A menstruációs zavar helyreállítása leptinnel

Medipress
megjelent:

A túl sovány - vagyis az alacsony testzsírral bíró - hölgyeknél a leptin nevű hormon hiánya is hozzájárul a menstruációk elmaradásához. A hormon mesterséges formája visszaállíthatja a menstruációs ciklust és a termékenységet is.

Az extrém módon alacsony testzsír fizikálisan aktív hölgyekben (futóknál, táncosoknál), illetve étkezési zavarokkal küzdőknél fordul elő a leggakrabban. Náluk gyakori a menstuáció kimaradása is (orvosilag ezt hipotalamikus amenorrheának, HA-nak nevezzük), ami terméketlenséghez és csontrittkuláshoz is vezethet. Korábbi kutatások szerint a HA-val küzdő hölgyeknél krónikusan alacsony a leptinszint.

A Proceedings of the National Academy of Sciences-ben megjelent közlemény először bizonyítja a leptin hiánya és a HA közötti kapcsolatot. A randomizált, kettős vak módszer során 20 HA-val küszködő nőt választottak ki, akik 18 és 35 év közöttiek voltak. A vizsgálatba bevontak többsége futott.

36 héten keresztül napont kaptak injekciókat- vagy a leptin mesterséges formáját: a metroleptint vagy placebot. Sem a résztvevők, sem a kutatók nem ismerték, hogy kik kapnak valós és kik álkezelést.

Egy hónapon belül a metroleptin hatására jelentősen megemelkedett a leptinszintje azoknak, akik hatóanyagot is kaptak.

A 10 nőből 7 menstruálni kezdett, négynél peteérés is kimutatható volt. A placebót kapókkal összevetve javult a hormonnűködésük, csökkent a csontrittkulásuk - értékeli az eredményeket Dr. Christos Mantzoros, a cikk első szerzője, aki a Beth Israel Deaconess Egészségügyi Központ dietetikai részlegének igazgatója, valamint a Harvard Egyetem orvosprofesszora.

A medd? n?knek sem kell lemondani a babáról
A meddőség bizonyos okait nem lehet korrigálni, azonban egy nő még ennek ellenére is teherbe eshet különböző mesterséges megtermékenyítési technikák, vagy más, a fogamzóképességet helyreállító eljárások segítségével.

Medipress

Cikkajánló

Fájdalmas, késik, kimarad - A menstruációs zavarokról

Dr. Osikóczki Orsolya, Dr. Soltész Annamária, Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
Menstruáció
A menstruációs zavarok, rendellenességek hátterében többnyire hormonális rendellenesség áll, bár anatómiai eltérés is lehet a vérzészavar oka. Felléphet vérzés a normális időben jelentkező menzesz elmúlta utáni napokban, vagy éppen a menstruáció jelentkezése előtti héten is.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit
WEBBeteg - Dr. Földi Ildikó
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.