Bizonyítottan hatásos természetes vérnyomáscsökkentők

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

Sajnos nemcsak hazánkban, de a többi fejlett országban is népbetegségnek számít a magas vérnyomás. Az alább felsorolt életmódtanácsok és természetes tápanyagok bizonyítottan segítenek a magas vérnyomás megelőzésében és kezelésében.

Az alábbi tanácsok betartása nem jelenti azt, hogy elhagyható az orvos által elrendelt gyógyszer, de a megfelelő életmóddal és táplálkozással sok esetben elérhető az orvosi kontroll mellett a vérnyomásértékek kedvező változása és a terápia módosítása.

Életmódtanácsok a magas vérnyomás csökkentése érdekében

  • A zöldségekben, gyümölcsökben, alacsony zsírtartalmú tejtermékekben, tengeri halban bővelkedő étrend javasolt a vérnyomás csökkentése érdekében.

  • A magnézium, a kálium és a kalcium fogyasztása is segít a vérnyomás csökkentésében.

  • Túlsúlyosak (az ideális testsúlynál legalább 10 százalékkal magasabb testtömegűek) esetében a testsúly csökkentése szintén hasznos. Minden 10 kg mínusz 5-20 Hgmm-rel csökkenti a vérnyomást.

  • A mérsékelt alkoholfogyasztás is jó hatással van a magas vérnyomásra, azonban tanácsos óvatosnak lenni, napi 3 alkoholos ital már emeli a vérnyomást.

  • Ne fogyasszunk sok sót, egyszerű szénhidrátot, zsíros ételeket, koffeint, készételeket, olajban sült ételeket.

Életmódtényezők vérnyomáscsökkentő hatása

Módszer Javaslat Mérték
Testsúlycsökkentés,
diéta
Normál testsúly elérése és fenntartása (BMI 18,5-24,9); sok gyümölcs és zöldség, alacsony zsírtartalmú ételek fogyasztása. 5-20 Hgmm/10 kg
A konyhasófogyasztás mérséklése Csökkenteni kell a sófogyasztást (napi 2,4 gramm nátrium, vagy 6 gramm natriumklorid). 2-8 Hgmm
Testmozgás, a fizikai aktivitás fokozása Aerob fizikai aktivitásra naponta legalább 30 perc, a hét legalább 4 napján. 4-9 Hgmm
Az alkoholbevitel csökkentése Mérsékelt alkoholfogyasztás (férfiaknál 2 sör vagy 2 dl bor, nőknél 1 sör vagy 1 dl bor naponta). 2-4 Hgmm
Forrás: JNC7

Táplálékkiegészítők, növények a magas vérnyomás kezelésében:

  • C-vitamin - A C-vitaminnak a vérnyomás csökkentésében, és a magas vérnyomás kialakulásának megelőzésében is bizonyított a hatása. Csökkenti az oxidatív stresszt, legjobban természetes formában fogyasztva fejti ki hatását.

  • Coenzim Q10 - Nemcsak a magas vérnyomás kezelése területén alkalmazzák, de például a migrén megelőzésében, a daganatprevencióban, az asztmában és számos egyéb betegségben betöltött szerepéről jelenleg is folynak tanulmányok.

  • Lenmag, lenmagolaj - A lenmag és a lenmagolaj jó hatású a székrekedés kezelésére is, csökkenti a koleszterin-szintet, az érelmeszesedés, a magas vérnyomás kockázatát. Csökkenti az izomfájdalmat és mérsékli az ízületi gyulladást, reneszánszát éli a sportolók és a testépítők körében.

  • Fokhagyma - A vérnyomás csökkentésén kívül segít az érelmeszesedés megelőzésében is, értágító hatása is ismert. A véralvadásban is szerepet játszik, a vérlemezkék összecsapódását gátolja.

  • Fekete ribizli - Gyulladáscsökkentő hatása is ismert, vérnyomáscsökkentő hatása mellett pedig a húgyúti infekciók kezelésében és megelőzésében játszott szerepe a legismertebb.

  • Fagyöngy - Vérnyomáscsökkentő-, illetve szabályozó gyógynövény. Javítja a vérkeringést, gátolja az érelmeszesedést.

  • Galagonya - Vérnyomást csökkent, szívritmust szabályoz, érelmeszesedés - különösen koszorúér-elmeszesedés - ellen jó hatású.

Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Forrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

A szisztolés és diasztolés vérnyomásérték

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Magas vérnyomás
Bár a vérnyomásmérés eredményeként kapott mindkét szám fontos, 50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. Az emelkedett szisztolés és normális diasztolés vérnyomásérték nagyon gyakori az 50 évnél idősebb korosztálynál.
Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.