetében jelentkező petefészekciszta jóindulatú, a változókor után azonban sokkal gyakoribb lesz a rosszindulatú elváltozás.

    Az égető lábfájdalom okai

    Lábfájdalom esetében annak jellegéből, valamint kisugárzásából adódóan lehet következteti az okokra. Orvosi szempontból fontos megkülönböztetni a szomatikus (szervi eredetű) és neuropátiás fájdalmat. Az elkülönítés azért fontos, mert a két fájdalomtípus kezelése is eltérő.

    A korai menopauza növeli a csontritkulás esélyét

    A menopauza számos kellemetlenséggel járhat, amelyeket azonban szakértő segítséggel jól lehet kezelni. Dr. Demjén László nőgyógyász, menopauza-szakértő arra figyelmeztet, hogy a korán bekövetkező klimax akár a csontritkulás esélyét is növelheti.

    A toxikus sokk szindróma - Ritka, de akár halálos is lehet

    A tampon alkalmazásával hozták összefüggésbe a toxikus sokk szindrómát, ám az nem csak a tampont használó nőknél, és nem is csak kifejezetten nőknél fordul elő. Igen ritka, de akár halálos betegség is lehet.

    A női sportolók hármas szindrómája - Súlyos egészségügyi problémák

    Az intenzíven sportoló lányoknál fellép egy betegségegyüttes kialakulásának veszélye, amit a női sportolók hármas szindrómájának hívunk. Ez a következő tüneteket foglalja magában: rendszertelen étkezés, a menstruáció abbamaradása, valamint a csontritkulás. A beteg a tünetegyüttes egy, két, de akár mindhárom komponensétől szenvedhet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA