• A lábbetegségek öröklődhetnek

    Szerző:
    WEBBeteg

    Egy új tanulmány szerint a lábelváltozások öröklődhetnek egyik generációról a másikra. A lábelváltozások gyakoriak a felnőttek körében, és sokszor járnak együtt korlátozott mozgással.

    Az egyik ilyen betegség a kalapácsujj (hallux valgus), amikor a nagylábujj (vagyis a hallux) a második lábujj felé hajlik be. Másik ilyen elváltozás lehet a Friedrich-láb, vagyis a túlságosan magas lábboltozat.

    A talp íve ebben az esetben homorú, még akkor is, ha súly nehezedik rá.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kutatók nemrégiben megvizsgálták a kalapácsujj, a Friedrich-láb és az öröklődés kapcsolatát a Framingham Lábtanulmány keretén belül. A résztvevők egy nagyobb csoportján belül, 675 embernél találtak kalapácsujjat (31 százalék), a Friedrich-lábat pedig 154-nél (7 százalék). A kalapácsujj a nők 39, a férfiak 38 százalékánál bizonyult örökletesnek. A hatvan év alattiak 89 százaléka örökölte a betegséget.

    Az Amerikai Reumatológiai Szakkollégium, Atlantában megrendezett éves tudományos ülésén bemutatott kutatási anyagból az is kiderült, hogy a Friedrich-láb a nők 68, a férfiak 20 százalékánál mutat örökletes eredetet. A 60 év alattiaknál meglepő arányt fedeztek fel: a nőknél 99 százalék, a férfiaknál pedig 63 százalék elődeitől kapta örökségbe a betegséget. 

    "Ismereteink szerint, eddig nem vizsgálták embereknél ezt az összefüggést." - magyarázta Marian T. Hannan, a Harvard Egyetem orvosi karának adjunktusa, a tanulmány vezetője. "Nagy érdeklődésre tarthat számot az eredmény, a magas öröklődési rátával kapcsolatban, különösen ami a fiatalabb korosztályt illeti, mivel hatékony kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre. Ezek pedig a többi kezeléshez hasonlóan a korai stádiumokban a leghatékonyabbak."

    (Medipress)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Bütyök és kalapácsujj - Ne fogjuk a genetikára!

    Testünket eredetileg arra tervezték, hogy kora reggeltől késő estig szinte folyamatosan mozgásban legyen, értelemszerűen mezítláb és természetes talajon. Gerincünk S alakú görbületei, talpunk boltozatai, izmaink és ízületeink felépítése mind-mind a napi 16 órás szolgálatot (vadászat, halászat, gyűjtögetés) segítik. Mai életmódunk azonban igencsak távol áll őseinkétől. Igyekszünk gyalogosan a lehető legrövidebb távolságokat megtenni, és ha mégis sétálunk, általában a betont koptatjuk. Mezítelen lábú emberrel pedig viszonylag ritkán találkozhatunk a jógaórákon kívül.

    Fokozott talpizzadás: Mit tehet ellene?

    A probléma sokaknak ismerős, azonban a legtöbben nem szívesen beszélnek róla. A talpak fokozott izzadása, szaknyelven a hyperhidrosis pedum elsősorban a vele járó kellemetlen szag és bizonyos bőrbetegségek előfordulásának gyakorisága miatt jelent igazán problémát az emberek többségének. A kiváltó ok ismeretében és függvényében az érintettek maguk is tehetnek néhány dolgot annak érdekében, hogy talpaik túlzott mértékű izzadását megelőzzék.

    A gyógyító pedikűr

    Lábunk a naponta megtett hozzávetőleg nyolcezer lépésünk összes terhét viseli testsúlyunk nyomása alatt. Csontok, izmok, inak, idegek és vérerek mesteri egysége biztosítja teherbírását, amióta emberré válásunk útján két lábra álltunk.

    Gyerekkorban torzulást is okozhat egy rossz cipő!

    Nemcsak a kicsiknél, de a kiskamaszoknál is láb-, illetve gerinctorzulást is okozhat, ha rossz cipőt hord a gyerek. Fontos a sarok fixen tartása, hogy a lábboltozat ne tudjon bedőlni. Emellett lábtornával is erősíthetők a talpi izmok.

    10 tipp a lábak és vénák egészségének megőrzéséért

    Lábszárgörcsök, visszeresség, seprűvénák, trombózis... A vénákat érintő betegségek nem csak esztétikai problémát jelentenek. Komoly betegségek, amelyeket feltétlenül kezelni kell. A legjobb azonban megelőzni a bajt. Mit tehet vénái egészségének megőrzése érdekében?

    A kalapácsujj - Hogyan előzze meg, és hogyan kezelhető?

    A kalapácsujj a lábfejbetegségek közé tartozik, szinte minden ujjon előfordulhat, kivéve a nagyujjat. Nőknél kilencszer gyakrabban alakul ki, mint férfiaknál.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA