Először Magyarországon - speciális csípőprotézis műtét

WEBBeteg
megjelent:

Itthon elsőként a Dr. Rose Magánkórházban végeztek a Birmingham felszínpótló csípőprotézis (BHR-rendszer) műtétet, 5. generációs beültető készlettel és protézissel.

Az operációt 2010. október 4-én Dr. Bálint Lehel ortopéd sebész főorvos hajtotta végre, aki a legújabb generációs implantátum beépítését rendszeresen végzi Angliában. A bizonyítottan leghosszabb élettartamú felszínpótló protézist, amelyet a világon leggyakrabban használnak, most itthon egyedüliként, a főváros első magánkórháza alkalmazta. A TB által nem finanszírozott BHR-rendszer műtétre az állami kórházakban hosszú időt, esetenként akár éveket kell várni. A legújabb generációs implantátumokkal végzett műtétekre pedig az állami intézményekben egyáltalán nincs lehetőség, pedig ezekkel a technikákkal a betegek csontállománya jobban megőrizhető és a felépülési idő is rövidebb.

Csípőprotézisek beültetése Magyarországon – állami és magánkórházak

A hazai egészségügy egyik sokat emlegetett műtéti kérdése mostanában a csípőprotézis. Magyarországon a legtöbb állami kórházban dolgozó ortopéd orvosnak – az implantátumok nagyon magas ára miatt – korlátozott a lehetősége megfelelő gyakorlatot és ezáltal elegendő tapasztalatot szereznie a speciális csípőprotézisek beültetése terén. Bizonyos eljárási módszerek, implantátumok államilag nem finanszírozottak, de a TB által támogatott operációkra is több hónapot, rosszabb esetben éveket kell várnia a betegnek, miközben állapota rohamosan romlik. Ezért a beavatkozásra várók egyre nagyobb számban gondolkodnak a magánintézmények szolgáltatásaiban, ahol szinte azonnal kapnak időpontot a műtétre, a legjobb szakorvosok látják el őket, és a hálapénz dilemmáját is elfelejthetik.

Alternatív megoldást kínálva a hazai egészségügyben, a Dr. Rose Magánkórház Magyarországon első alkalommal speciális, 5. generációs implantátumot beültető, felszínpótló csípőprotézis (Birmingham Hip Resurfacing System, BHR) műtétet hajtottak végre. Az október 4-i, másfélórás operációt Dr. Bálint Lehel ortopéd sebész főorvos végezte, aki évek óta rutinszerűen végez ilyen műtéteket Birmighamben, ahol ezt a módszert eredetileg kidolgozták. A combcsont lefűrészelése és eltávolítása nélkül végzett, ezért a csípőízület számára kíméletesebb, legújabb generációs protézis beültetése főként az aktív, fiatalabb korosztálynak javasolt. A felépülési idő várhatóan rövidebb, valamint a sportos, aktív életbe való visszatérés és az életminőség javítása eredményesebb lehet. Fontos szempont továbbá, hogy a betegek az eljárást követően gyorsabban és problémamentesebben rehabilitálhatók. Ugyancsak érdemes kiemelni, hogy összevetve a hagyományos eljárásokkal, bizonyos komplikációk aránya is jóval kisebb.

„Érezhető, hogy megnyitásunk óta megnőtt a válogatott szakorvosaink által kínált, magas szintű, minőségi egészségügyi szolgáltatásaink iránti igény a fekvőbeteg részlegünkben is. Egyre többen hajlandóak áldozni egészségükre, hiszen az állami ellátásban tapasztalt kiszolgáltatottság (pl. várólisták, TB által nem finanszírozott műtétek) miatt állapotuk rohamos romlását szeretnék megelőzni. Pácienseink számára szakmailag a legmagasabb színvonalú beavatkozásokat tudjuk felajánlani, a legtapasztaltabb operatőrök közreműködésével. Ehhez az operációhoz is egy hat éve külföldön dolgozó szakorvost hívtunk, hogy a betegünk a legjobb kezekbe kerüljön, és gyorsabb legyen a felépülése.” – mondta Dr. Illanitz Elemér, a Dr. Rose Magánkórház orvos-igazgatója.

A csípőízületi felszínpótlás

A felszínpótló csípőprotézis olyan csípőízületi implantátum beültetését jelenti, amikor az elkopott ízületet helyreállítják mesterséges felszínek létrehozásával, az ízület "csonkolása" helyett. Elsődleges előnye, hogy a combcsont fejét nem kell lefűrészelni és eltávolítani (mint a teljes ízületi protetizálás során), hanem az megőrizhető és olyanná alakítható, ami képes befogadni egy eredeti anatómiai struktúrához hasonlító ízületet, amelynek csupán a felszíne alakult át mesterséges anyaggá, fémmé. Tehát: csontkímélő, eredeti biomechanikát visszaállító, „fém a fémen” felszínt alkalmazó protézis, amelynek beültetéséhez az anatómiai struktúrák megóvására (csont, vérkeringés, stb.) van szükség.

Ezt az eljárást ebben a formában 12 éve alkalmazták először, mostanra megkapta az Egyesült Államokban az FDA (helyi hatósági) engedélyt. Magyarországon ezidáig nem vezették be, így a pácienseknek külföldre kellett utazniuk, hogy hozzájuthassanak. A csípőízületi felszínpótlás gyökerei az 1960-as évekre tehetőek, ám az eredmények igen szerények voltak, sok negatív tapasztalattal, így ez a műtéti eljárás kivonult az ismertségből. A Birminghamben fejlesztett BHR műtéti technikának köszönhetően ma már Európában és Amerikában elismert és igen hatékony rekonstrukciós beavatkozásnak számít.

„Ez a korszerű technológia elérte Magyarországot is, viszont a felhasznált implantátum ára olyan tetemes, hogy a teljesítmény- és mennyiség-korlátos magyar egészségügyi ellátásban várhatóan nem fog az államilag finanszírozott, rutin beavatkozások közé bekerülni.” – vallja Dr. Bálint Lehel, ortopéd sebész az első hazai 5. generációs felszínpótló csípőprotézis műtét kapcsán, majd hozzátette: „A beavatkozás kifejlesztőjétől, Mr. Derek McMinntől tanultam a módszert Birminghamben, ahol jelenleg is praktizálok. Magyarországon viszont kizárólag a Dr. Rose Magánkórházban érhető el a műtét bárki számára, térítés fejében. A kórház nyújtotta háttérrel az operációt pontosan úgy végezhettem el, ahogy Angliában tenném.”

A beavatkozás sikeres volt, a beteg előreláthatóan 4 napot tölt az operációt követően a kórházban, majd 6 hétig kell mankót vagy a gyaloglást segítő eszközt használnia és komplett, több hetes rehabilitációs programon vesz részt az orvos ajánlásának megfelelően.

(Dr. Rose Magánkórház)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
Tóth Réka gyógytornász-fizioterapeuta, manuálterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.